Doğum

Baby Shower Nedir? Baby Shower Parti Önerileri

Özellikle son yıllarda tüm dünyada gitgide yaygınlaşan ve ülkemizde de büyük ilgi gören baby shower etkinlikleri, bir bebeğin dünyaya gelişini kutlamak için yapılabilecek eğlenceli aktiviteler arasında yer alır. Baby shower’ı, bizim geleneklerimizde yer alan diş buğdayı etkinliği gibi düşünebilirsiniz. Ancak diş buğdayının geleneksel konseptinin ötesinde, baby shower birçok farklı mekanda ve konseptte düzenlenebilir. 

Baby shower’ın geçmişi de uzun yıllar öncesine dayanır. Geçmiş yıllarda showering adıyla anılan ve anne adayına hediye verilmesi temasıyla düzenlenen baby shower, özellikle son yıllarda yeniden moda oldu ve farklı konsept seçenekleriyle buluştu. Peki, baby shower nedir ve neden yapılır? Kim düzenler? Hangi konseptlerde baby shower partileri hazırlanabilir. Gelin, tüm bu soruları birlikte yanıtlayalım. 

Baby Shower Nedir?

Baby shower, çoğunlukla doğuma kısa bir süre kala düzenlenen bir organizasyondur. Farklı konseptlerde düzenlense de, temel amacı anne adayına maddi ve manevi açıdan destek olmak, bu esnada bebeğin dünyaya gelişini önceden kutlamaktır. Modern yaşamın yoğun temposu içinde, her anne adayı tüm sevdiklerini bir arada buluşturmakta veya doğum öncesinde ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği sevdiklerinden almakta zorlanabilir. Bu nedenle, önceden organize edilmiş bir partiyle anne adayına destek olmak, onun bu süreci çok daha keyifli ve huzurlu bir şekilde geçirmesine yardımcı olabilir. 

Neden Yapılır?

Baby shower partilerinin düzenlenmesi, çoğunlukla iki temel amaca dayanır. Bunlardan ilki ve en önemlisi doğum yaklaştıkça stres ve endişe düzeyi artan anne adayının sevdikleriyle keyifli bir gün geçirmesini sağlamaktır. İkinci amaç ise, bebeklerini kucaklarına almayı heyecanla bekleyen ebeveynlere maddi bir destek oluşturmaktır. Doğum sebebiyle harcamalar bir hayli artacağı için, baby shower partisinde ebeveynlere verilen hediyeler, onlara maddi açıdan destek olmanın en zarif yollarından biridir. 

Baby shower partilerinin bir diğer amacı da, bebeğin doğumunu önceden kutlayarak, doğum sonrasında ebeveynlere biraz sessizlik ve özgürlük alanı tanımaktır. Doğumdan sonra muhtemelen yorgun olan ebeveynler, kutlama faslını önceden tamamlayarak bebeklerinin dünyada geçirdiği ilk günleri onunla baş başa kalarak ve mümkün olduğunca dinlenerek geçirebilir.

Baby Shower Ne Zaman Yapılır?

Baby shower genellikle doğumdan bir ya da iki ay öncesinde düzenlenir. Ancak söz konusu olan eğlenceli ve keyifli bir parti olduğu için geçerli hiçbir kural yoktur. Önemli olan anne adayının kendini nasıl hissettiği ve böyle bir organizasyona ne zaman hazır olduğuna karar vermesidir. Anne ve bebeğin sağlık durumu elverdiği, söz konusu günde herhangi bir doktor kontrolü olmadığı sürece; partiler her an düzenlenebilir. Ne var ki, özellikle çok sayıda kişinin davetli olduğu ve belirli bir konsept üzerinden ilerleyen baby shower partilerini organize etmenin, uzun sürebileceği de unutulmamalıdır. 

Eğer siz de oldukça kalabalık bir baby shower organizasyonuna imza atmak istiyorsanız, hazırlık aşaması için kendinize yeterince süre tanıdığınızdan emin olmalısınız. Hazırlık aşamasını atlamak için, dilerseniz organizasyon şirketlerinden yardım alabilir ve partinizi sizin adınıza onların hazırlamasını talep edebilirsiniz. 

Baby Shower’ı Kim Düzenler?

Yurt dışında düzenlenen partilerde sorumluluk, çoğunlukla anne adayının kız kardeşinde ya da en yakın kız arkadaşındadır. Ancak ülkemizde genellikle anne adayları, baby shower partisini kendi başına organize etmeyi tercih eder. Kısacası, az önce de sözünü ettiğimiz gibi, uymanız gereken hiçbir kural yok. Dilerseniz tüm partiyi kendi başınıza düzenleyebilir ya da sevdiklerinizden yardım alarak kolektif bir çalışma içine girebilirsiniz. Sevdiklerinizden destek almak, organizasyon hazırlıklarını en kısa sürede ve en az eforla bitirmenizi sağlayabilir. 

Nasıl Yapılır?

Tüm hazırlıkların yolunda gitmesi için, organizasyon adına atmanız gereken ilk adım, bazı kararlar almak olmalı. Öncelikle partiyi hangi mekanda ve tarihte yapacağınızı belirlemelisiniz. Daha sonra davetli listesi hazırlamaya geçebilirsiniz. Partiye çağırmayı düşündüğünüz kişilerden net bir cevap almanız da birkaç gün sürebileceği için, bu adımları geç kalmadan atmanızda yarar var. Bu sayede kısa sürede davetli listenizi netleştirebilir, katılımcı sayısına göre mekan ya da tarih bilgilerinde değişiklikler yapabilirsiniz. 

Eğer bir organizasyon şirketiyle anlaşmayı düşünüyorsanız davetli listenizi, tarihi ve mekanı belirledikten sonra yapmanız gereken hiçbir şey yok. Keyifle parti gününü beklemeye başlayabilirsiniz. Fakat eğer tüm hazırlıkları kendiniz yapmayı düşünüyorsanız, o zaman bir dizi karar daha sizi bekliyor. 

Öncelikle bir parti konsepti seçerek işe başlamalısınız. Baby shower konsepti önerilerinden az sonra bahsedeceğiz ama aklınıza gelen tüm yaratıcı konseptleri değerlendirebilirsiniz. Konsepti aklınızda belirledikten sonra, söz konusu konsepte uygun bir pasta hazırlanması için dilediğiniz şirketle anlaşabilirsiniz. Daha sonra seçtiğiniz mekanın dekorlarını belirleyebilir, masalara çeşitli süsler yerleştirebilir, davetiyeler hazırlayabilir, partiye gelecek misafirlere verilmesi için küçük hediyeler seçebilir ve bir fotoğrafçıyla anlaşabilirsiniz. 

Elbette bu maddelerin hepsini uygulamak ya da uygulamamak tamamen size kalmış. Ancak her şeyin seçtiğiniz konsepte uygun ve dört dörtlük olmasını istiyorsanız, yapılacak işleri maddelemeniz ve sistemli bir şekilde ilerlemeniz size pratiklik kazandırabilir. Bu sayede herhangi bir işin aksamasının önüne geçebilir, kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz. 

Nerede Yapılır?

Baby shower partisini nerede düzenleyeceğiniz, tamamen size ve davetli sayısına bağlı. Eğer davetli sayınız buna uygunsa, partiyi gönül rahatlığıyla evinizde de organize edebilirsiniz. Böylelikle çok samimi ve konforlu bir atmosfer yaratmış olursunuz. Kalabalık bir grup eşliğinde bebeğinizin dünyaya gelişini kutlamak istiyorsanız, o halde parti mekanları seçeneklerine göz atmaya başlayabilirsiniz. Partiyi eviniz dışında bir mekanda düzenlemek, parti sonrasında ortaya çıkan temizlik ve benzeri görevleri de üstlenmemenize olanak tanır. 

Baby Shower Partisine Kimler Katılır?

Baby shower partilerinin orijinalinde, katılımcılar genellikle yalnızca kadınlardır. Ancak doğacak bebeğin yalnızca annenin sorumluluğu olmadığı düşünülürse, bu partiler tüm erkeklere ve çocuklara da açık şekilde düzenlenebilir. Kısacası, partiye kimleri çağıracağınız da tamamen size kalmış. Dilerseniz, kadın kadına bir buluşma organize ederek doğum öncesinde sizi neşelendiren ve rahatlatan sohbetler edebilir ya da tüm sevdiklerinizi bir araya toplayarak stres atabilirsiniz. 

Baby Shower Konsept Önerileri

Baby shower partisini hangi konseptte ya da temada hazırlamak istediğiniz, tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Konsept seçimini bebeğinizin cinsiyetine göre yapmak istiyorsanız, kız bebekler için pembe, erkek bebekler içinse mavi temalı figürler kullanabilirsiniz. Bu konsept seçimi, özellikle babanın henüz bebeğin cinsiyetinden haberdar olmaması halinde sıklıkla kullanılır. Eğer cinsiyet temalı bir parti düzenlemek istemiyorsanız; bebek patiği, bebek puseti, kurabiye, kuş, kelebek, peri, şeker, pasta ve zıbın gibi birçok figür üzerinden ilerleyebilirsiniz. 

Yapmanız gereken tek şey, partinizin atmosferini belirleyecek bir renk seçmek. Daha sonra seçtiğiniz figürlerin süslediği bir pasta yaptırabilir, yine söz konusu figürleri taşıyan küçük atıştırmalıklar ve tatlılar hazırlayabilir, parti mekanını rengarenk balonlarla ve süslerle yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Seçtiğiniz rengi ve figürleri, parti davetiyenizde kullanmayı unutmamalısınız. Böylelikle herkes, partinizi konseptiyle beraber hatırlayabilir ve yıllar geçtikten sonra bile anabilir.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago