Bebek Sağlığı

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Geçer?

Göz çapaklanması bebeklerde yaygın olarak görülen bir sorundur. Bebeklerde göz çapaklanması, doktorunuzun da yönlendirmeleri ile kolayca tedavi edilebilecek bir sorundur, ancak tüm çabalarınıza rağmen bir yılın sonunda halen çapaklanma devam ediyorsa, durum düşündüğünüzden biraz daha ciddi olabilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Bebeklerde göz çapaklanması oldukça sık karşılaşabileceğiniz bir durumdur. Bunun sebebi, bebeğinizin doğduğu zaman çok hassas bir bünyeye sahip olmasıdır. Bir yetişkin için basit olan sorunlar bile, onlar için bazı zamanlar endişe verici durumlara dönüşebilir. Bu nedenle son derece dikkatli olmanız büyük önem taşır.

Siz de bebeğinizde göz çapaklanması sorunu yaşıyorsanız, bu yazı mutlaka ilginizi çekecektir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Gözyaşları, gözlerin göz çukuru içindeki hareketlerinin kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar ve bu görevini gerçekleştirmesinin ardından gözyaşı kanalları aracılığı ile burnun içine doğru akmaya başlar. Ancak bu aşamada bir tıkanma soru ile karşılaşabilirsiniz.

Özellikle bebeklerin gözyaşı kanalları tıkanmaya epeyce meyillidir. Bunun sebebi, henüz çok küçük olmalarıdır. Gözyaşı kanalları çok küçük olduğu için kolayca tıkanabilir ve bu da gözlerinde çapaklar oluşmasına yol açar.

Bebeklerde göz çapaklanması oluşumunun bir başka sebebi de, göz nezlesi veya kirpik dibi iltihabı ile de açıklanabilir.

Göz Nezlesi: Bebeklerde sıklıkla görülebilen bir göz problemidir. Göz nezlesi, bebeğinizde şişkinlik, çapaklanma ve kızarıklık olarak kendini gösterebilir. Bebeğiniz göz nezlesine yakalandığında, ılık ve ıslak bir bez yardımı ile gözlerini temizleyerek, soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Göz nezlesi için antibiyotik de kullanılabilir. Ancak bebeklerde antibiyotik kullanmak için mutlaka ilk olarak doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

Kirpik Dibi İltihabı: Bu göz problemi, bebeklerde nadiren görülen bir durumdur. Bebeğinizin kirpik diplerinde kuruma ve iltihaplanma yaşamasının sebebi, gözlerinde ve göz çevresinde kuruluk oluşmasıdır. Bebeğinizin kirpik dibi iltihabını geçirmek için, doktorunuz krem ya da merhem tavsiye edebilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizin gözlerinde veya çevresinde şu belirtilere rastlarsanız, çapaklanma sorunu yaşadığını düşünebilirsiniz:

  • Bebeğiniz uyurken kirpikleri birbirine yapışmış ise,
  • Göz kapaklarında şişlik meydana gelmiş ise,
  • Gözlerinin beyazlarında kızarıklık görürseniz,
  • Bebeğinizin gözünden sarı ya da yeşil renkli akıntı geliyorsa,
  • Gözlerinde sulanma oluyorsa,
  • Göz kapaklarında ya da kirpiklerinde kurumuş iltihap varsa

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Tedavi Edilir?

Biraz önce de değindiğimiz gibi, bebeğinizin gözyaşı kanalları çok kolay tıkanabilir. Buna tozlu ortamlar bile yol açabilir. Eğer bebeğinizde göz çapaklanması ile birlikte eşlik eden başka bir belirti yoksa, pek de endişelenmenizi gerektiren bir durum yok demektir. Ama yine de mutlaka doktorunuza başvurmanız yararınıza olacaktır. Peki, hangi durumlarda doktorunuza gitmeniz gerekir?

Bebeğinizde göz çapaklanmasına eşlik eden şu durumlar da gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna giderek yardım almanızı öneririz:

  • Bebeğinizin ateşi normalden yüksek ise,
  • Bebeğinizin gözlerinde ağrı var ise,
  • Bebeğiniz objeleri seçmekte güçlük çekiyorsa, görme yetisinde problem yaşıyorsa,
  • Bebeğinizin gözlerinde şişlik fak ediyorsanız,
  • Bebeğinizin gözlerinde kızarıklık var ise

Bebeğinizin gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık ve gözlerindeki çapaklanma sorunu aradan bir yıl geçmiş olmasına karşın halen devam ediyor ise, bu durum, kanalların kendiliğinden açılmamış oldukları anlamına gelir. Kanallar halen açılmamış ise, probing de denilen sondalama işleminin yapılması gerekebilir.

Probing sadece beş dakika süren bir ameliyattır. Bu yöntemde anestezi altında iken bebeğin gözyaşı kanallarına bir sonda takılır ve açılmamış olan zar patlatılarak açılmaya çalışılır. İşlem boyunca herhangi bir ağrı, sızı, kesi ya da kan görülmez. Probing ile sonda takılma işlemi gerçekleştirildikten sonra ortalama bir hafta boyunca damla kullanılması gerekecektir.

İlk sondalama işlemi sonrasında tıkanmanın açılması beklenir. Ancak açılmaz ise, işlemden iki ay geçtikten sonra ikinci kez sondalama işlemi uygulanabilir. İkinci kez sondalama işlemi uygulanmasına karşın tıkanma yine de geçmedi ise, bu kez tüp yerleştirme işlemi düşünülebilir.

DSR olarak da bilinen açık ameliyat ile silikon bir tüp konarak işlem gerçekleştirilir. Ancak bu işlemin üç yaşından sonra uygulanması önerilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Temizlenir?

  1. Islak Bez İle Silin: Bebeğinizde göz çapaklanması oluşumlarını temizlemek için, pamuklu ıslak bir bezden yardım alabilirsiniz. Bu ıslak bez yardımıyla bebeğinizin gözlerini nazikçe silerek çapaklarını temizleyebilirsiniz.
  2. Anne Sütü Damlatın: Doktorunuza danışarak bebeğinizin gözlerine anne sütünden de birkaç damla damlatmanız mümkündür. Bebeğinizin gözlerindeki çapaklanmış bölgeye damlatacağınız anne sütü, antibiyotik bir etki verecektir. Anne sütünü bir bez ya da pamuğun üzerine damlatarak, nazik ve yavaş hareketler ile bebeğinizin gözlerindeki çapaklı bölgelerin üzerine sürebilirsiniz. Bu yöntem ile, gözlerindeki çapaklanmayı azaltabilirsiniz. Ancak başta da dediğimiz gibi, anne sütünü çapaklanma için kullanmadan önce mutlaka doktorunuzun onayını almanız önemlidir.
  3. Hafif Dokunuşlarla Masaj Yapın: Bebeğinizin göz pınarlarının alt kısımlarında kabartılar gözlemliyorsanız, bu durum gözyaşı kanallarının tıkalı olduğuna işaret eder. Gözyaşı kanalları tıkalı olduğu müddetçe çapaklanma sorunu devam edecektir. Bebeğinizin gözlerinin alt kısmına yapacağınız masaj, onu rahatlatacaktır. Bunun ilk olarak ellerinizi sabunla güzelce temizleyin. Sonrasında parmaklarınızın uçları ile bebeğinizin gözlerinden burnuna doğru dairesel hareketler yaparak hafifçe masaj yapın. Bu masaj hareketini ortalama on kez tekrarlayın. Gün içinde beş kez uygulayarak bu şekilde bebeğinize masaj yapabilirsiniz. Masaj yaparak da tıkanmış gözyaşı kanallarının açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
  4. Doktorunuzun Verdiği İlaçları Kullanın: Bebeğinizin gözlerindeki çapaklanma sorununu ortadan kaldırmak için doktorunuz size antibiyotikli göz damlası ya da merhem de verebilir. Bu damla veya merhemi doktorunuzun söylediği şekilde düzenli olarak kullanmayı ihmal etmeyin.

Gebeliğinizin başlangıcından itibaren bebeğinizin bakımı sırasında her an yanınızda olan CiciÇocuk ile ihtiyacınız olan her türlü bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.avrasyahospital.com.tr/bebeklerdeki-goz-capaklanmasina-anne-sutu-mucizesi/#:~:text=Bebeklerde%20s%C4%B1kl%C4%B1kla%20g%C3%B6r%C3%BClen%20bir%20problem,kanallar%C4%B1%20yard%C4%B1m%C4%B1yla%20burnun%20i%C3%A7erisine%20akar.
https://www.ozelvizyongoz.com/cocuk-goz-sagligi-tedavisi.asp
https://www.gozameliyati.net/cocuklada-goz-yasi-kanal-tikanikligi-ameliyati/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago