Hamilelik Belirtileri

Hamilelik Dönemi Hakkında Merak Edilenler

Hamilelik dönemi yeterli bilgi sahibi olunmadığı takdirde hem anne adayı hem de bebek için oldukça zorlu bir süreç olabilmektedir. Bu yüzden anne adayları başta olmak üzere herkesin bu önemli 9 ay konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu yazımızda hamilelik dönemine dair akıllara gelebilen birkaç soruya değinip cevaplamaya çalışacağız.

Doktor Kontrollerine Ne Zaman Başlanılmalı?

Bu konuda en iyisi gebe kaldığınızı fark eder etmez doktor kontrollerine başlamaktır. Anne olmaya karar verildiği andan itibaren de bir doktordan profesyonel yardım alınmaya başlanabilir. Normalde bu kontroller 28. haftaya kadar ayda bir, sonrasında 36. haftaya kadar iki haftada bir, doğuma kadar ise her hafta şeklinde olmaktadır. Eğer iki kontrol arasında durumunuzda herhangi bir değişim olursa ekstra doktor kontrolüne gitmekte fayda olabilir.

Düşük Neden Olur ve En Çok Ne Zaman Görülür?

Oldukça fazla sebepten dolayı düşük olabilir ancak bunlardan en sık görüleni ceninin doğru bir biçimde büyüyememesidir. Bunun sebebi genelde doğrudan anne değildir. Hücreler bölünürken yaşanabilecek minik aksaklıklar bile zamanı gelince organların düzgün gelişmemesine sebep olabilir. Düşüklerin çoğu bu yanlış büyümeden kaynaklandığı için düşük ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlar organların hızla geliştiği ilk 13 haftadır ve bundan sonra oturan vücut yapısı ile ceninin kendi başına düşme ihtimali azalır.

Tıbbi Tahliye Nedir ve Ne Zamana Kadar Yaptırılabilir?

Halk arasında bilinen adıyla kürtaj, yani tıbbi tahliye, gebeliğin tıbbi müdahale ile sonlandırılması durumudur. Türk anayasasına göre anne adayı gebeliğin 10. haftasına kadar kendi rızasıyla gebeliğine son verilmesini isteyebilir. Bu süre zarfından sonra ise ancak anne adayının ya da bebeğin sağlığını tehdit eden bir unsur olduğu takdirde doktorlar tarafından böyle bir operasyon uygun görülebilir. Kürtaj iğnesi ve benzeri ürünler şu an için bir dedikodudan ibarettir ve anne adaylarının uzak durması gerekir.

Gebelik sırasında sürekli ilaçlarımı alabilir miyim?

Eğer kronik bir rahatsızlığınızda dolayı sürekli almanız gereken bir ilaç varsa gebe kaldığınız an doktorunuza bu durumu belirtin. Genelde hastalığınızla ilgili bölümün yaptığı bir inceleme sonrası bebeğinize zarar vermeyecek ya da olabildiğince az zarar verecek ilaçlar belirlenir ve anne adayları bunları kullanmaya başlar. Gebelik sırasında vücudun çalışması oldukça değişebilir bu yüzden özellikle bu tür sürekli alınan ilaçlarda değişikliğe ve dozlarında oynamaya gitmek normaldir.

Hamilelik döneminde oluşan çatlaklara karşı ne yapılmalı?

Gebeliğin vazgeçilmezlerinden birisidir vücutta oluşan çatlaklar. Her ne kadar kimi anne adayları hiç bakım yapmadığı halde böyle bir durumla karşılamasa da çoğu anne adayı bakım yapsa dahil çatlaklarla karşılaşabilmektedir. Çatlaklara karşı kullanılması önerilen kremlerin yanında badem sütü ve badem yağı ile de desteklenen bir bakım bu riski en aza indirmektedir. Aynı zamanda hamilelik döneminde aşırı kilo almamaya özen göstermek de çatlakların sayısını azaltacaktır.

Referans:

https://khgm.saglik.gov.tr/TR,65461/uzaktan-egitim-gebe-okulu.html

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0400/04005.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago