Sağlıklı Hamilelik

Hamilelikte Grip Hakkında Merak Ettikleriniz

Hamilelikte grip kadınların en çok korktuğu rahatsızlıklar arasında yer alır. Özellikle grip sebebiyle metabolizma direncinin ve etkinliğinin düşmesi, anne adaylarının bebekleri için endişelenmesine yol açar. Hamilelikte grip olmak, esasen bebek açısından büyük tehlikeler doğurmaz ve bu yüzden de hamileliğin genel ilerlemesi üzerinde olumsuz bir etkide bulunmaz. Yine de annenin hamilelik sürecindeki yaşam kalitesini artırmak ve bebeğin gelişimini desteklemek için gribe karşı çeşitli tedbirler almanızda yarar bulunur. Hamilelikte grip hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için bu yazının devamını okuyabilirsiniz.

Hamilelik süreci annenin vücudunda kalp ritminde artış, akciğer kapasitesinde ve bağışıklık sisteminde düşüş gibi değişiklikler yaratır. Anne adayı kendini ne kadar korumaya çalışsa da bu değişiklikler annenin hamilelik süresi boyunca ve doğum sonrasında gribe yakalanma ihtimalini arttırır. Hamilelikte ağır geçirilen grip bebeğe de zarar verebilir. Bu sebeple hamileyken grip olmak anne adaylarının en çok endişelendiği konulardan biridir. Peki hamileyken gripten korunmanın bir yolu var mı?

Hamileyken Gripten Nasıl Korunabilirim?

Hamilelik boyunca vücutta birçok değişiklik yaşansa da mekanizmaların görevlerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Dolayısıyla hamileyken de sizi gripten koruyacak en önemli şey güçlü bir bağışıklık sistemidir. Düzenli beslenmeye ve yeterince uyumaya dikkat edin. Düzenli spor yapın ve özellikle ellerinizi temiz tutmaya, sık sık yıkamaya özen gösterin. Soğuk algınlığı ya da grip geçiren bir yakınınız varsa ondan uzak durmaya gayret edin.

Hamileyken Grip Aşısı Yaptırmalı mıyım?

Evet. Yukarıda önerdiğimiz bağışıklık sistemini güçlendirecek her şey sizi bir noktaya kadar koruyabilir. Birçok anne adayı grip aşısı yaptırmak konusunda endişelere sahip olsa da anne ve bebeği gripten korumanın en etkili yolu grip aşısı olmaktır. 2018’de yapılan bir araştırmaya göre grip aşısı olmak hamilelerde grip tedavisi alma oranını yaklaşık %40 düşürüyor. Hamileliğin ilk ayında ilaç kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak önerilir. Bu yüzden grip sezonu hamileliğinizin ilk ayına denk geldiyse doktorunuz bir süre beklemeyi tavsiye edebilir. Buna ek olarak hamile kadınlar grip aşısının burun spreyi olarak kullanılan türünü kesinlikle kullanmamalıdır. Burun spreyi olan grip aşısının içindeki canlı mikro organizmalar plasentaya ulaşıp fetüste viral enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.

Hamilelikte Grip Tehlikeli midir?

Hamilelikte yaşanan grip vakalarının büyük çoğunluğunda, anne karnındaki fetüs herhangi bir zarar görmez. Özellikle anne adayının beslenmesini düzenli olarak sürdürebildiği, dolaşım ve solunum sistemlerinin faaliyetlerini yerine getirebildiği, yani hafif ve orta şiddetli grip vakaları, bebekler açısından tehlikesiz olarak değerlendirilir. Grip enfeksiyonlarının zatürreye yol açması ve anne adayının temel yaşamsal fonksiyonlarını bozulmaya uğratması ise fetüs açısından sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Anne karnındaki bebekler, kese içinde güvenli bir şekilde korundukları için grip virüsünün kan yoluyla bebeğe ulaşması son derece zordur. Ancak annenin yaşamsal fonksiyonlarının bozulması, bebeğin gelişimi için gereken oksijen, gıda ve kanın rahim içine yeterince iletilememesi gibi durumlar, bebeğin sağlığında çeşitli tehditler oluşturabilir. Bu nedenle rahatsızlığınızın şiddetlenmesi ve genel sağlık durumunuzun kötüleşmesi hâlinde doktorunuza başvurmalısınız.

Hamileyken Grip Olmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Özellikle hamileliğin son haftalarında gribe yakalanan bir annenin hastalığı doğum esnasında bebeğe geçirme ihtimali yüksektir. Bunun dışında hamilelikte ağır geçirilen grip erken doğum ya da bebeğin düşük kiloda doğmasına neden olabilir. Grip aşısı doğumdan 6 ay sonraya kadar bebeği de koruduğundan sadece anne sağlığı değil bebek sağlığı için de çok önemlidir.

Hamilelikte Grip Nasıl Geçer?

Viral bir rahatsızlık olan grip, her yıl mutasyon geçiren grip virüslerinin metabolizmayı enfekte etmesiyle ortaya çıkar. Bu sebeple grip hastalığına karşı tam bir bağışıklık geliştirmek imkânsızdır. Hamileyken vücut direncinin düşmesi, grip hastalığının daha kolay bir şekilde vücuda yerleşebilmesine olanak tanır. Özellikle kış aylarında yaşanan hamileliklerin büyük bir kısmında grip rahatsızlığı yaşanabilir. Grip, normal koşullarda antibiyotiklerle ya da soğuk algınlığı ilaçlarıyla tedavi edilse de pek çok hekim, bu yöntemlerin hamilelikte uygulanmasına karşı çıkar. Hamilelik boyunca anne adayının tükettiği yiyecek, içecek ve ilaçlardaki tüm maddeler, göbek bağı aracılığıyla bebeğe de ulaşır. Bu yüzden hamilelikte gereksiz ilaç kullanımı, bebeğin medikal maddelerle temas etmesine yol açar ve anne karnındaki bebek gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu riskin oluşmaması için, çok acil durumlar haricinde hamile kadınların ilaç kullanmaması önerilir. Hamileyken grip virüsüne yakalanan anne adaylarının bu süreci bol bol dinlenerek, bitkisel tedavi yöntemleri uygulayarak ve vitamin tüketimini artırarak atlatmaları en doğrusudur. Hamileliğiniz esnasında gribe yakalandıysanız, bağışıklığınızı ve vücut gücünüzü artıracak doğal gıdalara yönelebilirsiniz. Gribe yakalandığınızı fark ettiğiniz an doktorunuzdan uygulayabileceğiniz doğal yöntemler hakkında bilgi alabilir, bu yöntemlerin 3 ila 5 gün içinde hastalığınızı hafifletmemesi durumunda yeniden doktor kontrolüne başvurabilirsiniz.

Hamileyken Grip Oldum İlaç Kullanabilir miyim?

Hamileyseniz ve grip olduğunuzu hissediyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşün. Gebeliğin ilk üç ayında değilseniz antiviral ilaç kullanımında genellikle bir sorun yoktur. Ancak hastalık seviyenize göre doktorunuz ilacı gerekli görmeyebilir veya semptomları benzer olduğundan başka bir hastalığa yakalanıp grip olduğunuzu sanmış olabilirsiniz. Ağrı kesici ya da antiviral ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuzu durumdan haberdar edin.

Hamilelikte Uygulanabilecek Bitkisel Yöntemler Nelerdir?

Hamileyken grip olmanız durumunda, ilk olarak doğal vitamin tüketimini artırmanız ve böylece metabolizmanızı güçlendirmeniz önerilir. Hamilelikte grip olan kadınların vitamin takviyesi olarak tüketebileceği en önemli gıdalar ise şöyledir.

  • Portakal,
  • Mandalina,
  • Ceviz,
  • Marul,
  • Limon,
  • Ispanak,
  • Semizotu,
  • Balkabağı,
  • Havuç,
  • Ananas,
  • Kayısı,
  • Hurma.

Çeşitli bitki çaylarından ve çorba türlerinden yararlanarak da griple mücadele edebilirsiniz. Özellikle tavuklu sebze çorbaları yaparak gribin vücudunuzdaki etkilerinden kolayca kurtulabilir ve kısa sürede iyileşebilirsiniz. Protein tüketimini de artırarak griple rahatça mücadele edebilirsiniz. Gribe iyi gelecek bitki çayları içerken, ödem söktürücü özelliğe sahip çay çeşitlerinden uzak durmanızda yarar bulunur. Yeşil çay, ada çayı, rezene gibi ödem söktürücü bitki çayları, düşük riskini artırarak hamileliğinize zarar verebilir. Bu yüzden bitki çayı tercihinizi dikkatli bir şekilde yaparak hem gripten hem de diğer risklerden korunabilirsiniz.

Hamileyken Hangi Bitki Çayını İçmeliyim?

Bitki çayları hamilelik döneminde grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olacaktır. Ancak hamilelik döneminde hangi bitki çayını tükettiğinize dikkat edin. Örneğin yeşil çay kafein içerdiği için hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmeyen bitki çaylarındandır. Adaçayı da uterusta kasılmaları tetikleyip düşük riskine yol açabileceği için hamilelikte genellikle uzak durulan bir bitki çayı türüdür. Günde iki bardaktan fazla olmaması koşuluyla ıhlamur, zencefil, kuşburnu ve kekik çaylarını tüketebilirsiniz.

Referans:

https://www.grip.gov.tr/tr/gebelik-ve-grip

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/Kadin_ve_Ureme_Sagligi_Db/dokumanlar/rehbler/dogum_oncesi_bakim_08-01-2019_1.pdf

https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=67a37d24-9232-11e7-b66d-1540034f819c

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago