13 haftalık gebelik, hamileliğin ikinci üç aylık döneminin yani ikinci trimesterin ilk haftasıdır. Bu haftada gebelik belirtileri ve düşük riski gibi nedenlerin azaldığı ve anne adayının nispeten rahatladığı dönem olarak kabul edilebilir. Genellikle gebelik müjdesinin verildiği gebeliğin 13. haftasında, bebeğin ultrason görüntüleri ve anne adayının karnı belirgin hale gelir.

13 Haftalık Gebelik İtibariyla Anne Adayındaki Değişiklikler

Anne adayının karnının artık büyümeye ve bebeğin kendini hissettirmeye başladığı gebeliğin 13. haftasında göğüsler de süt yapımı için hazırlığa başlar. Bebek gelişimi için oldukça önemli olan kolostrum bir diğer adıyla ağız sütünün temelleri bu haftada atılmaya başlanır. Süt kanalları gelişmeye başladığı için anne adayının göğüslerinde büyüme ve damarlarda belirginleşme gözlenebilir. Bebeğin gelişimine bağlı olarak rahim genişler ve anne adayının karın bölgesi öne doğru çıkmaya başlar. Karın ve kasık bölgesindeki kaslarda gerginlik hissedilebilir. Karın bölgesindeki genişleme idrar torbasına baskı yaptığı için sık sık idrara çıkma hissi oluşabilir.

Anne adayının fiziksel görünümündeki değişikliklerin arttığı 13 haftalık gebelik döneminde, bel ve basen çevresi genişler ve gebelik hormonlarına vücut alışmaya başladığı için bulantı, kusma, duygu dalgalanmaları gibi şikâyetler azalır. Hormonlarda yaşanan değişimler anne adayının cinsel isteğinde artış meydana getirebilir. Hamileliğin bu haftasında vajinal akıntıda da değişiklikler gözlenir. Anne adayının vajinal akıntısı daha yoğun ve rengi de daha koyu olabilir. Bu durum vajinanın doğuma hazırlandığının göstergesidir. Gebelik hormonları nedeniyle ciltte koyulaşma ve lekelenmeler gözlenebilir. Ancak bu durum geçicidir. Ayrıca gebeliğin 13. haftasında diş ve diş eti rahatsızlıkları görülebilir. Anne adayının ağız diş sağlığına dikkat etmesi oldukça önemlidir.

Bebeğin Gelişimi

13 haftalık gebelik döneminde, bebek artık limon büyüklüğüne ulaşır ve minik bir insan görüntüsü almaya başlar. Bebeğin ortalama boy uzunluğu 6.5-8 santimetre arasındadır. Ağırlığı ise 13-20 gram kadardır. Beyin gelişimi hızla devam eder ve baş büyüklüğü gövdenin birkaç katıdır.

13 haftalık gebelik

Gebeliğin 13. haftasından itibaren bebeğin gövde büyümesi de hızlanmaya başlar. Bebeğin bağırsakları karın bölgesindeki daimi yeri için harekete ve gözleri birbirine yaklaşmaya başlar. Ses tellerinin gelişmeye başladığı 13 haftalık gebelik sürecinde karaciğer ve pankreas gibi organlar da gelişir. Bebek içinde yaşadığı amniyotik sıvıyı yutmaya başlar. Yuttuğu sıvıyı böbrek ve bağırsaklarda süzerek idrar şeklinde amniyon sıvısına atar. Atıklar göbek kordonu aracılığı ile plasentaya ve sonrasında da anne kanına iletilir. Yani bebeğiniz gebeliğin bu haftasında yutma ve boşaltım gibi sindirim sisteminin temel görevlerini yapmaya başlar.

Bebeğin derisi ince tüylerle kaplıdır ve artık baş parmağını ağzına sokmayı başarır. Hemen hemen tüm organları ve vücut sistemlerinin oluştuğu 13 haftalık gebelik döneminde diş tomurcukları da gelişimine devam eder. Bebeğin kolları ve bacakları uzadığı için daha orantılı bir görünüme sahiptir. Hareketleri hızlanır ve dış uyarılara tepki vermeye başlar. Ancak bu tepkiler anne adayı tarafından kıpırtı ya da bağırsak hareketleri şeklinde hissedilir. Kalp atış hızı geçen haftalara oranla azalsa da hala hızlı atıyor denebilir. Yolk kesesi bir diğer adıyla yumurta kesesi gebeliğin 13. haftasında tamamen kaybolur.

Bebeğin Ultrason Görüntüleri

Gebeliğin 13. haftasında bebeğin ultrason görüntüleri daha önceki haftalara oranla daha nettir denebilir. Özellikle 4 boyutlu ultrason cihazı görüntülerinde bebeğin yaptığı mimik hareketleri rahatlıkla gözlenebilir. Bu haftada bebeğin cilt dokusu ve iskelet sistemindeki gelişmeler hızlandığından bebeğiniz insan görünümüne daha yakındır. Bu haftada doktorunuz ultrason görüntüleri sayesinde bebeğinizin iç organlarındaki gelişimi de rahatlıkla gözlemleyebilir. Siz de bebeğinizin yüzünü, el ve ayaklarını, hareketlerini ultrason aracılığı ile yakından izleyebilirsiniz. Bebeğin hala kafa bölgesi gövdeye göre daha büyük olsa da yüz özellikleri belirginleşmeye başlar. Alın bölgesi genişler, kulakları büyür. Hatta bu haftada bebeğin iç ve orta kulak bölgesi tam olarak gelişir. Gözlerin rengi bu haftada temellerini atar.

Anne ve baba adayları tarafından en çok merak edilen konu bebeğin cinsiyetidir. Bebeğin cinsiyetinin 13 haftalık gebelik döneminde belli olması oldukça güçtür. Bazı durumlarda bebeğin pozisyonunun uygunluğuna bağlı olarak hekim tarafından tahmin edilebilir. Ancak henüz tahmin için erkendir ve %100 kesin bir sonuç denemez. Bebeğin cinsiyeti gebeliğin 16-18. haftalarında belirginleşir. Hatta kesin sonuç için 22. haftaya kadar beklenebilir.

Anne Adayının Dikkat Etmesi Gerekenler

13 haftalık gebelik, pek çok anne adayı için hamileliğe alışma ve keyif alma sürecinin başlangıcıdır denebilir. İlk gebelik belirtilerinin azalması anne adayını rahatlasa da bazı konulara dikkat etmesi hamileliğinin geri kalan sürecini daha rahat geçirmesine yardımcı olabilir. Anne adayının 13 haftalık gebelik sürecinde dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

  • Diş ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçmek için ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalısınız. Aynı zamanda konusunda uzman bir diş hekimine gideren rutin kontrollerini yaptırmalısınız.
  • Tüm gebelik dönemi boyunca olduğu gibi hamileliğin 13. haftasında da beslenmenize dikkat etmelisiniz. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamak hem bebek gelişimi hem de anne sağlığının korunması için önemlidir. Kilonuzu takip edin ve fazla kilo almamaya dikkat edin. Aşırı kilo alımı hem bebeğin hem de sizin sağlığınızı tehlikeye atabilir.
  • Lif içeriği yüksek gıdaları tercih edebilirsiniz. Karbonhidrat kaynağı olarak yulaf, arpa, çavdar, tam buğday ve kepekli ekmek gibi karbonhidratları tercih edebilirsiniz. Yumurta, et, süt, balık, tavuk gibi protein içeriği yüksek besinleri günlük almanız gereken enerji oranına uygun şekilde tüketmelisiniz.
  • Yeterli su içtiğinizden emin olun. Gebelik döneminde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu besinlerin başında su yer alır. Günde en az 2-2.5 litre su içmeye dikkat etmelisiniz.
  • Doktorunuza danışarak fiziksel aktivite yapabilirsiniz. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapabilir, yoga, hamilelik pilatesi ve meditasyon gibi hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamanıza yardımcı aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.

13 haftalık gebelik süreci ile ilgili aklınıza takılan her konuda CiciÇocuk’u ziyaret edebilir ve merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.thebirthcompany.co.uk/pregnancy-week-thirteen.phphttps://www.babycentre.co.uk/13-weeks-pregnanthttps://www.healthline.com/health/pregnancy/13-weeks-pregnant#your-bodyhttps://www.medicalnewstoday.com/articles/300000#lifestyle-changeshttps://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-13/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago