Sağlıklı Hamilelik

EOS nedir? Eozinofil Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Beyaz kan hücreleri, vücudunuzun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Sizi istilacı bakteri, virüs ve parazitlerden korumak için hayati öneme sahipler. Kemik iliğin, vücuttaki beş farklı beyaz kan hücresi türünün hepsini üretir.

Her beyaz kan hücresi kan akışında birkaç saat ila birkaç gün arasında bir yerde yaşar. Bir eozinofil, bir tür beyaz kan hücresidir. Eozinofiller vücutta dokularda depolanır ve birkaç haftaya kadar hayatta kalır. Kemik iliği vücudun beyaz kan hücresi kaynağını sürekli olarak yeniler.

EOS (Eozinofil) Nedir?

Vücudunuzdaki her beyaz kan hücresinin sayısı ve türü, doktorlara sağlığınızı daha iyi anlamaları için yardımcı olabilir. Kanınızdaki yüksek seviyedeki beyaz kan hücreleri, bir hastalığınızın veya enfeksiyonunuzun olduğunu gösterebilir. Yüksek seviyeler genellikle vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak için giderek daha fazla beyaz kan hücresi gönderdiği anlamına gelir.

EOS, vücudunuzdaki eozinofil miktarını ölçen bir kan testidir. Anormal eozinofil seviyeleri genellikle rutin tam kan sayımı (CBC) testinin bir parçası olarak keşfedilir.

Devam eden araştırmalar, eozinofillerin gerçekleştirdiği genişleyen rollerin listesini ortaya çıkarmaya devam ediyor. Görünen o ki, vücudun hemen hemen her sistemi bir şekilde eozinofillere dayanıyor. Bağışıklık sisteminizde iki önemli işlev vardır. Eozinofiller, virüsler, bakteriler veya kancalı kurtlar gibi parazitler gibi istilacı mikropları tahrip eder. Ayrıca, özellikle alerji varsa, enflamatuar yanıtta rol oynarlar.

Enflamasyon ne iyi ne de kötüdür. Bir enfeksiyon bölgesinde bağışıklık tepkisinin izole edilmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olur, ancak bunun bir yan etkisi etrafındaki doku hasarıdır. Alerjiler, genellikle kronik enflamasyonu içeren immün tepkilerdir. Eozinofiller alerji, egzama ve astıma bağlı inflamasyonda önemli bir rol oynar.

EOS Ölçümü Neden Yapılır?

Doktorunuz, beyaz kan sayımı diferansiyel testi (EOS) yapıldığında anormal eozinofil düzeylerini keşfedebilir. EOS sıklıkla tam kan sayımı (CBC) ile birlikte yapılır ve kanınızdaki her bir beyaz kan hücresi yüzdesini belirler. Bu test anormal derecede yüksek veya düşük beyaz kan hücrelerinin olup olmadığını gösterecektir. Beyaz kan hücresi sayıları bazı hastalıklarda değişebilir.

Doktorunuz ayrıca, bu gibi özel hastalıklardan veya durumlardan şüpheleniyorsa, bu testi isteyebilir:

  • aşırı alerjik reaksiyon
  • ilaç reaksiyonu
  • bazı paraziter enfeksiyonlar
  • egzama ve diğer cilt hastalıkları
  • çölyak gibi otoimmün hastalıklar
  • D vitamini eksikliği

Normal EOS Değeri Kaçtır?

Yetişkinlerde, normal bir kan örneği okuması, mikrolitre kan başına 500 eozinofil hücreden daha azını gösterecektir. Çocuklarda eozinofil düzeyleri yaşa göre değişir.

EOS Yüksekliği Nedir?

Eozinofili normal eozinofil seviyesinden daha yüksektir. Eozinofiller bir çeşit hastalıkla savaşan beyaz kan hücresidir. Bu durum en sık olarak bir paraziter enfeksiyon, alerjik reaksiyon veya kanseri gösterir.

EOS yüksekliği vücutta enfeksiyona neden olacak hastalıklardan dolayı olabilir. Başlıca nedenler olarak alerjiler, parazit enfeksiyonu ve kanser sayılabilir.

Kanınızda (kan eozinofili) veya bir enfeksiyon veya iltihaplanma yerinde (doku eozinofili) dokularda yüksek düzeyde eozinofil olabilir. Doku eozinofili, bir keşif prosedürü sırasında alınan numunelerde veya burun dokularından salgılanan mukus gibi bazı sıvıların numunelerinde bulunabilir. Eğer doku eozinofili varsa, kan dolaşımınızdaki eozinofil seviyesi normaldir. Kan eozinofili, genellikle tam kan sayısının bir parçası olarak kan testi ile tespit edilebilir. Mikrolitre kan başına 500 eozinofil sayısının yetişkinlerde genellikle eozinofili olduğu kabul edilir. Birkaç ay süren mikrolitre kan başına 1.500’den fazla eozinofil sayısına hipereozinofili denir.

Mikrolitre kan başına 500’den fazla eozinofil hücreniz varsa, eozinofili olarak bilinen bir rahatsızlığınız olduğunu gösterir. Eozinofili, hafif (mikrolitre başına 500-1.500 eozinofil hücre), orta (mikrolitre başına 1.500 ila 5.000 eozinofil hücre) veya ağır (mikrolitre başına 5.000 eozinofil hücreden daha büyük) olarak sınıflandırılır. Bu, aşağıdakilerden herhangi biri nedeniyle olabilir:

  • paraziter solucanlar tarafından bir enfeksiyon
  • otoimmün bir hastalık
  • şiddetli alerjik reaksiyonlar
  • egzama
  • astım
  • mevsimsel alerjiler
  • lösemi ve diğer bazı kanserler
  • ülseratif kolit
  • kızıl
  • lupus
  • Crohn hastalığı
  • önemli bir ilaç reaksiyonu
  • organ nakli reddi

Dokularda Eozinofil Yüksekliği

Normal zamanda dokularda da az sayıda eozinofil hücresi bulunur. Bazı eozinofil yüksekliği durumlarında dokularda bulunan hücre sayısı artabilir. Örneğin burunla ilgili alerjik reaksiyonlarda burun mukozasında, sindirim sistemi rahatsızlıklarında sindirim kanalı dokularında gözlemlenen eozinofil yüksekliği durumu her zaman saptanamayabilir.

Salgı ve İdrarda Eozinofil Yüksekliği

Alerjik hastalık durumunda eozinofil hücreleri vücudun salgıladığı sümük, balgam gibi sıvılar ve idrarda da artmış olur. Bu artışa bağlı olarak vücut salgılarında eozinofil parçalanmasına bağlı oluşan kristaller ve toksik proteinler de artabilir.

EOS Düşüklüğü Nedir?

Anormal derecede düşük bir eozinofil sayımı, Cushing hastalığında olduğu gibi alkolden sarhoş olma veya aşırı kortizol üretimi sonucu olabilir. Kortizol, vücut tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur. Düşük eozinofil sayıları da günün zamanına bağlı olabilir. Normal şartlar altında eozinofil sayımı sabahları en düşük, akşamları en yüksektir.

Alkol kötüye kullanımı veya Cushing’in hastalığından şüphelenilmediği sürece, düşük miktarda eozinofil seviyesi diğer beyaz hücre sayıları da anormal derecede düşük olmadıkça endişe duymaz. Tüm beyaz hücrelerin sayısı düşükse, bu kemik iliğinde bir problemin işareti olabilir.

Eozinofil ile İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?

EOS, yaşamınızda pek çok kez sahip olduğunuz standart bir kan alma yöntemini kullanır.

Herhangi bir kan testinde olduğu gibi, iğne bölgesinde küçük morarma riskleri çok azdır. Nadir durumlarda, kan alındıktan sonra damar şişebilir. Buna flebit adı verilir. Her gün birkaç kez ılık bir kompres uygulayarak bu durumu tedavi edebilirsiniz. Bu etkili değilse, doktorunuza danışmalısınız.

Kanama bozukluğunuz varsa veya aspirin gibi kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız, aşırı kanama bir problem olabilir. Bu acil tıbbi yardım gerektirir..

Referans:

https://www.healthline.com/health/eosinophil-count-absolute

https://www.medicalnewstoday.com/articles/311601

Yorumlara Bak

    • Merhaba Nursen Hanım,
      Yetişkinlerde, normal bir kan örneği okumasının, mikrolitre kan başına 500 eozinofil hücreden daha azını göstermesi beklenir. Bu durumda değeriniz yüksek gözükmüyor.
      cicicocuk ailesi

  • Benim EOS değerim 7.000 çıktı çok mu yüksek yüksek çıkma nedeni nedir yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhaba Akif Bey,
      EOS normal değeri cinsiyet ve yaş aralığına göre farklılık gösterir. Yetişkin erkek bir bireye göre söylediğiniz EOS değeri biraz düşük olarak değerlendirilebilir. Büyük bir problem yaratmayacağını tahmin ettiğimiz bu durum için doktorunuzdan destek almanızı öneririz. Sağlıklı günler!
      cicicocuk ailesi

  • Merhabalar
    30 yaşındayım eosinofil 0.0 çıktı normal mi acaba cevap verirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba Dilek Hanım,
      Eozinofil sonucunuz normal değerlerin altında olarak yorumlanabilir. Eozinofil değerleri testin günün hangi zamanında yapıldığı ya da alkol kullanımı gibi birçok etkene bağlı olarak düşük çıkabilir. Sonuçlarınız hakkındaki en doğru yorumlama için mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
      cicicocuk ailesi

  • Merhabalar 23 yaşındayım 10 yaşımdayken alerji tedavisi gördüm son yapilan tahlillerde nEozinofil sonucu 470 olarak çıkmış referans agirligi 20/350 olarak gozukmekte.nTotal igE sonuç 525,5 çıkmışnReferans aralığı ise 0‚1-100 olarak gözüküyor nBununla ilgili bilgi verebilirmisiniz ?

    • Merhaba Melek Hanım,
      Kan değerlerinizi en doğru yorumlayacak kişi her zaman doktorunuzdur. EOS sonuçlarınızın doğru değerlendirilmesi ve size en uygun alerji tedavisi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Sağlıklı günler dileriz.
      cicicocuk ailesi

  • Merhabalar eozinofil sonucum 470 çıktı alerji rahatsızlığım var rica etsem yorumlayabilirmisiniz 😊

    • Merhaba Sena Hanım,
      Kan testi sonuçlarının doğru yorumlanmasında referans aralığı önemlidir. Bu yüzden EOS kan değeriniz ile ilgili en doğru değerlendirme için doktorunuza başvurmalısınız. Sevgiler,
      cicicocuk ailesi

    • Merhaba,
      Oğlunuzun kan testi sonucunu mutlaka doktoruna göstermelisiniz. Doktoru oğlunuz için en uygun tedaviyi uygulayacaktır.
      cicicocuk ailesi

  • Yani normal eos değeri nedir ben anlayamadım? benim sonucum 600 çıktı bu normal mi yüksek mi? Cevap verirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba,
      Kan değerleri için en doğru yorumlamayı her zaman doktorunuz yapacaktır. EOS değerlerinizi gözden geçirmesi için doktorunuza danışmanızı öneririz. Sağlıklı günler!
      cicicocuk ailesi

  • Alerji için eos kan testi yaptırdım sonra kolum biraz morardı sanki doktora gitmem gerekir mi?kendi geçer mi?

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago