Doğum

Erken Doğum Nedir?

Erken doğum, isminde de anlaşılacağı gibi bebeklerin doğması gereken tarihten önce doğdukları durumu ifade etmektedir. Erken doğan bebekler için halk arasında yaşamaz ya da herhangi bir sağlık problemi olur gibi söylentiler bulunsa da her erken doğumun böyle sıkıntılara yol açacağını söylemek mümkün değildir.

Doğumun normal şartlarda 37.haftada gerçekleşmesi beklenmektedir. 37.haftadan önce doğan bebekler için erken doğan adı verilmektedir. Erken doğan bebekler ya da yeni prematüre bebeklerde farklı komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Bu komplikasyonların riski ise bebek ne kadar erken doğarsa o kadar artmaktadır. Peki, erken doğum belirtileri nelerdir?

Erken Doğum Belirtileri

Erken doğum belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Anne adaylarında sırtta şiddetli bir ağrı meydana gelir. Bu ağrı sabit olabileceği gibi gidip gelebilir. Ancak pozisyon değiştirmek ya da anneyi rahatlatacak bir şeyler yapmak bile sırt ağrılarının geçmesine yardımcı olmayacaktır.
  • Anne adayında meydana gelen kasılmaların sıklığının 10 dakikada bire düşmesi önemli bir erken doğum belirtisidir.
  • Anne adaylarının karnının alt bölgesinde kramp ya da adet ağrısına benzer ağrıların meydana gelmesi de önemli bir erken doğum belirtisidir.
  • Vajinadan sıvı akması. Halk arasında suyun gelmesi olarak tabir edilen durum.
  • Vajinada yüksek miktar basıncın oluşması.
  • Kusma, bulantı, ishal ve benzeri durumların yoğun bir şekilde yaşanması. Hafif olması durumunda doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Bu durumun 8 saatten fazla sürmesi durumunda ise acilen hastaneye gitmeniz gerekmektedir.
  • Hafif ya da şiddetli vajinal kanama da erken doğum belirtilerindendir.

Erken Doğum Önlenebilir Mi?

Erken doğum riskinin olup olmadığı rahim ağzı uzunluğu ölçümü ile belirlenebilir. Bunun dışında ise erken doğum belirtilerinden herhangi birinin gözükmemesine rağmen hamile bireylerin %5 ve %11’inde erken doğum meydana gelme olasılığı bulunmaktadır. Gebelikte meydana gelen plasentaya bağlı sorunlar, çoğul gebelikler, rahim anormallikleri, alkol ,sigara ve stres erken doğumun nedenleri arasında yer almaktadır. Bu durumlarda erken doğumun meydana gelmesini engelleyebilecek çeşitli ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Bütün kontrollerin normal olması durumunda ve herhangi bir erken doğum belirtisi bulunmuyorsa dahi hekimin gerekli kontrolleri yapmasında fayda vardır.

Referans:

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/cocuk_sagligi/dr.aysegul_unal.pdf

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397136/erken-dogum-eylemi.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago