Hamilelik Belirtileri

Hamilelikte Kaşıntı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamile kadınlar, birinci trimester döneminden itibaren vücutlarında çeşitli değişimler fark eder. Hamilelikte kaşıntı da bu değişimlerin ortaya çıkardığı sorunlardan biridir. Pek çok hamile kadının yaşadığı en yaygın sorunlar arasında, kaşıntı da bulunur. Vücudunuzun farklı noktalarında yaşayabileceğiniz kaşıntı, ağırlıklı olarak önemsiz sağlık sorunlarından kaynaklansa da aşırı seviyelere ulaşması durumunda ciddi hastalıkların habercisi olarak da görülebilir.

Genellikle cilt üzerinde meydana gelen değişiklikler sebebiyle yaşanan basit kaşıntılar, kolayca uygulayabileceğiniz yöntemlerle kısa sürede giderilebilir. Önemli sağlık problemlerinden kaynaklanan kaşıntı sorunları için ise medikal tedavi yöntemlerine başvurmanız gerekebilir. Eğer siz de hamilelikte kaşıntı hakkında bilgi almak istiyorsanız, sizin için hazırlanan bu rehberi inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte Kaşıntı Normal Midir?

Hamile kadınların büyük bir bölümü, daha önceki yaşamlarında deneyimlemedikleri bir kaşıntı sorunuyla karşılaşır ve özellikle ilk gebeliğini yaşayan pek çok kadın, bu durumun doğal olup olmadığını merak eder. Hafif ve orta şiddetli kaşıntılar, tıpkı vücut ağrıları ve şişkinlikler gibi hamileliğin doğal getirilerinden biri olarak görülür ve son derece basit işlemlerle kolayca giderilir.

Gebelik kaşıntılarının ne zaman başlayacağı, kadından kadına göre değişebilir. Genellikle hormon seviyesinin değişiminden kaynaklanan kaşıntılar, kimi kadınlarda hamileliğin ilk günlerinden, henüz teşhisten bile önce başlarken kimi kadınlarda ise ikinci ya da üçüncü trimester dönemlerinde ortaya çıkabilir. Bu noktada belirleyici olan faktörler vücudun genel hormon salgılama ortalaması, hamilelik boyunca alınan kilo ve hamileliğin geçirildiği mevsimdir.

Kaşıntılar, terlemeyle doğrudan ilişkili olduğu için gebeliğinin büyük bölümünü yaz aylarında geçiren kadınlarda daha fazla gözlemlenebilir. Hamile kalmadan önce ideal kilosunun üzerinde bir vücut ağırlığına sahip olan ya da gebelik boyunca normalden daha fazla kilo alan kadınlar da beklenenden daha şiddetli kaşıntılar yaşayabilir.

Hamilelikte Kaşıntı Nedenleri

Hamilelikte kaşıntı hissetmek, pek çok kadının ortak sorunları arasında yer alır. Bu kaşıntılar ise çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. En yaygın kaşıntı sebepleri ise aşağıdaki gibidir.

  • Gebelikte yaşanan kaşıntıların önemli bir bölümü, vücudun daha fazla hormon salgılamasından ve bu salgılamanın da ter bezlerini daha aktif bir hâle getirmesinden kaynaklanır. Vücutta biriken hormonların önemli bir kısmı, ter yoluyla dışarı atılır ve bu işlem için de ter bezlerinin hamilelik öncesine göre daha yoğun şekilde çalışması gerekir. Hormonların ter yoluyla dışarı atılması ise cildin normale göre çok daha fazla kaşınmasına yol açabilir.
  • Hamilelikte kaşıntı yaşamanın bir diğer önemli sebebi ise kan dolaşımının hızlanmasıdır. Özellikle ikinci trimester döneminden itibaren anne karnındaki fetüs büyümeye ve genişlemeye başlar. Fetüsün hızlı bir şekilde yeni hücre üretmesi ise anne vücudundaki kanın normale göre daha hızlı akmasına yol açar. Kan dolaşımının hızlanması ise cilt hassasiyetini artırır ve kılcal damarlardaki olağan dışı hareketlilik, yüzeye kaşıntı olarak yansıyabilir.
  • Hamileliğin doğal getirilerinden biri, vücut genelinde yaşanan cilt hassasiyetidir. Gebelik sürecinde salgılanan hormonlar sebebiyle kollar, göğüsler, genital bölge ve bacaklar başta olmak üzere pek çok noktada hassasiyet oluşur. Bu durum da cildinizin yabancı unsurlara normale göre daha fazla reaksiyon göstermesine yol açabilir. Bu dönemde vücudunuz kıyafetlerinize, kullandığınız kozmetik ürünlere ve bulunduğunuz ortamdaki yaprak, polen, kuş tüyü gibi doğal unsurlara bile tepki gösterebilir. Bu alerjik reaksiyonlar ise gebelik sürecinde kaşıntı yaşamanızla sonuçlanabilir.
  • Hamileliğin özellikle üçüncü trimester döneminde, karın bölgesi iyice şişer ve bu şişkinlik de cilt çatlaklarına yol açar. Çatlamadan önceki evrede yaşanan gerginlik ise kaşıntıya yol açabilir. Bu durumu gidermek için doktorunuzla da görüşerek çatlak önleyici kremler ve cilt koruyucu ürünler kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Kaşıntıyı Azaltmak İçin Öneriler

Hamilelikte yaşanan kaşıntıları azaltmak için, ilk olarak vücut temizliğine büyük özen göstermeniz gerekir. Cildinizi temizlerken tamamen doğal ürünler kullanmanız, cilt bakımı yaparken ise steroid, SLS, paraben gibi maddeler içeren ürünlerden uzak durmanız son derece önemlidir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise sıcak suyla duş almamaktır. Sıcak su, cildi hızlı bir şekilde kurutur ve çatlakların oluşumunu hızlandırarak kaşınma problemini artırır. Bu sebeple duş alırken ılık su kullanmanızda yarar bulunur.

Giydiğiniz kıyafetler de kaşıntı seviyenizi azaltmanız açısından son derece önemlidir. Sentetik madde içeren giysilerden uzak durmanız, mümkün olduğunca %100 pamuktan üretilmiş seçeneklere yönelmeniz, kaşıntı sorununu azaltmanıza yardımcı olur. Ayrıca dar giysiler yerine bol ve dökümlü giysileri tercih etmeniz de cildinizin üzerindeki baskıyı azaltarak kaşıntı seviyesini düşürür.

Aşırı Kaşıntılar Bir Hastalığın Habercisi Olabilir Mi?

Hamilelikte cilt kaşıntısı yaşayan pek çok kadın, karşılaştıkları durumun ciddi bir hastalık habercisi olup olmadığını merak eder. Aşırı seviyede gerçekleşen kaşıntılar, önemli iç hastalıklarına işaret edebilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hastalıkların başında “intrahepatik kolestaz” gelir. Karaciğerdeki safra akışının yavaşlamasıyla ortaya çıkan intrahepatik kolestaz, safranın safra kesesine ulaşamamasına ve kana karışmasına yol açar. Kanda biriken tuz ise cilt üzerinde kaşıntı oluşturur. Son derece önemli bir hastalık olan intrahepatik kolestaz, anne karnındaki bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Bir hamileliğinde intrahepatik kolestaz yaşayan kadınlar, aynı sorunla diğer gebeliklerinde de karşılaşabilir.

Şiddetli kaşıntılar, hamileliğin sebep olduğu hormonal değişimlerin çeşitli organları yavaşlatması ile ortaya çıkan fonksiyon eksiklikleri nedeniyle de yaşanabilir. Bu gibi durumlar, genellikle gebelik üzerinde herhangi bir olumsuz sonuç doğurmaz ve hamilelikten sonra kendiliğinden geçer.

Kaşıntının kaynağını doktor kontrolü olmadan tahmin etmek ise imkânsızdır. Bu yüzden, doğal yöntemlerle geçmeyen şiddetli kaşıntılar yaşayan kadınların doktor gözetimine başvurmaları, hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin gelişimi açısından son derece önemlidir.

Kaynakça:

1- https://www.bulentberker.com/hamilelikte-kasinti/

2- https://www.tmftp.org/files/sunumlar/23-nisan-2015/sabahattinaltunyurt_pm2015.pdf

3- https://jag.journalagent.com/scie/pdfs/KEAH-28190-CASE_REPORT-ARTUNC.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago