Hamileliğin getirdiği hem zorlu hem de keyifli anlardan biri, aşerdiğiniz zamanlardır. Peki, neden aşerilir, aşerme ne zaman başlar ve ne zaman sona erer, aşerme ile nasıl baş edilir? Hepsi ve daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelik unutulmaz ve özel anlarla yüklü bir yolculuktur. Bu yolculuk boyunca anne adayları heyecanla bebeklerini kucaklarına alacakları günü beklerken, hamile olmanın getirdiği kimi zaman keyifli kimi zaman da zorlu durumlar ile uğraşırlar.

Bu durumlardan biri de aşermedir. Aşermenin, hamileliğin zorlu kısmı gibi başlayıp sonu güzel biten anlarından olduğu söylenebilir. Aşerdiğiniz sırada eşiniz ya da aileniz size yardımcı olarak bu sürecin sonunu tatlıya bağlamanıza yardımcı olabilirler.

Aşerme Nedir? Aşerme Ne Zaman Başlar?

Aşerme için, hemen hepimizin bildiği tanımı ile, hamilelik sırasında bazı yiyeceklere duyulan ani özlem ifadesini kullanabiliriz. Anne adayı aklından geçirdiği ya da kokusu ile karşılaştığı bir yiyeceğe karşı ani ve karşı konulamaz bir şekilde yeme isteği duyabilir. Siz de çevrenizde turşu, kestane, dondurma gibi besinlere aşeren hamile kadınlar görmüş ya da duymuş olabilirsiniz.

Hatta belki halk arasında dilden dile dolaşan “Ye ekşiyi, doğur Ayşe’yi. Ye tatlıyı, doğur Hakkı’yı” sözü ile de karşılaşmış olabilirsiniz. Bu inanış, aşerilen yiyeceği, doğacak bebeğin cinsiyeti ile ilişkilendirmektedir. Bu sözün doğruluğu bilinmez, ama aşermenin hamilelik sürecinde oldukça yaygın bir durum olduğu bir gerçektir.

Aşermek, sadece herhangi bir yiyeceğe karşı duyulan ani yeme isteği olarak kendini göstermeyebilir. Bazı zamanlarda da tam tersi bir şekilde, bazı yiyeceklere karşı duyulan isteksizlik, iğrenme ya da mide bulantısı da aşerme olarak adlandırılabilir. Böyle durumlarda anne adaylarının dengeli ve yeterli beslenmediğinden şüphe edilebileceği için, mutlaka doktoruna başvurması yerinde bir davranış olacaktır.

Her Anne Adayı Aşerir mi?

Aşermek oldukça yaygın bir durum olmasına karşın, her anne adayı hamilelikte aşermeyebilir. Bazı anne adayları hamileliği süresince bazı yiyeceklere aşerebilirken, bazı anne adaylarında bu durumun tek bir an bile yaşanmadığı görülebilir.

Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, aşerme durumu genel olarak hormonlarında yaşanan değişimlerle ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kan şekeri seviyesindeki değişimler de aşermeye yol açabilir. Vücut ihtiyaç duyduğu besinler, aşerme yolu ile de kendini gösterebilir.

Aşerme Ne Zaman Başlar?

Aşerme aslında gebeliğin ilk zamanlarından itibaren her an kendini hissettirebilir, ama asıl başlangıcı için 6. ve 7. haftalardan söz edebiliriz.

Aşermenin en yoğun haliyle hissedildiği dönem, gebeliğin 7. ve 16. haftaları arasında geçen süredir. 16. haftanın ardından aşermenin etkilerinin yavaş yavaş kaybolmaya başladığını ve 4. aydan itibaren tamamen yok olduğunu görebilirsiniz. Ancak az da olsa bazı anne adaylarının gebeliklerinin sonuna kadar aşerme durumuyla karşılaştıkları da görülmektedir.

Aşermenin Sebepleri Nelerdir?

Aşermenin temel nedeni olarak, anne adayının yaşadığı hormonal değişimler belirtilse de, aşermeye sebep olacak daha pek çok etken vardır. Aşermeye sebep olan tüm etkenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Anne adayının yaşadığı hormonal değişimler aşerme ile sonuçlanabilir.
  • Hamilelik süreci içinde yükselen hücre oluşumları aşermeye yol açabilir.
  • Anne adayının vücudunda meydana gelen bir takım eksiklikler, aşerme yolu ile kendini gösterebilir. Örneğin, anne adayında sodyum eksikliği varsa turşuya, demir eksikliği varsa toprağa aşerme durumu yaşanabilir.
  • Anne adayının, eşinin ilgisini çekme isteği gibi psikolojik sebepler de aşerme sebepleri arasındadır.
  • Östrojen hormonu seviyesindeki artış, anne adayının bazı yiyeceklere aşermesine sebep olabilir.
  • Anne adayının kokulara ve tatlara karşı başlayan hassasiyeti, bazı yiyecekleri tüketme konusunda aşırı bir istek duymasına neden olabilir.
  • Bebeğin hamilelik sürecinde tüm ihtiyaçlarını annesinden karşılaması nedeniyle beyin ve karaciğere giden sinyallerde meydana gelen değişimler aşerme yoluyla ortaya çıkabilir.

Hamilelik Döneminde En Çok Aşerilen Yiyecekler Nelerdir?

Anne adaylarının hamilelik döneminde en çok ekşi, tatlı ve tuzlu yiyeceklere aşerdiği görülmektedir. Bu durum bazı zamanlar anne adayının beslenmesinde değişikliklere de yol açabilir. Örneğin, anne adayı hamilelik sürecine kadar hiç ağzına bir yiyeceğe karşı hamileliği sırasında yoğun bir istek duyabilir. Hamilelik öncesinde daha çok protein ağırlıklı beslenen bir anne adayı, hamilelik döneminde karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye başlayabilir. Tahıl ağırlıklı bir beslenme düzenine sahip anne adayı, hamilelik ile birlikte tatlı yiyecekler tüketme eğiliminde olabilir.

Turşu

Hamilelik döneminde en çok aşerilen yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Turşu
  • Kestane
  • Kola
  • Dondurma
  • Kahve
  • Kiraz
  • Çilek
  • Şeftali
  • Ayva
  • Muz
  • Erik

Anne adayları genel olarak bu yiyeceklere aşerseler de, bu besinler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimi anne adayları daha çok tatlılara yönelirken, kimileri tuzlu, kimileri ekşi yiyeceklere, kimileri ise karbonhidratlara karşı yoğun bir istek duyabilir.

Ancak bazı durumlarda anne adayları vücutları için son derece zararlı maddelere de aşerebilir. Örneğin, toprak, çamur ya da kahve telvesi bu maddeler arasında sayılabilir. Anne adaylarının bu gibi zararlı maddelere aşermesinin sebebi, vücutlarında meydana gelen bir takım eksiklikler olabilir.

Aşerme ile Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Anne adayları çoğu zaman hamilelik süreçlerinde sürekli aşermelerinden ve kendilerini kontrol etmekte zorluk yaşamalarından yakınırlar. Aşermediğiniz zamanlarda şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerin tüketimini sınırlamaya çalışabilirsiniz. Ancak aşermeleriniz mide bulantısı ve kusma ile sonuçlanıyorsa, bu konuyu doktorunuz ile paylaşmanız yararınıza olacaktır.

Aşermek her ne kadar elinizde olmayan bir dürtü ise de, hem kendiniz hem de bebeğinizin sağlığı için tek çeşit beslenmemeye özen göstermelisiniz.

Hamilelikte aşerdiğiniz zamanlarda eşinizin ya da ailenizin yine yardımcı olmaları büyük önem taşımaktadır. Bazı durumlarda içinde bulunduğunuz mevsimin dışında ya da ulaşılması zor olan bir yiyeceğe aşerebilirsiniz. Bu durum hem sizi hem de çevrenizdeki insanları zorlayabilir. Ancak böyle zamanlarda da karşılıklı olarak anlayış ve destek içinde olmanız son derece önemlidir.

Hamileliğiniz boyunca aklınıza takılan her türlü sorunun cevabını CiciÇocuk sayfalarında bulabilirsiniz.

Kaynakça:

Dr. Gamze Çağlar

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago