Saç dökülmesi, hamile kadınların en çok şikayet ettiği sağlık sorunlarından biridir. Gebelik süreci boyunca vücuttaki hormon dengesinin değişmesi, progesteron gibi hormonların daha fazla salınması ve genel olarak bağışıklık sisteminin hassaslaşması, hamilelikte saç dökülmesi sorununun temel sebebidir. Bu yaygın sorun hakkındaki tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hamilelik Saç Sağlığını Nasıl Etkiler?

Saç dökülmesi, rutin olarak her insanın yaşayabileceği bir durumdur. Erkek ve kadın fark etmeksizin herkes, dönem dönem saç dökülmesi yaşayabilir. Bunun en büyük nedeni, saçların kendi yaşam döngülerinin bulunması ve güçsüz saçların zamanla yeni saç telleriyle yer değiştirmesidir. Bu sebeple de günde 60 tele kadar saç kaybı doğal kabul edilir. Hamilelik sürecinde kadın vücudunda yaşanan değişimler ise saç dökülmesini hızlandırabilir. Gebeliğin ilk aylarından itibaren yoğun şekilde saç dökülmesi, genellikle doğal kabul edilir ve herhangi bir sağlık problemi olarak yorumlanmaz; ancak saçlarınız sizi endişelendirecek kadar çok dökülüyorsa kadın doğum uzmanınıza danışarak görüş alabilirsiniz.

Hamilelikte Saç Dökülmesi Nedenleri? 

Hamilelikte artan saç dökülmesinin temel sebebi, vücudunuzun bebeğinizi beslemeye hazırlanması ve bu sebeple de kendisine yeni bir denge kurmaya çabalamasıdır. Ağırlıklı olarak bebeğinizin daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için yüksek seviyede salgılanan progesteron ve östrojen hormonlarından kaynaklanan saç dökülmesi; demir, folik asit, magnezyum gibi minarellerin eksikliğini duyduğunuz anlamına da gelebilir. Ayrıca diyabet ve tiroid gibi çeşitli rahatsızlıklar da gebelik süresi boyunca saçlarınızın dökülmesine neden olabilir. Eğer yoğun saç dökülmesine halsizlik, mide bulantısı, depresyon, agresiflik gibi farklı problemler de eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız ve kan testi yaptırmanız önerilir.

Hamilelikte Saç Dökülmesini Önlemek Mümkün mü?

Hamilelikte saç dökülmesi için çeşitli tıbbi yöntemler bulunsa da uzman hekimlerin büyük bir bölümü, sorunu doğal yollarla çözmenin daha doğru olduğunu öne sürer. Hamilelik süreci boyunca anne adayının gebeliğine odaklanması ve acil durumlar haricinde herhangi bir tedavi görmemesi son derece önemlidir. Alacağınız ilaçların ve göreceğiniz tedavilerin bebeğinizin gelişimini etkileme ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebeple de gebelik boyunca yaşanabilecek saç dökülmesini ağırlıklı olarak doğal ve dengeli bir beslenme programıyla çözmeniz tavsiye edilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği tüm vitamin ve mineralleri eksiksiz şekilde almanız, taze ve organik sebze ve meyveler tüketmeniz, öğünlerinize sık sık kırmızı ve beyaz et eklemeniz, genel sağlığınızı destekler ve saç dökülmesini de azaltır. Hamilelikte bol su ve süt tüketmeniz de saç diplerinizi güçlendirmenin bir diğer yoludur. Eğer bütün bu çabalarınıza rağmen saç dökülmeniz yavaşlamıyor ya da ürkütücü derecede hızlanıyorsa, PRP ve Mezoterapi gibi farklı tedavi yöntemlerinden yararlanma konusunda doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Hekim onayı ve tavsiyesi olmadan herhangi bir işlem yaptırmanız ise önerilmez.

Doğum Sonrası Saç Sağlığı Nasıl Olmalıdır?

Hamileliğin vücudunuzda oluşturduğu değişim, doğumdan bir süre sonra da devam eder. Hamilelikte salgılanan hormonların vücudunuzu tamamen terk etmesi 3 ila 4 ayı bulabilir. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi ve vücudunuzun eski haline dönmesi de zaman alabilir. Üstelik doğumun yıpratıcı etkisi ve emzirme süreci, bünyenizi daha da hassaslaştırabilir. Bu sebeple, pek çok kadının saç dökülme problemi, doğumdan hemen sonra hızlanabilir. Bu gibi durumlarda yine ilk olarak beslenme programınıza dikkat etmeniz ve kendinizi güçlendirecek besinler tüketmeniz önerilir. Bebeğinizin uyku saatlerine göre bir uyku düzeni oluşturmanız ve günde toplam 6 ila 8 saat uyumanız da saçlarınızı güçlendirecek bir diğer unsurdur. Emzirme süreci boyunca alacağınız ilaçların etken maddeleri anne sütü aracılığıyla bebeğinize geçeceği için bu süreçte de tedavi görmeden önce uzman bir doktora danışmanızda yarar bulunur.

Referans:

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/hair-loss-during-pregnancy-973/

https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/postpartum-hair-loss/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago