Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Magnezyum; kas ve kemikler için oldukça önemlidir. En hayati önem taşıyan metallerden biri olan magnezyum insan vücudunda yaklaşık 25 gram kadar bulunur. Aynı zamanda vücut ağırlığının %0.05’ini de magnezyum oluşturmaktadır ve vücutta bulunan pek çok enzimin çalışabilmesi için magnezyum gereklidir. Bireyler diyetteyken de vücutlarına yaklaşık 250 300 mg kadar magnezyum almalıdır. Diyet eşliğinde alınan bu magnezyumun ise %30 ve 40’ı bağırsaklar tarafından emilmektedir. İnsan vücudunda bulunması gerekenden daha az miktarda magnezyum bulunmasına ise magnezyum eksikliği ismi verilmektedir.

Magnezyum eksikliği insan vücudunda kronik ağrı, kas krampları gibi pek çok farklı belirti ile kendini gösterebilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda yaşanan magnezyum eksikliği, büyüme sürecini yavaşlatabilir ve bağışıklık sistemini güçsüzleştirebilir. Yetişkinlerde karşılaşılan magnezyum eksikliği ise zihin bulanıklığından depresyona, saç dökülmesinden huzursuz bacak sendromuna kadar pek çok olumsuz etki gösterir.

Magnezyum Nedir? Vücutta Görevi Nedir?

Alkali toprak metalleri türünde bir mineral olan magnezyum, insan vücudunda en çok ihtiyaç duyulan elementlerden biridir. Vücuttaki enzimlerin ve sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli bir rol oynayan magnezyum, vücut tarafından kendiliğinden üretilemez ve bu yüzden de dışarıdan alınması gerekir. Hamilelik sürecinde de son derece önemli bir rol oynayan magnezyum, anne karnındaki embriyonun sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Anne adayının hamilelik sürecinde bağışıklık sistemi zayıflığı, halsizlik, güçsüzlük gibi durumlar yaşamasını da önleyen magnezyum, aynı zamanda aşağıdaki faydaları da sağlar.

  • Magnezyum, sinir hücrelerinin kendi aralarında iletişim kurmasına yardımcı olur.
  • Minerallerin ve elektrolitlerin iletilmesi, magnezyum aracılığıyla gerçekleşir. 
  • Hücrelerin nikel, kadmiyum, alüminyum gibi zararlı maddelerden korunmasını magnezyum sağlar.

Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

Magnezyum, vücut içinde kendiliğinden oluşan bir mineral değildir ve bu yüzden vücuttaki magnezyum rezervinin düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Magnezyum içeren gıdaların yeterince tüketilmemesi, magnezyum eksikliğinin temel sebebidir. Yetişkin bir bireyin vücudunda 24 gram magnezyum bulunması gerekir. Bu ihtiyacı karşılayacak kadar magnezyum içerikli yiyecek tüketilmemesi durumunda magnezyum eksikliği oluşur. 

Magnezyum eksikliğinin bir diğer sebebi ise vücuttaki magnezyumun hızlı bir şekilde atılmasıdır. Özellikle terleme ya da idrar yoluyla normalden fazla sıvı kaybeden bünyeler, vücutlarından dışarı çok fazla magnezyum atabilir ve bu durum da magnezyum eksikliğine yol açabilir. Sıvı kaybını artıran ilaçları kullanan kişilerde de magnezyum eksikliği sıklıkla görülür. Ayrıca hamilelikte magnezyum ihtiyacının artması durumunda da vücuttaki magnezyum yetersiz kalabilir.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

  • Bacak ağrısı
  • Saç dökülmesi
  • Halsizlik hissi
  • İştah kaybı
  • Kabızlık
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Kalpte çarpıntı, ritim bozukluğu
  • Uyku problemi
  • Tırnakların geç ve sağlıksız uzaması, sık sık kırılması
  • Hafıza zayıflığı
  • Yüksek tansiyon
  • Tuzlu gıdalara artan ilgi
  • Mide bulantısı
  • Kalsiyum eksikliği
  • Zihin bulanıklığı
  • Depresyon gibi belirtiler magnezyumun belirtileri olarak sayılabilmektedir. İnsan vücudu için pek çok faydası olan magnezyumun hamilelik esnasında da büyük bir önemi vardır.

Yukarıdaki belirtilerin birini ya da daha fazlasını gözlemliyorsanız, magnezyum eksikliği ihtimalini göz önünde bulundurabilirsiniz. Magnezyum takviyeleri, yanlış şekilde kullanılmaları durumunda zararlı olabilir. Bu yüzden magnezyum eksikliğinden şüphelendiğinizde ilk olarak doktorunuza başvurmanızda ve gerekli tetkikleri yaptırmanızda yarar bulunur. Magnezyum, kanda düşük seviyede bulunur ve bu yüzden de kan testlerinde magnezyum seviyesinin düşük çıkması, magnezyum eksikliğini ispatlamaz. Magnezyum ölçümü için özel testler yapılır ve bu testlerde de magnezyum seviyesi düşük çıkarsa tedavi yöntemlerine geçilir.

Hamilelikte Magnezyum

Kadınların hamilelik dönemleri boyunca 350 mg magnezyum ihtiyacı vardır. Bu miktar emzirme döneminde ise 320 mg ile 360 mg arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak gebelik süreci boyunca magnezyum takviyenin düzenli bir şekilde alınması hekimler tarafından önerilmemektedir. Hassas bağırsak rahatsızlığı, ülseratif kolon, gastrointestinal gibi hastalıklara ve pankreas, böbrek gibi organlarında problem olan kişilerin düzenli olarak magnezyum takviyesi alması gerekebilmektedir. Çok fazla kahve ve çay tüketimi de magnezyum eksikliğine sebep olduğu için hamilelik sürecinde kafein miktarını azaltmak gerekmektedir. Bu doğrultuda hamileler yeşil yapraklı sebzeleri sık sık tüketmektedir. Özellikle ıspanakta kişilerin magnezyum ihtiyacının %20si bulunmaktadır. Bunun dışında taneli bitkiler, tohum, fındık, fıstık, ceviz, badem ve kestane gibi yemişler de magnezyum açısından oldukça zengindir. Ayrıca hamilelik sürecinde bol bol minarelli su tüketmekte fayda vardır.

Magnezyum Eksikliği Nasıl Geçer?

Magnezyum eksikliğini gidermenin en kolay yolu, magnezyum içeren gıda takviyelerinden kullanmaktır. Bu takviye ürünler, hamilelikte ya da bazı sağlık problemlerinde zararlı olabilir. Bu yüzden magnezyum kapsülü kullanıp kullanmayacağınıza doktorunuzun karar vermesi gerekir. Bebeklerde yaşanan magnezyum eksikliğinde de takviye hap kullanımı çok fazla önerilmez. Hapların kullanılmadığı durumlarda, magnezyum içeren yiyeceklere ağırlık verilmesinde yarar bulunur. Magnezyum içeren yiyecekler ise şunlardır:

  • Ispanak, pazı, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler,
  • Kaju, fıstık, fındık gibi kabuklu yemişler,
  • Somon, karides, levrek gibi deniz ürünleri,
  • Bitter çikolata türleri,
  • Domates,
  • Rezene,
  • Muz,
  • Çilek,
  • İncir,
  • Nohut ve mercimek gibi baklagiller.

Magnezyum eksikliği durumunda yukarıdaki yiyeceklerin ne sıklıkta ve ne şekilde tüketilmesi gerektiğini de doktorunuza danışmanızda fayda bulunur. Doktorunuzun verdiği beslenme programını takip ederek magnezyum eksikliğinden kolayca kurtulabilirsiniz.

Referans:

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6038016/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago