Beslenme

1 Yaş- 12 Aylık Bebek Nasıl Beslenmeli?

Yaşamın ilk yılını tamamlamış olan bebekler, artık bir yetişkin sofrasında bulunan hemen her yemeği tüketebilir hâle gelir. Bununla birlikte ailenizin sofra kültürünü ve alışkanlıklarını da anlamaya ve kendisi de bu sürece uyum sağlamaya başlamış olabilir. Biraz zorlayıcı bir dönem olsa da bebeğinizin kendi damak zevkinin ortaya çıkmaya başladığı bir dönem olduğu için oldukça eğlencelidir. Minik bebeğiniz bu dönemde sizin yedirmek istediğiniz besinleri reddedebilir. Bununla birlikte yemeği yemek istediği ortamı, yemesi gereken zamanı ve yemesi gereken miktarı da kendisi belirlemek isteyebilir. Bebeğinizin oldukça hassas olduğu bu dönemde, ona yeterince sabırlı davranmanız, ömür boyu devam edecek olan beslenme alışkanlıklarının temelinin oluştuğu 1 yaş öğünlerini sabırla atlatmanız önemlidir. Bebeğiniz için bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaya çalışmanız yapacağınız en doğru davranışlardan biridir. 

1 Yaş Bebeklerinin Tüketebileceği Besinler

Henüz anne sütü almaya devam eden 12 aylık bebekler, anne sütünün azalması durumunda 12 ay ve sonrası için hazırlanan bebek mamalarını ya da bebek devam sütlerini tüketebilir. Bebeğinizi 24 aya kadar anne sütü ile beslemeye devam etmeniz ve anne sütünün azalması ya da yetmemesi durumunda ise bebek mamalarını tamamlayıcı süt olarak kullanmanız önerilir. Bununla birlikte yaşamlarının 6. ayından bu yana ek gıda almaya devam eden 12 aylık bebeğiniz, artık evde tükettiğiniz hemen her besine ortak olabilir. Ancak bebeğinize bu besinler arasında en sağlıklı ve besleyici olanlarını sunmanız büyük önem taşır. Bu dönemde bebeğinize lokma olarak besinler vermeyi denemeniz önerilir.

12 aylık bebeğiniz yaklaşık 250 – 300 ml’lik bir mide kapasitesine sahiptir. Beslenme zamanlarında bu kapasiteyi göz önünde bulundurabilirsiniz. Bir yaşında bebeğinize artık; inek sütü, çilek, kivi, bal, domates, yumurta beyazı, keçi sütü gibi daha önce yasaklı olan besinleri vermeye başlayabilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizin bu dönemde yiyebileceği diğer besinler; et, yumurta, baklagiller, yoğurt, mercimek çorbası, tarhana çorbası, pastörize peynir, karaciğer, köfte, kıymalı ya da kuşbaşılı sebze porsiyonu, pirinç, etli dolma, meyve suyu, meyve, makarna, pekmez, zeytinyağı şeklinde sıralanır. 

1 Yaş Bebeklerinin Uzak Durması Gereken Besinler

12 aylık bebekler, artık büyümüş ve yavaş yavaş çocukluk belirtileri görülmeye başlamıştır. Ancak bebeğinizin sindirim sistemi ve bağışıklığı henüz bir yetişkin kadar iyi çalışmadığından ve dışarıdan gelebilecek olan zorlayıcı tehditlere karşı henüz savunmasız olduğundan, bebeğinizi uzak tutmanız gereken bazı besinler bulunur. 1 yaş döneminde bebeğinize şekerli besinler yedirmeniz önerilmez. Bunun yerine pekmez, hurma özü, karadut özü, keçiboynuzu özü gibi besinleri sunabilir, besleyici değeri olan besinler tüketmesini sağlayabilirsiniz. Bu besinleri mamalarıyla karıştırmak yerine doğrudan yedirebilir, besleyici değerlerin korunmasını sağlayabilirsiniz.

Şekerli besinler bu dönemde bebeklerin bağımlılık yaşamasına ve gereksiz kilo alarak ilerleyen yaşlarda obezite problemleri yaşamasına sebep olabilir. Ayrıca diyabet gibi sağlık problemleri ve diş çürükleri de görülebilir. Bebeğiniz için evde yaptığınız yemeklerin yağ, tuz ve baharat oranlarını ayarlayabilir. Bu adımdan sonra artık sizinle beraber sofra yemeklerinden yemesine izin verebilirsiniz. Bebeğinize çay, kahve, kola ve diğer asitli içecekleri içirmeniz de önerilmez. Bunun yerine, kendi hazırladığınız taze sıkılmış meyve sularını içirebilirsiniz. Bunlar dışında bebeğinize boğulma riski olan çok küçük parçalı besinleri de vermemelisiniz. Örneğin; patlamış mısır taneleri, üzüm taneleri, fındık, ceviz gibi kuruyemişler bebeklerden uzak tutulmalıdır. 

1 Yaşında Bebekler İçin Örnek Beslenme Tablosu

Kahvaltı: 150 ml süt, 1 tam yumurta, 1 ince dilim peynir, 1 tatlı kaşığı bal ya da pekmez, çekirdeği alınmış 2-3 zeytin, 1 ince dilim tam buğday ekmeği. 

Öğle: 2-3 yemek kaşığı kıymalı sebze, 1-2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı yoğurt. 

İkindi: 1 kase yoğurt, 1 küçük meyve

Akşam: 1 adet ızgara köfte, 1 küçük kase çorba, 1 ince dilim ekmek. 

Yukarıdaki beslenme tablosu yalnızca örnektir. Miktarlar bebeğinizin gelişimine göre değişebilir. Doktorunuza danışarak beslenme tablosu uygulamanız önerilir. 

Referans:

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%208.pdf

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0403/bebek.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago