Çocuk Sağlığı

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe geçiş sürecinde yaşanan biyolojik değişiklikler ile birlikte ruhsal değişikliklerin de görüldüğü bir süreçtir. Ergenlik dönemi genellikle 11-12 yaşlarında başlar ve 20’li yaşların başına kadar devam eder. Çocuklarında olan değişiklikleri fark eden ancak çocuklarına nasıl davranacaklarını bilmeyen ebeveynler sıklıkla bu süreçte çocuklarının kendileri ile iletişiminin daha önceki gibi olmamasından şikayet ederler. Ergenlik belirtileri nelerdir? Ergenliğe giren erkek çocuğa ne anlatılır? Bunlar gibi merak edilen soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.

ergenliğe giren erkek çocuğa ne anlatılır

Ergenliğin Belirtileri Nelerdir?

Ergenlik dönemi hormonlarla ilgili olan biyolojik bir süreçtir. Ergenliğe girişin kesin bir yaşı olmasa da kız çocuklarının erkek çocuklarından daha önce ergenlik sürecine girdiği bilinir. Ergenlik belirtileri de kız çocuklarında ve erkek çocuklarında farklıdır. Ergenlik belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ergenlik döneminin başlangıcında hormonların etkisiyle fiziksel görüntüde olan değişiklikler psikolojik ve ruhsal değişim sürecinin başlamasında önemli rol oynar. Kız çocuklarında ergenlik sürecini fark etmek daha kolaydır. Kız çocuklarında ergenlik döneminin ilk adet (menstrüasyon) kanaması ile başladığı düşünülür. Gerçek olan ise kız çocuklarında adet kanamasından önce görülen meme başlarının belirmesi, koltuk altı ve genital bölgede tüylenmeler başlaması ergenliğin belirtileri olarak kabul edilir. Bu belirtileri vajina kanalının büyümesi, klitoris bölgesinin daha hassas hale gelmesi gibi cinsel organlarda olan değişimler takip eder. Cinsel organlarda yaşanan değişimlerin yanında kız çocuklarının fiziksel görünümlerinde de boy uzaması, kalçaların büyümesi, omuzların daralması gibi değişimler yaşanır.
  • Ergenliğe giren erkek çocuklarında da ilk değişimler cinsel organlarda yaşanır. Bu süreçte penis ve testislerde büyüme yaşanır. Sperm taşınmasına yardımcı olan kanallar gelişir. Erkeklerde ise sakalların çıkması, boy uzaması, ses kalınlaşması, omuzların genişlemesi gibi fiziksel değişimler görülür.

Ergenlik süreci sadece fiziksel ve hormonal değişimlerin yaşandığı bir süreç değildir. Çocuğun bedeninde ani değişimler yaşaması yeni bedeni ile tanışmasını ve kabul etmesini gerektirir. Bu nedenle ergenlik çağında çocuğu olan anne babaların bu süreçte çocuklarına süreci uygun şekilde anlatması sürecin daha rahat geçirilmesine yardımcı olurken çocuğun kimliğini de olumlu yönde etkiler. Ergenliğe giren çocukları olan ebeveynlerin en çok merak ettiği konu ise, “ergenliğe giren erkek çocuğa ne anlatılır” sorusudur. Çünkü doğru tutum ve çocuğa doğru ifadeler kullanmak çok önemlidir.

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Ergenliğe giren çocuğun vücudunun alıştığı standardın dışına çıkması çocukların çoğu zaman psikolojik olarak zorluk yaşamasına, utanma, sıkılma veya kimseyle görüşmek istememe gibi davranışlar gelişmesine neden olabilir. Bu süreçte çocuk ailesinden de uzaklaşmak ister veya hayatındaki sorunlar için anne babasını suçlayabilir. Çocukları ile iletişiminin eskisi gibi olmaması ebeveynleri endişelendirir. Çoğu zaman çocukla ergenlik hakkında konuşmak ve ona süreci anlatmak çocuklarla ebeveynler arasındaki iletişimin sağlıklı olması açısından önemlidir. Erkek çocuğu olan anne babalar ise bu konuda biraz zorlanır. Ergenliğe giren erkek çocuğa ne anlatılır? Bu sorunun cevabı çocuğa göre değişir ancak yine de ergenliğe giren erkek çocuğa öncelikle anlatılması gereken bazı şeyler vardır:

Güven kazanın

Oğlunun ergenliğe girdiğini fark eden anne babaların ilk yapmaları gereken durum güven kazanmaktır. Ebeveynleri tutarlı davranmayan ergen bu durumu kendisi için tehdit olarak görür ve ebeveynlerin anlattıklarını önemsemez. Erkek çocuğuna eğer mümkünse babanın ergenliği anlatması çocuğun kendisini daha güvende hissetmesi açısından önemlidir. Ancak babanın anlatması mümkün değilse anneler de sakin kalmalı ve çocuğun hırçın, inatçı, isyankar davranışlarının kendisine yönelik olmadığını bilerek çocuğa yaklaşmalıdır. Ergenliğe giren erkek çocuğa ne anlatılır adımından önce mutlaka çocuğun güveni kazanılmalıdır.

Yaşayacağı fiziksel değişimleri önceden anlatın

Erkek çocuğu için belki de en zorlu süreç değişen ve gelişen bedenine uyum sağlama sürecidir. Sakalları çıkan, boyu hızlı bir biçimde uzayan, sesi kalınlaşan, omuzları genişleyen erkek çocuk bu durum çocuğun kendisini algılama biçimini değiştirir. Birden erkek kimliğine ait özellikleri belirmeye başlayan çocuklar kimi zaman bu durumdan utanarak çevrelerinden uzaklaşırken kimi zaman da kendilerinin artık yetişkin bir erkek olduğunu düşünerek özellikle ailelerine bu şekilde davranmaya başlarlar. Bu durum anne babalar için de yeni bir süreçtir. Ebeveynler ergenlik ile birlikte yaşanacak olan fiziksel değişimleri çocuklarına daha öncesinde anlatırsa çocuk bu sürece kendisini hazırlar ve ergenlikle birlikte fiziğinde yaşanan değişimleri kabul etmesi daha kolay olur.

Cinselliği anlatmaktan çekinmeyin

Ergenlik dönemi hem kız çocukları için hem de erkek çocukları için cinselliğe duyulan ilginin arttığı bir dönemdir. Bu dönemde hormonal değişimlere bağlı olarak cinsel organlarda da değişimler yaşanır. Erkek çocuklarında penis büyür, sperm üretimi ile görevli prostat bezleri oluşur. İlerleyen zamanlarda ise ilk gece boşalmaları başlar. Çocuklar genellikle bu süreci aileleri ile paylaşmaktan çekinirler. Cinsellik konusunda merak ettikleri konuları ise farklı yollarla öğrenmeyi deneyebilirler. Bu durum çocukların cinsellik ile ilgili bilgilerinin eksik veya yanlış olmasına sebep olabilir. Bu nedenle anne babaların çocuklara cinselliği anlatması önemlidir. Bu dönemde fiziksel değişimler gibi cinsel organlarda yaşanan değişimlerin de normal olduğu anlatılmalıdır. Çocuğa meni artışının da normal olduğu ve bunun dışarı atılmasında bir sakınca olmadığı söylenmelidir. Hatta bazı gecelerde cinsel içerikli rüyalar görebileceği bu yüzden çamaşırında ıslaklık olduğunda korkmaması ve bundan utanmaması çocuğa anlatılmalıdır. Çocuğa cinsel gelişiminin başlamış olmasının bir kadınla cinsel ilişki yaşamak için yeterli olmadığından bunun için ruhsal ve biyolojik olgunluk da gerektiğinden bahsedilmelidir. Erken yaşanacak bir cinselliğin kendisinin sağlığı açısından da risk olacağı çocuğa anlatılmalı ve cinsel yolla bulaşan AIDS, HPV gibi hastalıklar konusunda bilgi verilmelidir.

Her durumda yanında olduğunuzu anlatın

Ergenliğe yeni giren çocuklar aileyi beğenmemeye onların tarzlarını eleştirmeye eğilimli olabilir. Bu nedenle de kendilerine ailelerinden farklı olduklarını ispatlamak için fiziksel görünümlerinde saç uzatmak, küpe takmak gibi bazı değişiklikler yapma ihtiyacı duyabilir. Eğer ebeveynler bu durumda çocuğa baskı kurarsa zaten isyankar olan çocuk aileden uzaklaşır. Bu nedenle anne babalar bu süreçte sabırlı davranmalı ve her durumda çocuklarının yanında olduklarını ona anlatmalıdır.

Ergenlik ile ilgili diğer merak ettiğiniz konular için CiciÇocuk’u ziyaret edebilir ve daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/29342/4168.pdf?sequence=1
https://www.ttb.org.tr/STED/sted1000/6.html
https://www.sagligim.gov.tr/ergen-sagligi/ergenlik-donemi.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebekler ne zaman yürür? Bebekler çok küçük yaşlardan itibaren kaslarını güçlendirmek için çalışırlar. Daha sonra…

2 sene ago