Sağlıklı Hamilelik

8 Haftalık Gebelik – Hafta Hafta Gebelik

Heyecan ile beklediğiniz haberi daha yeni almış olabilirsiniz ama artık bebeğiniz 8. haftasında ve bir böğürtlen tanesi büyüklüğünde. Bebeğinizin büyümesini gün gün takip ederken 8 haftalık gebelik itibariyle vücudunuzda da ufak ufak değişiklikleri fark edebilirsiniz.

8 Haftalık Gebelik, Anne Adaylarını Nasıl Etkiler?

Anne adayları, rahmin büyümeye başlayıp idrar kesesine baskı yapmaya başlamasıyla birlikte, artık sık sık idrara çıkma isteği duyabilirler. Gebeliğin 8. haftasında bir greyfurt büyüklüğünde olan rahminiz doğuma kadar büyümeye devam edecektir. Hamilelikten önce rahminiz normal boyutlardaydı ve gebelik ile genişlemeye başladı bu sebeple karnınızda ve kasıklarınızda ağrılar, sancılar ve kasılmalar hissedebilirsiniz. Artık gebeliğinizin 1. trimester dönemindesiniz ve bu dönemin sonuna kadar genişleyecek olan rahminiz leğen kemiğinizin içine sığacak kadar büyüyecektir. Hamileliğinizin daha hassas olan bu haftasında, kasık ağrılarınız ile kanamanız ve vajinal akıntınız olabilir.

Hamileliğiniz bir başkası tarafından anlaşılır durumda olmasa da içinizde sizden bir parça dünyaya gelmek için hızla büyümektedir. Gebeliğin 8. haftası anne adayının vücudunda belirgin bir değişiklik olmasa da sabah bulantıları gözlenebilir. Koku alma duyunuz daha hassas olduğu için mide kasılmalarınız da artabilir. Hamileliğinizin başlarında olsanız da bebeğinizin büyümesi ile karnınızdaki bağlar genişler ve mide krampları gibi sorunlar yaşanabilir. Hormonlarda hamilelik ile dalgalanmalar olması sebebiyle sık sık duygu değişikliği yaşayabilirsiniz.Gebeliğin 8. haftası ile göğüslerde de hassasiyet oluşabilir. Vücudunuz bebeğiniz için hazırlanırken süt kanalları da genişlemeye başlar.

Hamileliğin 8. Haftası ve Beslenme

Anne adaylarının sık sık uykusunun gelmesinin nedeni vücudun, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için enerji ve besin harcamasıdır. Vücudunuz bebeğiniz için daha fazla kan üretmeye başlar. Bu nedenle, uyku düzeninizi oluşturmalı ve beslenmenize özen göstermelisiniz. Gebeliğinizin ilk üç ayında bebeğiniz tüm ihtiyacı olan besini sizden karşılar. Vitamin ve mineral değerleriniz yeterli ise beslenmenize ekleyeceğiniz ufak besinler sizi ve bebeğinizi beslemeye yeterli olacaktır. Gebeliği düşünmeye başladığınız zaman doktorunuza danışarak testler yaptırmalısınız ve değerlerinizi öğrenebilirsiniz. Doktor kontrolünde folik asit kullanmaya hamilelikten 3 ay önce başlayarak, hamileliğinizin ilk 3 ayı devam etmeniz gerekebilir.

Yaşadığınız mide bulantıları sebebiyle yemek yiyemeyebilirsiniz. Kokulara hassasiyetin de arttığı bu dönem iştahınızın kesilmesi normal olabilir fakat besin tüketiminiz hem sizin hem bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Beslenmenizde mide bulantısını tetiklemeyecek yiyecekler tüketmelisiniz ve bol bol su içmelisiniz. Mide bulantılarınız için sabah mide suyunu alacak ekmek, leblebi ve galeta gibi yiyecekleri tüketerek biraz önleyebilirsiniz Doktorunuz ile konuşup durumunuza özel beslenme listesi oluşturabilirsiniz.

8 Haftalık Gebelik İçin Beslenme Düzeni Önerileri

İşlenmiş gıdalar, trans yağ içeren yiyecekler, aşırı şeker tüketimi ve asitli içecekler bu süreçte kaçınmanız gerekenler arasındadır. Mide yanmanızı tetikleyecek ve sağlıksız kilo alımına sebep olacak bu yiyecekler yerine, sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih edebilirsiniz. Ara öğünlerinizde taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz. Çiğ sebze ve meyve tüketimini azaltmanız gerekebilir. Sebzeleri iyi yıkamanın yanında sirkeli suda bekleterek tüketebilirsiniz. Karbonhidrat ihtiyacınızı isr tam tahıllı buğday ekmeği ve çavdar ekmeği ile karşılayabilirsiniz. Beslenmenizde yağ oranı yüksek badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlere de yer vermeli fazlasının midenizde yanma hissi oluşturacağını unutmadan porsiyonlarınızı aşmadan tüketmelisiniz.

Protein alımı bebeğinizin kemik gelişimi için önemlidir. Gebelik tansiyonunu göz önünde bulundurarak tuzlu ayran, peynir, yoğurt, kefir ve sütü beslenmenize ekleyerek gün içinde tüketebilirsiniz. Kuru baklagiller, kırmızı et ve balık ürünlerini günde bir kez sofranızda bulundurmanız gereken gıdalar arasındadır. Etin çiğ ya da az pişmiş olmasından kaçınmalı iyi pişmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Balık tüketmek istediğinizde seçimimizi içeriğinde civa oranı daha az olan lüfer, çupra, somon, levrek gibi balıklardan yana yapabilirsiniz.

Gebeliğinizde kahve tüketiminizi 1 fincan ile sınırlamalısınız. Canınız kahveyi çok istiyor ise çikolata ve kakao da kafein içerdiği için alternatif olarak tüketebilirsiniz. Kafein tüketimini arttırırsanız bebeğinizin kalsiyum alımına ve kemik yapısına zarar verebilirsiniz. Anne adaylarının hamilelik sürecinde kabızlık sorunu yaşamaları muhtemeldir. Kabızlık sorunu için lifli gıdalar ve su tüketimine dikkat edilmelidir.

8 haftalık gebelik

8 Haftalık Gebelik Sürecinde Bebeğin Gelişimi

8 haftalık gebelik ile birlikte bebeğiniz, fetüs olarak adlandırılır ve amniyotik kese içerisindedir. Bu haftada büyüme hızı 4 katına ulaşan bebeğiniz yumurta kesesinden beslenmeye devam etmektedir. Plasentanın olgunlaşmasıyla birlikte bebeğiniz rahme tutunmaya başlayacaktır. Bebeğiniz artık gelişimini hızlandıracak ve büyümeye devam edecektir.

  • 8. haftasına ulaşan bebeğinizin kalbi gelişmeye devam eder ve kalbinde artık dört odacık bulunur.
  • Kalp fonksiyonlarındaki gelişme fark edilir ve bebeğinizin kalbi dakikada 150 kez çarpar.
  • Beyin gelişimi hız kazanır ve hamileliğin 8. haftası itibariyle bebeğinizin, ön beyin ile arka beyin gelişimini tamamlanmak üzeredir.
  • Bebeğinizin kemik yapısı kıkırdak doku şeklindedir. Gelişmeye başlayan el ve ayak parmakları tam olarak birbirinden ayrışmamış olup boyları da çok kısadır. Dizi, bileği ve diz eklemleri ultrasonda fark edilebilir.
  • Bebeğinizin gebeliğin 8. haftası ile derisi oluşmaya başlasa da hala saydam bir görünümdedir.
  • Diş ve damak yapısının oluşumu 8. haftanın sonunda başlayacaktır.
  • 1 cm boyuna ulaşan bebeğinizin; göz kapakları, burnu, dudakları, kulakları, bacakları ve sırtı oluşmaya başlamıştır.
  • Gözleri büyümeye devam eder ve artık renk oluşumu da başlar.
  • Sinir sisteminin oluşması ile hayati organlar olan karaciğer, pankreas, akciğer ve bağırsaklar gelişimini devam ettirir.

Hamileliğin 8. Haftasında Düşük Riski Nedir?

Gebeliğinizin 20. haftasına kadar herhangi bir sebeple bebeğin kaybedilme durumuna düşük denilmektedir. 20 haftanın üzerindeki bebek kayıplarına ise ölü doğum denilmektedir. Düşük riskini en aza indirmek için bol bol dinlenmeli ve kanamanız, geçmeyen sancılarınız ve kramplarınız var ise doktorunuza başvurmalısınız. Tüm anne ve anne adaylarının bebeklerinin gelişimlerini takip ettiği bu süreçte Ciciçocuk, yanınızda olarak size yardımcı olmaktadır. Bebeğinizi büyütürken merak ettiğiniz ve öğrenmek istediklerinizi Ciciçocuk ile keşfedebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.acibadem.com.tr/acibadem-de/anne-ve-bebek/
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/gebeligin-ilk-uc-ayinda-beslenme/
https://www.florence.com.tr/hamilelikte-beslenme
https://www.medicalpark.com.tr/hamileligin-8-haftasi/hg-2585#:~:text=8.%20haftal%C4%B1k%20hamileyken%20bebe%C4%9Fe%20fet%C3%BCs,duvar%C4%B1na%20ba%C4%9Flayan%20yap%C4%B1lar%C4%B1n%20olu%C5%9Fmas%C4%B1%20h%C4%B1zlan%C4%B1r.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago