Hamileyim

Hamilelikte Göğüste Yaşanan Değişiklikler

Hamilelikte göğüste yaşanan değişiklikler pek çok anne adayı için gebeliğin belirlenmesinden önce ortaya çıkar. Bu anlamda göğüs bölgesi kadınlarda hamileliğe en erken adapte olmaya başlayan bölgedir denebilir.

Meme bölgesi bebeğin beslenmesi adına oldukça önemlidir. Çünkü bebeğin temel besini olan süt memelerde toplanır ve meme uçlarından bebeğe aktarılır. Hamileliğin şekillenmesi ile burada meydana gelen değişim oldukça büyüktür.

Anne adaylarının bir kısmı için can sıkıcı bir kısmı içinse sıradan bir fizyolojik değişim kabul edilen memedeki değişiklikler metabolizmaya göre farklı şekillerde görülebilir. Bu anlamda hamile kalan her kadının benzer değişimler yaşayacağını söylemek oldukça güçtür. Peki, hamilelikte göğüste yaşanan değişiklikler nelerdir? İşte cevapları!

Hamilelikte Göğüste Yaşanan Değişiklikler Nelerdir?

Hamilelik belirtisi olarak da kabul edilebilecek olan memede hassaslık söz konusu değişimin başlıcalarından bir tanesidir. Özellikle hormonal değişim nedeniyle artan kan dolaşımı meme bölgesinde yoğun bir şekilde hissedilir. Bu nedenle memede muhteşem bir hassasiyet görülür. Memede görülen değişimlerden biri de meme ucu ve çevresinin daha da koyulaşmasıdır.

Gebeliğin ilk 3 ayından sonraki dönemde memelerde gözle görülür oranda irileşme meydana gelir. Bu değişimde süt kanallarının gelişmesi ve sür üretiminin başlaması etkili olur. Gebeliğe yakın dönemde memelerdeki irilik ciddi derecede artar ve bazen memelerden süt damlar. Kolostrum adı verilen ağız sütü bu dönemde görülür.

Göğüsteki Değişim ve Önlemler

Hamilelikte göğüste yaşanan değişiklikler pek çok anne adayı için zor dönemin başlangıcı anlamına geliyor. Zira büyüyen ve hassaslaşan memeleri dış etkenlere karşı korumak oldukça önemli bir hal alıyor. Bunun için anne adayları doğru önlemler almalıdır. Göğüslerini korumak isteyen anne adayları şu yolları izlemelidir.

  • Büyüyen memelerinize en uygun sutyeni kullanmalısınız. Memeleri sıkan ve kan dolaşımını engelleyen sutyenler ağrı duymanıza neden olabilir.
  • Meme derisindeki gerginliği azaltmak ve bir nebze rahatlamak için nemlendirici kullanmalısınız.
  • Ilık suyla duş alarak memelerinize masaj yapmalı ve hamilelikte göğüste yaşanan değişiklikler sonrası ortaya çıkan olumsuzlukları vücudunuzdan uzaklaştırmalısınız.

Meme bölgesine gerekli önemi vermediğiniz takdirde pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz.

Referans:

https://breastcancernow.org/information-support/have-i-got-breast-cancer/breast-changes-during-after-pregnancy#:~:text=In%20the%20last%20few%20weeks,relieve%20any%20pain%20or%20discomfort.

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397137/gebelik-hakinda-sikca-sorulan-sorular.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago