Sağlıklı Hamilelik

Hamileyken Spor Yapmak Hakkında Merak Edilenler

Eğer annenin bir sağlık problemi ya da riskli bir hamileliği yoksa hamilelik döneminde spor yapması sık sık tavsiye edilir. Düzenli spor bebek ve anne sağlığını olumlu yönde etkileyeceği gibi doğumu rahatlatıcı etki de gösterecektir. Ancak hamilelik öncesi düzenli spor yapan annelerin kafasında bu sporlara hamileyken devam edip edemeyeceği, spor yapmayan annelerinkinde ise spora başlaması gerekip gerekmediği konusunda soru işaretleri vardır. Sizler için bu yazımızda hamilelik döneminde spor yapmak hakkında bilinmesi gerekenleri listeledik.

Hamileyken Spor Yapmak Zararlı mı?

Hayır. Hamileyken ağır olmayan egzersizler yapmak güvenli olmakla beraber anne ve bebek sağlığı için oldukça faydalıdır. Ancak bu egzersizlere başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Çok zıplama içeren, karın bölgesinde hasara yol açabilecek ve düşmenize sebep olabilecek sporlar bebek ve anne sağlığına zarar verebileceğinden tavsiye edilmez. Riskli bir hamilelik geçiriyorsanız doktorunuz yüksek ihtimalle ilk üç ay spor yapmamanızı tavsiye edecektir. Yaptığınız egzersizlerin zararlı olmaması için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise aşırıya kaçmamak. Kilo vermek için ya da daha çok faydası dokunacağını düşünerek vücudunuzu zorlamayın. Egzersizlerin temel amacının sağlığınızı korumak ve hamileliği kolaylaştırmak olduğunu unutmamalısınız. Hamileliğin farklı dönemlerinde birçok fiziksel değişim yaşandığı için yapabileceğiniz egzersizler de değişecek. Evde tek başınıza egzersiz yapıyorsanız özellikle dikkat etmeli ve doktorunuza egzersiz hareketleri konusunda danışmalısınız. Hamileliğin ilk ayları için pelvik kaslarını güçlendirici kegel egzersizleri önerilir. Kegel egzersizleri ile detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bel ağrılarını tetiklememesi için sırt üstü hareketler içeren kegel egzersizlerine dördüncü ayda son verilmelidir. Yaptığınız egzersizler konusunda özellikle yedinci aydan sonra çok dikkatli olmalısınız. Dört ayak üzerinde durma, zıt kol ve bacak çalıştırma egzersizlerini deneyebilirsiniz. Ancak kendinizi zorlamamaya ve bu egzersizleri mümkünse bir spor eğitmeni eşliğinde yapmaya çalışın.

Hamileyken Spor Yapmak Yararlı mı?

Evet. Hamileliğe uygun egzersizler yapmak anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu etki gösterir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında yapılan kegel egzersizleri, bu aylardan sonra yaşanacak sırt ağrılarıazaltmada oldukça etkilidir. Ayrıca metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlayarak sindirim problemlerine yardımcı olarak baş dönmesi ve mide bulantısı problemlerine iyi gelir. Hamilelik döneminde yapılan egzersizler ile esneye kaslar doğumun rahat geçmesine yardımcı olur. Annenin düzenli olarak spor yapması bebeğe ulaşan oksijen miktarını arttırdığından bebek sağlığı için de oldukça faydalıdır.

Hamileyken Hangi Sporlar Yapılmalı Hangileri Yapılmamalıdır?

Hamilelik boyunca en güvenli ve faydalı olan spor yüzmedir. Su sporu olduğundan düşme tehlikesi yaratmaz. Kalp ritmini düzenleyici, rahatlatıcı ve stres azaltıcı bir etkiye sahiptir. Bu etkilerin her su sporu için geçerli olmadığını belirtelim, hamileyken su kayağı sörf gibi spor aktiviteleri tavsiye edilmez. Hamileler için yürümek de en az yüzme kadar tavsiye edilen bir diğer spor türü. Doğru ayakkabı seçimi yaptığınızdan ve egzersize başlamadan önce vücudunuzu yeterince esnettiğinizden emin olun. Yoga ve pilates hamileler için en çok tavsiye edilen diğer spor türleridir. Son yıllarda popülerliği artan hamile pilatesi ile ilgili yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hamilelik döneminde basketbol, voleybol ve tenis gibi sporlardan kaçınılması tavsiye edilir. Bununla birlikte, hamilelik öncesinde düzenli koşu yapıyorsanız hafif tempoda koşmaya devam edebilirsiniz. Yine de bu konuda en doğru kararı doktorunuz verecektir.

Hamileyken Spor Salonuna Gidilir mi?

Dikkatli olunduğu ve aşırıya kaçılmadığı sürece hamileyken spor salonuna gitmekte bir sakınca yoktur. Özellikle hamilelere uygun pilates ve yoga grup dersleri anne adayı için faydalı olabilir. Spor salonunda kondisyon bisikleti ve koşu bandını temponuza uygun bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer hamilelik öncesi düzenli koşu yapıyorsanız koşu bandında koşabilirsiniz. Aksi takdirde sadece yürüyüş için kullanmalısınız. Bazı uzmanlar hamileyken ağırlık kaldırma sporlarının bir zararı olmayacağını söyler. Böyle bir isteğiniz varsa egzersizi bir spor eğitmeni ve doktorunuza danışmadan yapmamanızı öneririz.

Hamileyken Sporla Kilo Verilir mi?

Hamileyken kilo vermek doktorlar tarafından tavsiye edilen bir durum değildir. Bunun yerine dengeli beslenme ve düzenli egzersiz ile sağlıklı kilo alımı teşvik edilir. Obezite ilen mücadele eden hamile kadınlar için doktorlar kimi zaman hamilelik boyunca kilo almama yöntemleri önerebilir. Ancak doktorunuzun önerisi dışında hamilelik boyunca sporu kilo almamak ya da kilo vermek için kullanmayın. Bu bebek ve anne sağlığına büyük zararlar verebilir.

Bu yazı ilginizi çekeebilir:

Referans:

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/t38.pdf

https://www.tjod.org/anne-adayinin-dikkat-etmesi-gereken-10-altin-kural/

https://www.perinatoloji.org.tr/gebelikte-egzersiz

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago