Hamileyim

Gebelikte Yapılan Testler Nelerdir?

Gebelikte yapılan testler; sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik geçirmeniz, olası riskleri önceden fark ederek bu yönde adımlar atmanız ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilmeniz açısından çok büyük önem taşır.

gebelikte yapılan testler

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren, artık iki kişilik düşünme süreciniz de başlamış olur; çünkü dünyaya yeni bir canlı getirecek olmak, başlı başına önemli bir sorumluluktur. Bu nedenle gebeliğin başlamasıyla birlikte kendi sağlığınız kadar bebeğinizin sağlığını da düşünmeniz gerekir.

Gebelikte Yapılan Testler Neden Önemlidir?

Hamileliğinizin başlaması ile birlikte vücudunuz bebeğinizin büyümesine paralel olarak değişmeye başlar. Dolayısıyla bu süreç içinde vücudunuzda meydana gelen her bir değişikliğin kontrol edilmesi gerekir.

Gebelik döneminiz boyunca hem kendi sağlığınız hem de bebeğiniz sağlığını en doğru biçimde kontrol edebilmeniz için belirli aralıklar ile yaptırmanız gereken testler bulunur. Sağlıklı bir gebelik için yapılması gereken testler şöyle sıralanmıştır:

Gebelikte Yapılan Testler Nelerdir?

Ortalama 40 hafta sürecek olan gebelik döneminde yaptıracağınız başlıca testler şunlardır:

  • Kan sayımı
  • Tiroid hormon testi
  • Açlık kan şekeri testi
  • Üre kreatinin böbrek fonksiyon testleri
  • İdrar tahlili
  • Enfeksiyon tarama testleri
  • Ultrasonograf
  • NST

Şimdi adım adım hangi testleri ne zaman yaptırmanız gerektiğine bakalım:

Hangi Haftalarda Hangi Testleri Yaptırmalısınız?

Hamilelik genel olarak 280 gün, yani ortalama 40 hafta süren bir süreçtir. Normal doğum süreci 40 hafta olduğu gibi, bu süreden iki hafta erken ya da iki hafta geç de doğum gerçekleşebilir.

Bu süreç, üç parçaya bölünerek değerlendirilir. Eşit olarak bölünen bu üç takvim ayını şöyle sıralayabiliriz:

İlk trimester:Hamileliğin ilk 14 haftasını kapsar.

İkinci trimester: Hamileliğin 14 ve 28. haftaları arasındaki süredir.

Üçüncü trimester: Hamileliğin 28. haftasından sonlanmasına kadar geçen süreyi kapsar.

Gebelikte İlk Trimesterde Hangi Testler Yapılır?

Hamileliğin ilk 14 haftalık dönemi, ilk trimester olarak belirlenmiştir..

Beta HCG: Hamileliğin ilk testi, Beta HCG olarak adlandırılan kanda gebelik testidir. Halk arasında hamilelik hormonu olarak da bilinir. Bu ismi, plasenta aracılığı ile üretilen Beta HCG hormonunun kanda var olup olmadığına bakılmasından alır. Bu test ile hamile olup olmadığınız anlaşılır.

Bu hormon, evde yapılan hamilelik testleri ile de tespit edilebilir, fakat kan testi ile elde edilen sonuçlar daha güvenilirdir. Ayrıca Beta HCG ile birlikte ultrasonografi de yapılması, dış gebelik ve rahim içi gebeliğin ayırt edilmesi için de önemlidir.

Kan grubu tayini, tam kan sayımı ve biyokimya testleri: Bu testler kan uyuşmazlığı, annenin genel sağlık durumu ve kansızlık durumu anlaşılır.

Serbest T4 ve TSH testi: Anne adayının tiroid sorunu olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olur.

İkili tarama testi: Bu dönemde 11 ve 14. haftalar arasında, ikili tarama testi uygulanır. İkili tarama testi ile Down Sendromu gibi kromozom bozuklukları riskinin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu test yapılmadan önce, aynı gün ultrason da yapılarak bebeğin ense kalınlığı, burun kemiği gibi özellikleri incelenir ve herhangi bir anomali olup olmadığına bakılır.

Serbest Fetal DNA testi: Hamileliğin 10. haftasından sonra yapılır. Bu test, ikili tarama testinde yüksek risk çıkan 35 yaş ve üzerindeki anne adayları için tavsiye edilir.

Gebelikte İkinci Trimesterde Hangi Testler Yapılır?

İkinci trimester, hamileliğin 14 ve 28. haftalarını kapsar. Bu süreyi üç döneme ayırarak ele alabiliriz:

1. Dönem – 14 – 20. haftalar arası: Bu dönemde üçlü ya da dörtlü testler yapılır. Bu testlerin sonucunda yüksek miktarda risk durumu ile karşılaşılması durumunda koryon villus biyopsisi, amniyosentez ya da kordosentez testlerinin yapılması uygun olur.

2. Dönem – 20 – 22. haftalar arası: Bu dönemde detaylı bir ultrasonografi çekilir. Bu testin amacı, bebeğin organlarının ve plasentanın durumu, rahim ağzı uzunluğu ve rahmi besleyen damarlardaki kan akışı incelenir.

3. Dönem – 22 – 28. haftalar arası: 24 ve 26. haftalar arasında anne adaylarına 75 gram şeker yüklemesi yapılır. Bu yüklemenin amacı, gestasyonel diyabet adı verilen gebelikteki şeker hastalığını teşhis etmektir. Eğer anne adayında gestasyonel diyabet oluşmuş, ancak tedavi edilmemiş ise, bebekte doğum sırasında ya da sonrasında sağlık sorunları görülme riski doğar.

Bu teste ek olarak 50 gram şeker testi de yapılır. Bu testin yüksek çıkması durumunda 100 gram şeker yükleme testine geçilir. Bunlara ek olarak, idrar tahlili, idrar kültürü ve tam kan sayımı testleri de tekrarlanır.

Gebelikte Üçüncü Trimesterde Hangi Testler Yapılır?

Üçüncü trimesterda artık gebeliğin son aşamasına gelinmiş demektir. Bu dönem 28. haftadan itibaren başlar ve gebeliğin sona ermesine kadar devam eder. Gebelik genel olarak 40. haftada sona erer, ancak bazen iki hafta öncesinde, bazen de iki hafta sonrasında doğum gerçekleşebilir.

Üçüncü trimester ile birlikte gebelikte yapılan testler için de son döneme girilmiştir. 32 – 34. haftalar arasında NST yapılır. NST ile anne adayının sancı durumu ve bebeğin kalp atışları değerlendirilir. Ancak anne adayı erken doğum riski yaşıyorsa, bu test daha önceki haftalara da çekilebilir.

Anne adayı 35 – 37. haftalar aralığına ulaştığında, B grubu streptokok için vajina ve anüsten kültür alımı yapılır. Anne adayın durumu ve olası şikayetlerine göre, idrar tahlili ve tam kan sayımı testleri bir kez daha uygulanabilir.

Tüm bu süreçleri başarı ile tamamlayan anne adayı, artık doğum için hazır demektir. Sıra artık bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almayı beklemeye gelir.

Hamile kalmadan önce, hamileliğiniz sırasında ve doğum sonrasında tüm bu süreçler ile bebek bakımı ve sağlıklı gebelik için yapılması gereken tüm testler ile ilgili aklınıza takılan her türlü konu ile ilgili CiciÇocuk’u ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça:

http://www.yeditepehastanesi.com.tr/saglikli-bir-gebelik-gecirmek-icin-hangi-testler-yapilmali
http://www.izmirtupbebek.com/tedavi-d-87-k-12-gebeligin-normal-suresi#:~:text=Gebeli%C4%9Fin%20280%20g%C3%BCnl%C3%BCk%20yani%2040,%C5%9Fekilde%203%20e%C5%9Fit%20d%C3%B6neme%20b%

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago