Tıptaki ismiyle spontan abortus, yani düşük fetüsün yaşayabileceği ana gelmeden önce kaybedilmesi demektir. Çoğu durumda bu süre 20. haftadan önceye tekabül eder. Ne yazık ki düşük, yani hamilelik kaybı, gebeliklerin dörtte birinde karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman anne adayı hamile olduğunu henüz bilmeden yaşandığı için fark edilmez. Fark edilen hamilelikler ise %15-20 oranında düşükle sonuçların. Oldukça yaygın olmasına rağmen düşük yaşamak bebek bekleyen aileler için duygusal olarak yıpratıcı ve travmatik olabilir. Tamamen engellemenin bir yolu olmasa da düşük riskini azaltmak için özellikle hamileliğin ilk aylarında alınabilecek önlemler vardır. Peki düşük nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?
İçindekiler
Düşük Belirtileri
- İlk belirtiler genellikle pıhtılı vajinal kanama olur.
- Karın ve kasıklarda kramp ve ağrı düşüğün en yaygın belirtilerinden biridir.
- Gittikçe artan bel ağrısı düşük işareti olabilir.
- Güçsüz hissetmek ve sersemlik yaygın görülen belirtiler arasındadır. Ancak bu belirtileri hamileliğin ilk dönemlerinde görülen baş dönmesi ve sersemlikten ayırmak zordur.
- Yukarıdaki semptomlara eşlik eden kilo kaybı ve ateş.
Hamileyseniz ve bu semptomlardan birinin sizde olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Önlem almanız gereken bir durum söz konusu olabilir.
Düşük Sebepleri
- Bebekte görülen anne kaynaklı olmayan genetik problemler en yaygın düşük sebebidir.
- Çeşitli enfeksiyonlar düşük yaşanmasına neden olabilir.
- Annenin şeker ya da tiroid hastası olması düşük ihtimalini arttırır.
- Bağışıklık sistemi problemleri.
- 35 yaş sonrası hamileliklerde düşük riski daha yüksektir.
- İlaç kullanımı ve hormonal bozukluklar da düşüğe sebep olabilir.
- Üç veya üzeri düşük yaşamış olmak sonraki gebeliklerde düşük riskini arttırır.
Düşük Önlenebilir mi?
Düşük tespiti için doktorunuz kanamaya bakacak, ultrason ve pelvik muayene yapacaktır. Düşük gerçekleşmiş ise yapacak bir şey yoktur. Bazı durumlarda düşük gerçekleşmesine rağmen uterus tamamen boşalmamış olur. Bu durumlarda kürtaj ya da ilaç tedavisiyle rahim temizlenir. Hamilelik sürecinde özellikle ilk üç ayda düşük riskini azaltmak için alınabilecek önlemler vardır. Bunların başında alkol ve sigara kullanmamak, mümkün olduğunca ilaç içmemek gelir. Vücudu zorlayacak sporlar yapmak ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Az da olsa kanama ya da karında kramp şikayeti varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Bu belirtiler düşük riskine işaret edebilir. Düşük riski yaşadıktan sonra dinlenme ve doktor kontrolünde kalma çok önemlidir. Nedeni anlaşılamayan düşük risklerinde genellikle ilaç tedavisi, bazı vitamin ve hormon takviyeleri uygulanır.
Düşük Sonrası Tekrar Hamile Kalınabilir mi?
Evet. Düşük yaşayan kadınların yaklaşık %85’inde yeniden hamilelik görülür. Üç veya üçten fazla yaşanan düşük durumlarında düşük sebeplerinin tespiti için doktora başvurulmalıdır.
Referans:
Erken Düşükler
Geç Düşükler
http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/581/2019/04/Birinci-Basamakta-Gebe-Takibi.pdf