Sağlıklı Hamilelik

Doğum Hesaplama Nasıl Yapılır? Gebelik ve Doğum Tarihi

Hamileliğin o benzersiz ve büyülü heyecanı, anne adayları için sabırsızlığı ve çocuğunu bir an önce kucağına alma isteğini beraberinde getirir. Bu yüzden de bebek doğum tarihi hesaplama yöntemleri, tüm anne adaylarının en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Eğer siz de bebeğinizin muhtemel doğum tarihini öğrenmek ve kendinizi o büyük güne hazırlamak istiyorsanız, doğum hesaplama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Peki hamilelikte gün sayımı nasıl yapılır ve bebeğinizin doğması muhtemel tarih aralığı nasıl belirlenir, biliyor musunuz? İşte farklı kriterlere göre doğum tarihi hesaplama yöntemleri…

Son Adet Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Son adet tarihi, anne karnındaki bebeklerin hangi haftada olduğunun tespit edilmesinde kullanılan en önemli kriterlerden biridir. Bu yöntemi uygulamadan önce, “gebelik neden son adet tarihine göre hesaplanır” sorusuna yanıt bulmanız gerekir. Adet tarihi, yumurtlama döngüsünü doğrudan ortaya koyar ve hamileliğin gerçekleşme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin tespit edilebilmesini sağlar. Bu durumun istisnaları bulunsa da son adet tarihi, pek çok hamilelikte başlangıç noktası olarak kabul edilir. Gebeliğin gerçekten son adet tarihinde gerçekleşip gerçekleşmediği, ilerleyen safhalarda net şekilde belirlenir ve eğer geç döllenme söz konusu ise yeni elde edilen bilgiler ışığında tahmini doğum tarihi güncellenir. Geç döllenme bulunmaması durumunda ise son adet tarihine göre yapılan tahmin doğru kabul edilir.

Hamileliğin haftasını tespit etmeniz için, son adet tarihinden bulunduğunuz güne kadar ne kadar zaman geçtiğini hesaplamanız yeterlidir. Bebekler, tüm koşulların doğal şekilde ilerlemesi durumunda ağırlıklı olarak 38. ila 41. haftalar arasında dünyaya gelir. Bu sebeple, gebelik haftasını bulduktan sonra 38. ile 41. haftalar arası hesaplandığında, bebeğin tahmini doğum tarihine ulaşılır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli detay ise ay ile hafta arasındaki gün farkını da hesaba dahil etmektir. “1 ay 4 haftadan oluşur” kabulü, doğum hesaplamalarında yanılmalara yol açabilir. 4 hafta, esasında 28 güne denk gelir ve bu yüzden 4 haftalık periyodları 1 ay olarak kabul etmeniz durumunda her ay için 2 günlük bir sapma oluşur. Bu hesap hatasına düşmemeniz ve bebeğinizin tahmini doğum aralığını doğru şekilde belirleyebilmeniz için, hesaplamalarınızı ay bazında değil, hafta bazında yapmanız önerilir.

Son adet tarihine göre doğum günü tarihi hesaplama yönteminin doğru sonuç verip vermediğini hamileliğinizin 2. ve 3. aylarında doktorunuza danışmanızda yarar bulunur. Eğer yapılacak tetkikler sonucunda geç döllenme durumu tespit edilirse, bebeğinizin tahmini doğum tarihi 2 ila 3 hafta kadar ileri kayabilir.

Ultrasona Göre Doğum Hesaplama Nasıl Yapılır?

Anne karnındaki bebeklerin yaklaşık olarak ne zaman doğacağını hesaplarken kullanılan kriterler arasında ultrason cihazlarının sunduğu veriler de bulunur. Ultrason cihazları, bebeklerin fiziksel gelişimlerini analiz eder ve fetüsün boyu, ağırlığı, organ gelişimi gibi detayları inceleyerek kaçıncı haftada olduğunu tahmin eder. Ultrason cihazları, tahminlerini bebeğin fiziksel gelişimine göre yaptığı için doğruluk payı yüksektir ancak bebekte gelişim geriliği ve anomali gibi problemler bulunması durumunda ultrason cihazlarının tahminleri de yanılabilir. Bu noktada kadın doğum uzmanının yorumu büyük önem taşır. Rutin doktor kontrollerinizi düzenli olarak yaptırdığınızda, doktorunuz bebeğinizin gelişim sürecini sağlıklı bir şekilde analiz etme fırsatı bulur ve herhangi bir sorun olup olmadığını kolayca tespit edebilir. Eğer bebeğinizin gelişiminde sorun varsa ve ultrason cihazının ölçümleri bebeğin gerçek haftasını yansıtmıyorsa, bu durumda son adet tarihi esas alınır ve bebeğin takibi bu tarihe göre yapılır.

Bebekte gelişim sorunu yoksa ancak ultrasonun verdiği tarihle son adet tarihi örtüşmüyorsa, geç döllenme durumundan şüphe edilebilir. Geç döllenme tanımı, kimi anne ve baba adayları için korkutucu gelse de esasen bir sağlık sorununa işaret etmez. Bu ifadede yer alan “geç” kelimesi, döllenmenin düşük ihtimalli dönemde gerçekleştiğini ortaya koyar. Adet döneminden hemen sonraki bir hafta, kadınların hamile kalma şansının en yüksek olduğu süreçtir ve gebelik şansı, sonraki adete kadar her gün biraz daha azalır. Yine de iki adet arasındaki tüm günlerde hamile kalma ihtimali bulunur. Geç döllenme ifadesi, döllenmenin en şanslı günlerde değil, düşük ihtimal taşıyan günlerde gerçekleştiğini ortaya koyar. Bu yüzden de son adet tarihi ile ultrason cihazıyla yapılan ölçümler arasında 2 ila 3 haftaya kadar fark oluşabilir.

Kadın doğum uzmanları, bebeğin fiziksel gelişimini takip ederek hangi kriterin esas alınması gerektiğini tespit eder. Ultrasona göre doğum tarihi hesaplamanız gerekirse, cihazın belirlediği gebelik seviyesinden itibaren 38. ila 41. haftalara kadar olan süreyi hafta bazında sayarak doğumunuza ne kadar kaldığını yaklaşık olarak öğrenebilirsiniz. Doğal yolla gerçekleşen doğumlar, ağırlıklı olarak 39. ya da 40. haftada gerçekleşir ancak bebeğin gelişim sürecine göre 42. haftaya kadar uzayabilir. Bu yüzden, doğumunuzu doğal yollarla gerçekleştirecekseniz, 38. ila 42. haftalar arasındaki yaklaşık bir aylık periyodun tamamının muhtemel doğum günü olduğunu göz önünde bulundurmanız ve planlamalarınızı buna göre gerçekleştirmeniz önerilir.

Tüp Bebek Doğum Hesaplama Yöntemi Nelerdir?

Tüp bebek yöntemiyle gerçekleşen gebeliklerde tahmini doğum tarihinin hesaplanması, doğal gebelik türlerine görenle çok daha farklıdır. Doğal yolla gerçekleşen gebeliklerde karşılaşılan en büyük problem, döllenmenin tam olarak hangi gün gerçekleştiğini net şekilde tespit etmenin imkânsız olmasıdır. Bu sebeple de doğal gebeliklerde son adet tarihi, ultrason cihazı tahmini gibi verilerden yararlanılarak tahminde bulunma yöntemi tercih edilir.

Tüp bebek yönteminde ise döllenmenin gerçekleştiği gün net bir şekilde bilinir. Tüp bebek yönteminde anne ve baba adaylarının üreme hücreleri laboratuvar ortamında suni şekilde döllendirilir ve anneye enjekte edilir. Eğer enjeksiyon başarılı olursa, hücrelerin döllenme ve anneye nakledilme tarihi, gebeliğin başlangıç tarihi olarak kabul edilir ve hesaplamalar da bu tarih üzerinden yapılır. Tüp bebek yöntemiyle gerçekleşen hamileliklerde dikkat edilmesi gereken nokta ise erken doğum ihtimalinin yüksekliğidir. Bu durumun temel sebebi de tüp bebek hamileliklerinde çoğul gebeliklere sıklıkla rastlanmasıdır.

Enjeksiyon işlemi esnasında hamilelik şansını artırabilmek için çok sayıda embriyo annenin rahmine nakledilir. Bu yüzden de başarılı gerçekleşen tüp bebek uygulamalarında ikiz, üçüz ve hatta dördüz hamileliklerine bile sıklıkla rastlanır. Çoğul gebelikler ise tekil gebeliklere göre daha erken sürede tamamlanır. Eğer tüp bebek yöntemiyle hamile kaldıysanız ve çoğul gebeliğiniz bulunuyorsa, doğum yapacağınız tahmini tarih hamileliğin 32. ile 35. haftaları arasıdır. Tekil gebeliklerde ise doğum genellikle 35. ile 37. haftalar arasında gerçekleşir. Enjeksiyon işleminin gerçekleştirildiği günden itibaren hafta bazlı hesap yaparak, bebeğinizin tahmini doğum gününü aylar öncesinden öğrenebilirsiniz.

Tüp bebek işlemlerinde, sezaryen doğuma da sıklıkla rastlanır. Pek çok uzman hekim, bu yöntemle hamile kalan kadınlara sezaryen operasyonu uygulamayı tercih eder. Bu nedenle, doğumun tam olarak hangi gün gerçekleşeceğini yaklaşık 1 ay önceden net bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ancak prematüre doğum riskine karşı da hazırlıklı olmanız önerilir. Eğer sezaryen tarihiniz belli olduysa ancak akıntı, kanama, şiddetli sancı gibi durumlarla karşılaşıyorsanız derhal doktorunuza danışmanızda ve gerekli tetkikleri yaptırmanızda yarar bulunur.

Referans:

https://www.whattoexpect.com/due-date-calculator/#:~:text=Most%20pregnancies%20last%20around%2040,period%20and%20add%20seven%20days.

https://hsgm.saglik.gov.tr/hesaplamalar/cocuk.php

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago