Bebek Gelişimi

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebekler ne zaman yürür? Bebekler çok küçük yaşlardan itibaren kaslarını güçlendirmek için çalışırlar. Daha sonra da ilk adımlarını atmak için hazırlık yaparlar. Bebekler genelde 6 ay ila 13 aylık dönemler arasında emekler, 9 ila 12 ay arasındaki zaman zarfında ise kendilerini yukarı çekerler. 8 ay ila 18 ay arasında ise ilk adımlarını atarak ilk kez yürüme çalışmalarına başlar.

bebekler ne zaman yürür

Bebekler Yürüme Becerilerini Nasıl Geliştirir?

Bebek gelişimi sırasında ilk önce denge ve koordinasyon, daha sonra ayağa kalkma, daha sonra da vücut ağırlığını bir ayağından diğerine taşıma becerileri üzerinde çalışır. Bu dönemde bebeğin edindiği her bir beceri, bir önce edindiği becerinin üzerine kurulur. Gün geçtikçe de bebek yürümek için daha hazır hale gelir.

Bebeğinin ilk adımları her anne baba için unutulmayacak anlardır. Bebeğin doğumdan yürümeye kadar geçen zaman zarfında yaşadığı dönüm noktaları şunlardır:

  • 6 Ay: Bebek kendi kendine oturabilir
  • 6 -9 Ay arasındaki dönem: Bebek emeklemeye başlar
  • 9 Ay: Bebek kendi başına ayakta durabilmek için evde bulunan kanepe ya da sehpa gibi mobilyaları kendine doğru çekme becerisi geliştirir.
  • 9-12 Ay: Bebek ayağa kalkar ve odadaki eşyalara tutunarak, ilerlemeye çalışır
  • 11 -13 Ay: Genellikle bu dönemde bebekler yürümeye başlar.

Bebeğin tam olarak ne zaman yürüyeceği hakkında belirlenmiş standart bir zamanlama yoktur. Her bebeğin gelişimi kendine özel olduğu için yürümeye başlaması, yukarıda bahsi geçen dönemlerden daha önce ya da sonra olabilir. Her bebek/çocuk gelişiminde, bireysel farklılıklar olabileceği unutulmamalıdır.

Geç Yürüyen Bebeklerde Dikkat Edilmesi Gereken Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Bebeğiniz 18 ayı doldurmuş ya da daha büyük olduğu halde yürümeye başlamadıysa, bu konuyu çocuk doktorunuzla konuşabilirsiniz. Geç yürümeye başlayan bebeklerde dikkat edilmesi gereken uyarı işaretleri şunlardır:

geç yürüyen bebekler
  • Bebek rahatça her iki yöne dönemiyor ya da yardım aldığı halde oturmuyorsa,
  • Bebek kendi bacakları üzerindeki ağırlığı dengeleyemiyorsa,
  • Bebek davranışları aracılığı ile anne babasının dikkatini çekmeye çalışmıyorsa,
  • Bebek konuşmaya uğraşmıyorsa,
  • Bebek gözleri kapatıp açmayı temel alan ‘’Ce-ee’ oyununa hiçbir ilgi göstermiyorsa mutlaka uzman bir hekim tarafından gelişim özelliklerine göre değerlendirilmelidir.

Bebeğin Yürümesini Teşvik Etmek İçin Ne Yapılabilir, Neler Yapılmamalı?

Bazı bebekler diğer akranlarına göre yürüme konusunda geç kalabilir. Bu tür durumlarda bebeğin yürümesine destek vermek için yapılabilecekler şunlardır:

  • Onunla oynayın: Bebek siz yanında onunla oyun oynarken, kendini çok daha güvende hisseder. Güvende olduğunu düşündüğünde de yeni keşifler yapma konusunda daha istekli ve rahat olur.
  • Bebeğin hareket etmesini teşvik edin: Bebekler ne kadar çok hareket ederlerse kasları o kadar çok gelişir. Gelişmiş kaslar, yürümeye başlayan bebeklerin koşma esnasında da başarılı olacağını işaret eder. Bebeğin hareketini teşvik etmek için onun önünde diz çökün ve ellerinizi uzatarak size doğru gelmesi için cesaretlendirin.

Küçük çocuklar yürümeye yeni başladıkları dönemde birkaç kere düşebilirler. Bu durum çok normaldir. Birkaç hafif düşmeyi, öğrenme aşamalarının bir parçası olarak kabul edebilirsiniz. Fakat bu dönemde sıklıkla bebeğinizin yanında olun. Onu bütün düşmelerden korumanız mümkün olmasa da yaralanma ihtimalini azaltmanız mümkündür.

Bebeğin Yürüme Döneminde Evi Güvenli Hale Getirmek Mümkün mü?

Bebek yürümeye başladığında, evinizi olabildiğince güvenli hale getirmeniz gerekir. Bu sayede ona yürüme aşamasında yardımcı olabilirsiniz. Yeni yürüme döneminde yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Temizlik malzemeleri, ilaçlar vb. kimyasalların bulunduğu ortamdan bebeği uzak tutmak için kapıları ve/veya dolapları kilitli tutun.
  • Mobilyaların keskin köşelerini yumuşak bir ped ile kapatın.
  • Evde merdiven varsa, bebeğin aşağı inmesinin önlenmesi için merdivenin önüne bir kapı taktırın. Merdivenin önündeki kapıyı daima kapalı tutun.
  • Tencere ya da tava gibi eşyaları ocak bölümünün arka tarafında muhafaza edin. Bebeğin ulaşabileceği ya da üzerine bir şeylerin dökülebileceği kenarda yer alan ocakları kullanmayın.

Bebeğin Yürümesi İçin Kullanılan Yardımcı Ürünler Nelerdir?

Piyasada bulunan bazı yürüme yardımcıları bebeklerin yürümesine yardımcı olarak düşünülebilir. Ancak bu ürünlerden bazıları gerçekten işe yararken, bazıları uzmanlar tarafından geçer not alamamıştır. Bebeğin yürümesi için sıklıkla anne babalar tarafından sıklıkla kullanılan ürünler şunlardır:

Bebek Yürüteci – Bebekler Ne Zaman Yürür?

Tıp konusunda çalışan bilim insanları bebeklerin yürüteç kullanmasını pek onaylamaz. Yürüteç bebeğin hareketini kolaylaştırır. Bu nedenle de bebeğin bacak kasları zorlanmaz ve düzgün gelişmeyebilir.

Bebeğin yürüteç kullanmasının bir başka tehlikesi de normalde ulaşmasının zor olacağı sıcak nesnelere ya da tehlikeli olabilecek zehirlere daha kolay ulaşabilir hale gelmesidir. Bu nedenle bebek yürüteçleri çok fazla güvenli kabul edilmez.

Bebek Ayakkabıları – Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebeğinize yürümesine yardımcı olmak için bebek ayakkabısı almak için acele etmeyin. Çıplak ayakla yürümek, bebeğin dengesinin ve koordinasyonunun daha iyi gelişimine yardımcı olur. Tercihen bebek ayakkabısı giydirmek için onun dışarıda yürümeye başlamasını bekleyin. Daha erken aylarda bebek ayakkabısı giydirilmesi ayak gelişimi ve yürüme açısından önerilmez.

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebekler ilk adımlarını attıktan sonra anne babanın yaşamında yeni bir dönem başlar. Bu aşamadan sonra bebeğiniz artık bebek değil, yeni yürümeye başlayan bir çocuktur. Yürümeye başladıktan sonra çocuğunuzdan beklentileriniz şunlar olabilir:

  • 14 Aylık: Yürümeye başlayan bebek, bu dönemde yardımsız olarak ayakta durabilir, çömelebilir, tekrar ayağa kalkabilir. Hatta geri geri bile yürüyebilir.
  • 15 Aylık: Artık yürümekten daha fazla keyif alır. İtilip, çekilen oyuncaklarla oynayabilir. Yeni keşifler yapmak isteyebilir.
  • 16 Aylık: Bebek merdivenden inip, çıkmak isteyebilir. Bu aşamada onu kesinlikle yalnız bırakmamalısınız.
  • 18 Aylık: Bu dönemde çocuğunuz artık sadece yürümekten değil, kendi başına hareket etmekten de keyif alabilir. Bu evre mobilyalara tırmanılan, müzikle dans edilmeye başlanan dönem olarak da tanımlanabilir.

Her geçen gün çocuklar daha fazla güven ve bağımsızlık kazanırlar. Buna bağlı olarak da her gün yeni fırsatlar keşfetmeye başlarlar. Bu dönemlerin keyfini çıkarmayı sakın ihmal etmeyin. Bebeğin yürümeye başlaması çok hoş fakat çok hızlı geçen zaman dilimleridir.

Kaynakça:

https://www.thebump.com/a/when-do-babies-start-walking
https://moviecultists.com/when-do-babies-walk

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago