Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Hamilelik süreci, vücudunuzun genel dengesinin değiştiği ve metabolizmanızın alıştığınız düzenden farklı bir işleyiş gösterdiği özel bir dönemdir. Bu sebeple de hamilelik boyunca daha önce yaşamadığınız sağlık problemleriyle karşılaşmanız son derece olağandır. Hamilelik boyunca karşılaşılan en yaygın sağlık sorunlarından biri de ağız yaralarıdır. Ağırlıklı olarak hormon değişimi ve hassasiyet artışından kaynaklanan ağız yaraları, genellikle hamilelik için zararsızdır ve kolaylıkla tedavi edilebilir.

Hamilelikte Ağız Yarası Neden Oluşur?

Aft adı verilen ağız yaraları, pek çok hamile kadının ortak sorunudur. Gebelikten önceki yaşamında hiç ağız yarası yaşamayan kadınlar bile hamilelik boyunca sıklıkla aft probleminden şikayetçi olabilir. Hemen her kadının hamilelik boyunca bu sorunla karşılaşmasının temel sebebi ise vücutta artış gösteren östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Vücudu doğuma hazırlama amacıyla artan hormonel aktivite, diş etlerinde hassasiyete yol açar. Bu hassasiyet ise yanak içlerinde, damaklarda ve diş diplerinde çeşitli deformasyonlar oluşmasına neden olabilir. Hamilelik sürecinde yaşayacağınız ağız içi hassasiyeti sebebiyle diş fırçalarken kanama sorunu yaşayabilir, sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet duyabilir ve acı verici ağız yaralarıyla karşılaşabilirsiniz.   

Hamilelikte Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Hamilelikte yaşanan ağız yaralarına karşı alınabilecek en önemli tedbir, ağız ve diş bakımına dikkat etmektir. Dişlerinizi her yemekten sonra en az 3 dakika boyunca fırçalayarak ve gerekli durumlarda ağzınızı çalkalayarak ağzınızı daima temiz tutabilirsiniz. Bu sayede mikrop ve bakterilerin ağzınıza yerleşmesini önleyerek ağız içi hassasiyetinizin yaraya dönüşmesini önleyebilirsiniz. Hamilelikteki ağız ve dil yaralarının bir bölümü ise stresten ve yetersiz beslenmeden kaynaklanır. Bu sebeple, hamilelik boyunca ağız problemi yaşamamak için sizi strese sokacak durumlardan ve endişelerden uzak durmanızda yarar bulunur. Dengeli bir beslenme programı takip etmek de ağız sağlığınızı geliştirecek faktörler arasındadır. Hamilelik süreci boyunca geçmeyen ağız yarası problemiyle karşılaşıyorsanız kadın doğum uzmanınıza danışabilir ve herhangi bir vitamin ya da mineral eksikliği yaşayıp yaşamadığını tetkik ettirebilirsiniz. Besin değeri eksikliği tespit edilirse yine doktorunuzun tavsiye edeceği takviyeleri kullanarak ağız yaralarınızı geçirebilirsiniz.

Hamilelikte Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Ağız yaraları, normal koşullarda son derece basit şekillerde tedavi edilebilen rahatsızlıklar olsa da hamilelik süresi boyunca medikal tedavi yöntemlerini uygulamanız çok tavsiye edilmez. Özellikle hamileliğin ilk 3 aylık dönemi olan birinci trimester döneminde ilaç ve medikal içerikli krem kullanılması, bebeğin anne karnına tutunmasını zorlaştırabilir ve kimi zaman düşüğe dahi yol açabilir. Bu nedenle hamilelik boyunca yaşanan ağız yaralarına doğal tedavi yöntemleri uygulanması önerilir.

Ağız yarası tedavisi için bilinen en etkili doğal yöntemlerden biri, tuzlu su ile gargara yapmaktır. Oda sıcaklığındaki yarım bardak suda bir çay kaşığı tuz eriterek oluşturacağınız karışımla 30 saniye boyunca gargara yapabilirsiniz. Bu işlemi günde 3 ila 5 kez tekrarlamanız, ağız yaralarınızın kısa sürede iyileşmesine yardımcı olabilir. Ağzınızdaki yaraları geçirmek için başvurabileceğiniz doğal yöntemlerden bir diğeri ise karbonat tedavisidir. Bir çay kaşığı karbonatı hafif su ekleyerek macun kıvamına getirebilir ve sonrasında yaranızı bu karışımla kaplayabilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra ağzınızı çalkalayarak temizleyebilir ve bu işlemi günde 1 kez yaparak yaralarınızı iyileştirebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı da ağız yaralarının tedavisini kolaylaştıran doğal ürünler arasındadır. Bir çorba kaşığı sıvı yağa bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağı karıştırabilir ve bu karışımla 30 ila 40 saniye boyunca gargara yapabilirsiniz. Ağız yarasına iyi geldiği söylenen adaçayı, yeşil çay, rezene gibi doğal ürünleri hamilelik süresince kullanmanız ise önerilmez. Ödem söktürücü özelliğine sahip olan bu bitki türlerinin tüketilmesi, hamileliğiniz açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Referans:

http://www.tdb.org.tr/sag_menu_goster.php?Id=226

https://topcularadsm.saglik.gov.tr/TR,25436/hamilelikte-agiz-ve-dis-sagligi.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago