Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Hamilelik, pek çok kadının heyecanla beklediği süreçlerden biridir. Henüz hiç hamile kalmamış kadınlar, bu deneyimi nasıl ve ne şekilde yaşayacaklarını merak eder. Merak edilen konular arasında; hamileliğin kaç günde belli olur ve erken hamilelik belirtilerinin nasıl anlaşılabilir de yer alır. Hamilelikte aslında döllenme gerçekleştiği andan itibaren vücut değişmeye başlar ancak bu değişimlerin anlaşılması, genellikle 4 ila 6 haftayı bulur. Eğer siz de erken hamilelik belirtilerini merak ediyorsanız, aradığınız bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Hamilelik; erkek spermlerinin kadın rahmindeki yumurtalıklarla eşleşmesi ve embriyo oluşumu ile ortaya çıkar. Bu durum genellikle 2-3 haftalık sürede belli olur nitekim kadınlar belirli periyotlarda regl – adet olduğundan bu periyotta adet olunmaması hamileliğin belirlenmesinde rol oynar. Yani bir kadın için regl olmama durumu hamilelik için önemli göstergelerden bir tanesidir. Ancak kan tahlili veya hamilelik testi ile hamileliğin belirlenmesi daha ikna edicidir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

“Hamilelik kaç günde belli olur?” sorusu, hamile kalmak isteyen kadınlar tarafından sıklıkla sorulur. En erken hamilelik belirtilerinin ne zaman ortaya çıkacağı, kişiden kişiye göre değişir. Bazı kadınlar, hamile kaldıkları günden itibaren çeşitli belirtiler görmeye başlarken, bazı kadınlar ise adet gecikmesine kadar hamilelikten hiç şüphe etmeyebilir.

Hamileliğin belirlenmesinde kan testi ve adet gecikmesinin yanında birtakım belirtiler vardır. Söz konusu belirtiler ile karşılaşıldığında çok büyük ihtimalle hamilelik tespit edilir. Peki, bu belirtiler nelerdir? Buyurun inceleyelim!

  • Meme Ağrıları: Anne vücudunda gerçekleşen hormonal ve fiziksel değişimler hamilelik belirtilerinin tetikleyicisidir. Bu anlamda meme bölgesinde gerçekleşen ağrı ve hassasiyet kadınların hamilelik şüphesini güçlendirici bir unsurdur.
  • Vajina Kanaması: Embriyo oluşumunu takiben kadınlarda kanama ve akıntı gerçekleşebilir. Bu durum hamilelikte sık karşılaşılan bir belirtidir.
  • Halsizlik: Kadınlarda görülen sürekli uyuma isteği ve halsizlik hamile olmaya işarettir. Hamile olduğundan şüphelenen ve sürekli halsiz hisseden kadınlar bir test yardımı ile hamileliklerinden emin olabilirler.
  • Baş Dönmesi: Hamileliğin ilk safhası olan erken hamilelikte baş dönmesi yaygın görülür. Sürekli mideniz bulanıyor ve iştahsızlık yaşıyorsanız hamile olabilirsiniz.
  • Sık İdrar: Anne karnında bebeğin yerleşimi ile mesane ve bağırsaklara baskı olur. Bu nedenle de anne adayları sık sık idrar yapmak zorunda kalır.
  • Hâlsizlik ve yoğun uyku hissi.
  • Dalgınlık.

Gebelik Testlerinde Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?

Hamilelik kaç günde belli olur sorusunun cevabı aslında gebelik testlerinde hamilelik durumunun görünür olmasına bağlıdır. Hamilelik testleri, vücuttaki Beta HCG hormonunun seviyesini ölçer ve bu seviyeye göre hamile olup olmadığınızı belirtir. Beta HCG hormonunun hamileliğe işaret etmesi için gerekli süre ise ortalama 4 ila 5 haftadır. Özellikle prediktör formunda tasarlanan ve eczanelerden temin edilen hamilelik testlerinin doğru sonuç verebilmesi için, adet gecikmesinin beklenmesi gerekir. Standart hamilelik testlerinin en doğru sonucu verdiği dönem, adetin yaklaşık 1 hafta gecikmesidir. Eğer hamileyseniz, gebeliğin 5. haftasında vücudunuzdaki Beta HCG seviyesi tüm gebelik testlerinin kolayca tespit edebileceği seviyeye ulaşır ve böylece prediktör testinin güvenilirliği %99 seviyesine kadar yükselir. Hamile olup olmadığını daha erken öğrenmek isteyen kadınlar için erken gebelik testleri de üretilir. Erken gebelik testlerinin Beta HCG hormonu hassasiyeti, standart testlere göre çok daha yüksektir ve bu sayede 3,5 – 4 haftalık hamilelikleri bu testlerle saptamak mümkündür. Erken hamilelik testinin pozitif çıkması, her zaman hamileliğe işaret etmez. Bu nedenle test sonucu pozitif gelse bile sürecin takip edilmesinde ve Beta HCG seviyesini yükselten faktörün net olarak tespit edilmesinde yarar bulunur.

Hamilelik Belirtileri Hissettiğin Halde Negatif Hamilelik Testi Sonucu Ne Anlama Gelir?

Pek çok kadın, hamilelik belirtisi hissettiği hâlde test sonuçlarının negatif çıkmasından şikayetçidir. Bu durumun çeşitli sebepleri bulunur. İlk sebep, belirtilerin hamileliğin çok erken bir safhasında ortaya çıkmasıdır. 1,2 ve 3 haftalık hamileliklerin testler aracılığıyla tespit edilmesi, son derece zordur. Bu süreçte yapacağınız gebelik testleri, büyük ihtimalle negatif şekilde sonuçlanır ve bu durum hamile olmadığınız anlamına gelmez. Gerçekten hamile olmayan kadınların kendilerinde gebelik belirtisi görmesi de mümkündür. Bu durumda belirtiler farklı durumlardan kaynaklanabilir. Alerji, sindirim sorunları, adet döngüsünde bozukluk, yumurtalık kisti, çeşitli kanser türleri gibi sağlık sorunları, erken hamilelik belirtisine benzer belirtiler gösterir ve bu durum da kafa karışıklığına yol açar. Bu tarz bir problem yaşamanız durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızda ve sağlığınız için genel bir tarama yaptırmanızda yarar bulunur. Hamilelik olmadığı hâlde belirti görmenin bir diğer sebebi ise psikolojik faktörlerdir. Hamile kalmak isteyen ya da gebelikten korkan pek çok kadın, farklı belirtileri hamilelik olarak yorumlayabilir. Bu noktada prediktör sonuçlarıyla yetinmemeniz ve jinekolojik muayeneye girmeniz, sorularınıza net yanıtlar bulmanıza yardımcı olur.

Hamilelik Anlaşıldığında Ne Yapılmalı?

Çok istediğiniz bir durum olan hamileliği öğrendiğinizde sakin kalmalı ve ani hareketlerden kaçınmalısınız. Aksi takdirde henüz tam olarak ana rahminde yerleşememiş olan embriyo ölebilir ve hamileliğiniz son bulabilir. Anne adayları için hiç istenmeyecek bu durumu ortadan kaldırmak için doktor ve uzman uyarılarını mutlaka dikkate almalısınız.

Referans:

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397137/gebelik-hakinda-sikca-sorulan-sorular.html

https://www.healthline.com/health/pregnancy/five-signs-to-take-pregnancy-test#:~:text=If%20you%20don’t%20want,successful%20implantation%20of%20an%20egg.

Yorumlara Bak

  • 13 günlük evliyim 10. Günümde çok hafif bir kaç damla kanamam oldu, ve o gün içerisinde hemen durdu bu kısa süre içerisinde hamilelik var mıdır öğrenebiliyor muyum??

    • Merhaba Fidan Hanım,
      Adet kanamasının beklenen günde gerçekleşmemesi ve en az 4 gün gecikmesi durumunda bir gebelik testi uygulayabilirsiniz. Gebelik testinin nasıl uygulanacağı konusunda detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz: https://www.cicicocuk.com/gebelik-testi/
      Sağlıklı günler dileriz!
      cicicocuk ailesi

  • 21 aralik. Da. Oldum ama 15 oldu ne adet ne bir belirti yok az kuzcak az bas donuyo cok uykum geliyo. Oluyo

    • Merhaba Fatoş Hanım,
      Ocak ayında beklenen adet kanaması gerçekleşmezse bir gebelik testi uygulayabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
      cicicocuk ailesi

  • 1ay geçti günüm.mide bulantısı bas dönmesi var ara arada beyaz akintim var.test yapmaya korkuyorum.hadi negatif çıkarsa.bundan önce iki düşük yaptım.inşallah vardır.🙏🙏

    • Merhaba,
      Eğer hamilelik söz konusuysa adet kanamasının 1 ay gecikmesi doğru test sonucu almak içi yeterlidir.
      Sağlıklı günler!
      cicicocuk ailesi

  • Bande hamilelik belirtilerini bir kaç hisediyorum midem bulaşiyor ama kusamiyorum başimda dönüyor ama içimde biraz agri var

    • Sevgili Şahadat hanım,
      En önemli hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Bu sebeple eğer adetiniz gecikti ise idrar veya kan testi yaptırmanızı öneririz.

      cicicocuk ailesi

  • Hamilelik belirtilerini bir kaçını hissediyorum ama daha 1 hafta oldu 1 haftada belli olurmu

    • Sevgili Buket Hanım,
      Kesin sonuç için kan testi yaptırmanızı öneririz.

      cicicocuk ailesi

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago