Sigara, normalde de insan sağlığı için zararlı olsa da özellikle hamilelikte sigara içmek hem anneye hem de bebeğe çeşitli zararlar verebilir. Anne karnındaki bebeklerin, annelerinin beslenmesinden, yaptığı egzersizlerden ya da yaşadığı stresten direkt olarak etkilendikleri bilinir. Sigara kullanımı da buna dahildir. Dolayısıyla günlük yaşamında sigara tüketen kadınların, en azından hamilelik ve emzirme dönemlerinde sigara tüketiminden uzak durmaları tavsiye edilir. Sigara yalnızca hamilelikte değil; hamilelik öncesinde de çeşitli olumsuzluklara sebep olabilir. Aynı zamanda plasentaya da olumsuz etkileri bulunduğu bilinen sigara; anne karnındaki bebeği saran zarın normalden erken yırtılmasına sebep olabilir. Bunların yanı sıra plasentanın doğru yere yerleşememesi ya da aşırı vajinal kanama oluşması gibi bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla hamile kalmaya çalışan kadınlar için de sigara; uzak durulması gereken maddelerin başında gelir. Bunların yanı sıra; özellikle hamilelik döneminde bebeğe ciddi zararlar verebildiği için hamilelere sigara kullanımından vazgeçilmesi önerilir.

Hamilelikte Sigara İçmenin Bebeğe Zararları

Düşük Riski

Annelerin hamilelikte sigara içmesi düşük riskini de beraberinde getirir. Aynı zamanda bebeklerde erken doğum gibi bazı sonuçlar doğurabilir. Bunun yanı sıra bebekler, henüz anne karnındayken hayatını kaybedebilir. Özellikle hamilelik dönemi farklı sebepler nedeniyle riskli geçen annelerin, bu konuda çok daha dikkatli davranması önerilir. 

Bebeklerde Fiziksel Problemler

Hamilelik sürecinde sigara kullanan annelerin bebeklerinin yarık dudaklı ya da yarık damaklı doğma riski bulunur. Ayrıca bebeğin doğum ağırlığının normalden çok düşük olması da gözlemlenebilir. Sigara kullanımından dolayı bebeğin organlarının gelişimi sekteye uğrayabildiği için akciğerler yeterince gelişememiş olabilir. Özellikle anne karnındayken yeterince gelişememiş akciğerler nedeniyle ilerleyen dönemlerde bebeklerde çeşitli akciğer problemleri ve astım gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Genel olarak anne karnında yeteri kadar gelişememiş bebekler, gelişme geriliği ve bunun doğuracağı farklı sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Hamilelikte sigara kullanımı sonucunda bebeklerin kalplerinde de doğumsal yapısal anomaliler ortaya çıkabilir.

Oksijen Alma Sorunu

Sigara dumanında; aralarında siyanür, kurşun ve 60’a yakın kanser yapan kimyasalın da yer aldığı 4.000’den fazla kimyasal madde bulunur. Dolayısıyla hamilelikte anneler sigara içtiği zaman bu kimyasallar bebeğin dolaşımına da geçebilir. Özellikle karbonmonoksit ve nikotin; bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni almasını zorlaştırır. Bu durum da çok sayıda rahatsızlığı ve problemi beraberinde getirebilir.

Beyin Gelişimini Olumsuz Etkileme

Anne karnındaki bebeğin tüm organları gibi beyin gelişimi de çok önemlidir. Hamilelikte sigara kullanımı neticesinde beyin gelişiminde de sorunlar meydana gelebilir. Üstelik bu sorunlar bebeğin ilerleyen yaşlarında ya da ömrü boyunca çeşitli problemler yaşamasına neden olabilir. Bebekler daha düşük zeka düzeyine sahip olabilir, öğrenme zorluğu yaşayabilir ya da çeşitli davranış problemleri gösterebilir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre günlük olarak içilen sigara sayısı ile doğacak riskler arasında doğru orantılı bir ilişki bulunur. Dolayısıyla hamilelikte anneler ne kadar fazla sigara içerse bebeklerin bir problemle karşılaşma riski de o kadar artar. Buna karşılık bir günde içilen sigara sayısını azaltmak riski azaltmasına rağmen tamamen sigara bırakılmadığı için riski ortadan kaldırmaz. Buna göre; içilmesinde bir mahsur olmayacak günlük güvenli sigara sayısı gibi bir bilgi yoktur. Günlük birkaç tane sigara içmenin bir zarar oluşturmayacağının düşünülmemesi tavsiye edilir. Özellikle sigara bağımlılık yaratan bir madde olduğu için bu rakam konusunda belirli bir standardı korumak da mümkün olmayabilir. Bu nedenle en doğrusu; anne adaylarının henüz hamile kalmadan önce sigarayı bırakması olur.

Referans:

https://havanikoru.saglik.gov.tr/dosya/dokumanlar/sagligimiza_etkileri/Gebelik_ve_Sigara.pdf

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0503/sigara_birakma.pdf

https://havanikoru.saglik.gov.tr/sagligimiza-etkileri/tutun-ve-gebelik.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago