Hamilelik Öncesi

Gebelik Testi Nedir? Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Adet gecikmesi, iki adet dönemi arasında görülen lekelenmeler ve hatta vücudunuzda hissettiğiniz herhangi bir değişim bile hamilelik şüpheniz olmasına sebep olabilir. Elbette bu konuda en doğru ve kesin sonucu verecek testler hastanede bir doktor kontrolünde yapılmış olanlardır. Ancak hamilelik şüphesi olan hemen hemen her kadının aklına gelen ilk emin olma yöntemi bir doktora başvurmaktansa eczaneden alınan gebelik testlerinden birini uygulamak olur. Kesin sonuç veren hastane testlerinden önce eczaneden alınan bir hamilelik testinin evde uygulanması sizi doğru tahmine yönlendirecek, ve daha hızlı sonuç verdiği için merakınızı hızla giderecektir. Peki gebelik testi nasıl yapılır? Gebelik testi fiyatları pahalı mıdır ve gebelik testi markaları nelerdir? Yazının devamında sizler için tüm bu soruları ayrıntılı bir biçimde cevapladık!

Gebelik Testi Nasıl Yapılır ?

Uygulanan gebelik testi markaları değişiklik gösterebilir, ancak temelde her tür test aynı prensiple çalışır. Bileşenlerin doğru çalıştığından emin olmak için yapmanız gereken ilk şey testi uygulamadan önce son kullanma tarihini ve saklama koşullarını da kontrol etmek. Evde yapılan çoğu hamilelik testi belirli zamanlama, malzeme ve örnek miktarları gerektirir. Uyguladığınız hamilelik testinden en doğru sonuçları almak için, kutunun içinden çıkan talimatları dikkatlice okuyun ve eksiksiz takip edin. Doğru bir sonuç almak için tüm test talimatlarını sırasıyla uygulamalısınız.

Adım Adım Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

  • Hamilelik testi neden kullanılıyor?
  • İdrar numunesinin toplanması ve saklanması
  • Zamanlama talimatları dahil olmak üzere testin ne zaman ve nasıl yapılacağı
  • Testi sonuçları nasıl yorumlanır?
  • Test sonuçları nasıl karışabilir?

Birçok evde hamilelik testi, test çubuğu denilen bir cihaz içerir. Bazıları idrar için ayrıca bir toplama kabı da içerir. Uygulayacağınız test aşağıdaki adımları veya benzer adımları içerebilir:

  • Gebelik testini sabah ilk idrara çıkışınızda yapın. Sabah idrarında genellikle daha fazla HCG olduğundan testin bu zamanda daha doğru sonuç verme ihtimali yüksektir.
  • Test çubuğunu idrar akışında 5- 10 saniye basılı tutun. Bir toplama kabı içeren kitlerde ise hamilelik testi çubuğunu idrar doldurduğunuz bardakta 5- 10 saniye boyunca bekletin.
  • Birkaç dakika sonra, seviye çubuğu sonuçlarınızı gösterecektir. Sonuçların zamanı ve sonuçların gösterilme şekli gebelik testi markalarına göre değişkenlik gösterecektir.
  • Yine gebelik testi markalarına göre değişkenlik göstermek üzere test çubuğunda artı veya eksi işareti, tek veya çift çizgi ya da “hamile” veya “hamile değil” ifadelerini gösteren bir pencere bulunabilir. Test kitinde sonuçlarınızı nasıl okuyacağınıza ilişkin talimatlar yer alacaktır.

Sonuçlarınız hamile olduğunuzu gösteriyorsa, doktorunuzdan randevu almanız gerekir.

Sonuçlar hamile olmadığınızı gösterirse testi çok erken uygulamış olmanız ihtimaline karşı birkaç gün içinde tekrar denemek isteyebilirsiniz. HCG hamilelik başlangıcından itibaren her gün artmaya devam eder. Beta HCG değerleri ile ilgili detaylı yazımıza ulaşmak için buraya tıklayın.

Kan testi sırasında, bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan bir kan örneği alır. İğne yerleştirildikten sonra test tüpü veya flakon içine az miktarda kan alınacaktır. İğne girip çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bu işlem genellikle beş dakikadan az sürer.

Gebelik Testine Hazırlanmak İçin Herhangi Bir Şey Yapmam Gerekir mi?

İdrarda veya kanda hamilelik testi için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yok!

HCG’nin neredeyse her 48 saatte bir ikiye katlandığını bilerek, hafta bitmeden test etmeyi seçebilirsiniz. Bu cüzdanınızdan başka hiçbir şeye zarar vermez. Yine de eğer hamileliğin henüz çok başındaysanız vücudunuz yeterince hCG oluşuncaya kadar hamilelik testinden negatif sonuç almaya devam edebilirsiniz.

Duygusal olarak tahammül etmek zor olabilir ve hamile olmanıza rağmen negatif sonuç veren bir hamilelik testi yaptırdıktan sonra içki içmek gibi durumlar potansiyel hamileliğiniz için pek sağlıklı olmayan durumlara neden olabilir.Sağlığınızı ve potansiyel çocuğunuzun korumasını gebe olmadığınız kesinleşene kadar hamileymiş gibi davranmak her zaman iyi bir fikirdir.

İpucu
Kendi ve potansiyel çocuğunuzun sağlığını korumak için
gebe olmadığınız kanıtlanana kadar “hamile kalmak” her zaman iyi bir fikirdir.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır ?

Gebelik testi yapmak için adet döneminizin geçmiş olması veya hamile olabileceğinizi düşünmeniz yeterli bir sebeptir. Adet döneminizin geciktiğini fark ettikten sonra herhangi bir zamanda hamilelik testi uygulayabilirsiniz.

Hamile olduğunuzu ne kadar erken bilirseniz, seçenekleriniz hakkında o kadar erken düşünmeye başlayabilir ve sağlıklı kalmak için neye ihtiyacınız varsa onu yapabilirsiniz.

Birçok hamilelik testi, adet gecikmesinden birkaç gün önce çalıştıklarını ancak bu dönemde yapılan testlerde hata payının daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Uyguladığınız hamilelik testinin hangi zaman diliminde doğruluk payının ne olacağını öğrenmek için hamilelik testinin içinden çıkan etiketi okuyun.

Bazen bir gebelik testi korunmasız cinsel ilişkiden 10 gün sonra idrardaki hamilelik hormonlarını bulabilir. Ancak bu sonuçlar tamamen güvenilir değildir. Yanlış pozitif veya yanlış negatif test sonucu alabilirsiniz! Bu yüzden hamilelik ile ilgili kesin sonucu almak için mutlaka bir sağlık kuruluşunda test yaptırmalısınız.

Adet döneminiz çok düzensizse doğru sonuçlar için en iyi durum gebelik testini cinsel ilişkiden 3 hafta sonra uygulamaktır.

Başka Bir Test Yapmak İçin Ne Kadar Beklemeli?

Gebelik testi yapma kararı genellikle kolay verilebilecek bir karar değildir. İyi haber, gebelik testi fiyatı düşük, bulunması kolay, kullanımı nispeten kolay ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir. Evde hamilelik testi sonucunun kesinlikle doğru olduğunu düşünüyor olsanız da hamilelik testini daha sonraki bir tarihte tekrarlamak istemeniz için birkaç neden olabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Adetiniz yeteri kadar gecikmeden önce test ettiniz ve sonuçlardan emin değilsiniz.
  • Fiziksel semptomlarınıza uymayan sonuçlarınız var.
  • Aldığınız ilaçlar testle etkileşime girmiş olabilir.
  • Talimatları doğru takip edemediniz.
  • Sadece bir defa daha denemek istiyorsunuz.

Bunların hepsi bir testi tekrarlamak için oldukça geçerli nedenlerdir, ancak iki gebelik testi arasında ideal süre nedir?

Negatif bir test ile başka bir hamilelik testi arasında en az bir hafta bekleyin.

Hamilelik testlerinin çoğu sonucu negatif çıkan bir test ile başka bir test arasında en az bir hafta beklemenizi söyleyen talimatlar içerir. Bu sürmek vücudunuza idrarda algılanacak kadar hCG (insan koryonik gonadotropin) oluşturmak için ihtiyacı olan zamanı vermek anlamına gelir.

Çok Erken Gebelik Testi Yapmak Yaygın Bir Sorundur

Bazı gebelik testi markaları adet başlangıç tarihinin geçtikten sonra hemen doğru sonuç vereceğinin reklamını yapar. Diğerleri malum gecikmeden önce olumlu bir sonuç alabileceklerine dair övünür. Aslında gerçek şudur, en iyi hamilelik testi bile %100 doğru sonuç oranına sahip değildir. Hamilelik testi fiyatı ucuz, kolay ulaşılır ve birçok kadın daha erken bir cevap alabilmek için defalarca kullandığı bir şeydir. Bu sebeple hata payı olmadan doğru sonuç verdiğini iddia eden gebelik testi reklamlarına tamamen güvenilmemesini tavsiye ederiz.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

  • Şüphesiz ki hamileliğin en temel belirtisi adet gecikmesidir. Ancak her adet gecikmesi hamilelik belirtisi olarak adlandırılmamalıdır.
  • Hamileliğin bir diğer belirtisi göğüslerde hassasiyet ve ağrıdır. Hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler göğüslerde ağrı ve hassasiyete sebep olabilmektedir.
  • Kanama ve akıntı diğer bir hamilelik belirtisidir. Döllenme olduktan sonra embriyonun rahme yerleşmesi ile kanamalar meydana gelebilmektedir. Bu kanamalar regl kanamasından farklı zamanda olduğu için erken hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
  • Vücutta salgılanan progesteron hormonu kişide yorgunluk ve halsizlik hissi yaratır. Bu nedenle hamileliğin ilk 4 ayında bu belirtiler ile karşılaşabilmek mümkündür.
  • Baş dönmesi de erken hamilelik belirtilerinden biridir. Yaşanan metabolik değişiklikler kişilerde baş dönmelerine neden olabilmektedir.
  • Gebelik sürecinde mide bulantısı ve kusma sık rastlanan bir sorundur.
  • Sık idrara çıkma durumu da hamilelik belirtileri arasında yer alır. Özellikle ilk 1 ayda sık sık idrara çıkma durumu ile karşılaşmak mümkündür.
  • Hamilelik belirtilerinden biri de kişilerde koku hassasiyetinin artmasıdır. Sigara, parfüm gibi çeşitli kokulara karşı kişilerde bir hassasiyet meydana gelmektedir.

Yanlış Gebelik Testi Sonuçları

Yanlış Pozitif Sonuçlar

Nadir olmasına rağmen gerçekten hamile olmamanıza rağmen evde hamilelik testinden olumlu sonuç almak mümkündür. Bu sonuç yanlış pozitif olarak bilinir.

Yanlış-pozitif sonucu uterin astarınıza (dökülen hamilelik) bağlı döllenmiş yumurtanın hemen ardından bir hamilelik kaybı olmuşsa ya da HCG içeren bir doğurganlık ilacı aldıktan hemen sonra hamilelik testi yaptırırsanız görülebilir. Ektopik bir hamilelik yani Dış Gebelik, menopoz veya yumurtalıklarda görülen bazı sorunlar da yanıltıcı gebelik testi sonuçlarına neden olabilir.

Yanlış Negatif Sonuçlar

Gerçekten hamile olmanıza rağmen evde yapılan hamilelik testinden olumsuz sonuç almak da mümkündür. Bu sonuç yanlış negatif olarak bilinir. Aşağıdaki durumların yaşanması durumunda gebelik testinden yanlış negatif sonuç alabilirsiniz:

  • Hamilelik testini çok erken yapmış olabilirsiniz. Bu durum idrardaki HCG’yi tespit etmeyi zorlaştırır. En doğru sonuç için, adetinizin gecikmesinin ardından bir hafta sonra testi tekrarlayın. Bu kadar uzun süre bekleyemezseniz sağlık uzmanınızdan bir kan testi isteyin.
  • Test sonuçlarını doğru zamanda kontrol edin. Çalışması için teste zaman verin. Paket talimatlarına göre bir zamanlayıcı ayarlamayı düşünün.
  • Seyreltilmiş idrar kullanın. En doğru sonuçlar için hamilelik testini sabah ilk idrarınızı – idrarınız en konsantre olduğu zaman- kullanarak yapın.

Gebelik Testi Markaları

Artık gebelik testinin nasıl yapılacağı ve ne tür sonuçlar verebileceği hakkında bilgi sahibisiniz. Peki en iyi gebelik testi hangisi? Aslında bu cevap testi uygulayacak kişiye göre değişiklik gösterir. Bu yüzden yazımızın bu kısmında sizin için en iyi gebelik testi markası nedir ve ortalama gebelik testi fiyatı nedir sorularına cevap vermeye çalıştık.

Not: Ürünlerin fiyatları aldığınız yere göre farklılık gösterdiği için ortalama olarak kabul edilmelidir.

Gilda Gebelik Testi (5 TL)

            Listemize en düşük fiyatlı gebelik testi olan Gilda gebelik testi ile başlayalım. Gebelik testi fiyatında tasarruf etmek isteyen okurlarımız için bir numaralı seçenek olan Gilda, idrarınızda bulunan 20 mlU/ml oranındaki HCG’yi tespit edebildiğini iddia ediyor. Kutunun içinden çıkan damlalığı kullanarak kılavuzda gösterilen yere idrarınızı damlatıp 5 dakika beklemek Gilda’nın işini yapması için yeterli. Eğer 5 dakika sonrasında işaretli alanda 2 çizgi varsa test sonucu pozitif, tek çizgi varsa negatif demektir. Test sonuçlarını ilk 20 dakika içinde kontrol etmeniz gerektiğini de ekleyelim.

Miratech Gebelik Testi (5-10 TL)

            Listemizde fiyatıyla öne çıkan ürünlerden bir diğeri ise Miratech. Her ne kadar süre geçtikçe gebelik testi sonuçlarının güvenilirliği artsa da Miratech normalde 14 gün olan ilişki sonrası gebelik öğrenme sürecini 5 güne indirdiğini iddia ediyor. Ürünün idrar hanesine idrarını damlattıktan sonra aynı Gilda gibi 5 dakika bekledikten sonra çift çizgi görürsen hamilesin, tek çizgi görürsen hamile değilsin demektir. Eğer gebelik testi fiyatı ve sonuç hızı sizin için en önemli özellikler ise Miratech tercih edeceğiniz bir marka. Ancak kullanan kimselerin miratech gebelik testi hassasiyeti hakkında şüpheleri olduğunu da söylemekte fayda var.

Certain Gebelik Testi (5-10 TL)

            Certain gebelik testi de aynı Miratech erken gebelik testi gibi hamileliği erken tespit edebildiğini belirten markalardan. Birleşmeden yalnızca 5 gün sonra testi uygulayıp beş dakika içinde güvenilir bir sonuca ulaşabiliceğinizi iddia ediyor. Certain gebelik testimde 5 adet delik bulunuyor. İdrarınızı doğrudan bu deliklerin üzerine yapmaktansa bir kaba yapıp çubuğu kaba batırmanızı tavsiye ederiz. Eğer 5 dakika sonunda hem C hem T yazan kısımda çizgi çıkmışsa hamilesiniz demektir. Yalnızca C’de çıktıysa hamile değilsiniz. Eğer yalnızca T kısmında çizgi çıktıysa ya da herhangi bir çizgi oluşmadıysa maalesef testiniz geçersiz olmuştur.

Comfort Gebelik Testi (10-15 TL)

            Comfort gebelik testi birleşmeden sonra 8 ya da 10 gün içerisinde kullanılması tavsiye edilen gebelik testi markalarından biri. Her ne kadar erken kullanıma önceki iki markamız kadar müsait olmasa da sonuçlar açısından daha güvenli olduğunu ve kullanımının daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Tek yapmanız gereken test çubuğunun ucunu idrarınıza değdirmek ve sonra kılavuzda gösterilen kapağı çubuğa takmak. Her zamanki gibi 5 dakika bekledikten sonra iki çizgi pozitif, tek çizgi negatif sonuç anlamına geliyor.

Laboquick Gebelik Testi (15-25 TL)

            Yüksek fiyatıyla dikkatleri çeken Laboquick alıcılarında elbette yüksek bir beklenti oluşturuyor. Neyse ki ürün bu beklentiyi karşılayabilecek kadar kaliteli. Bu marka cinsel birleşmeden yalnızca 5 gün sonra sabah saatlerinde yapılacak bir test sonrası yüzde 99 doğruluk oranıyla gebelik tespiti yapabileceğini belirtiyor. Bir kapta bulundurduğunuz idrarı kutudan çıkan damlalık ile teste damlatıp 5 dakika beklerseniz çift çizgi hamileliği, tek çizgiyse hamilelik olmadığını belirtir. Çizgi çıkmaması halinde laboquick gebelik testi geçersizdir.

Gebelik ihtimali hafife alınacak bir olay değildir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı hamile kaldığınızı düşünüyorsanız en yakın eczaneye gidip bu ürünlerden tercihinize uygun olanı almalı ve şüphelerinizle yüzleşmelisiniz. Umarım her şey dilediğiniz gibi olur!

Referans:

https://www.healthline.com/health/hcg-in-urine#overview

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-testing-urine-tests/

Yorumlara Bak

  • İyi günler benim beta HCG referans değerleri 0-5 sonuç yazan yerde 931 yaziyo ne demek oluyo anlatır mısınız rica etsem

    • Merhaba beta Hcg değeriniz 5 den yüksek olduğu için gebelikten bahsedilebilir ancak kesin sonuç için doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago