Bebeklerde Uyku

Bebek Nasıl Kundaklanır?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Anne karnı, bebek için ideal bir ortamdır ve bu sebeple de yenidoğanlar, doğumdan sonra bir süre daha anne karnını aramaya devam eder. Özellikle doğumu takip eden ilk üç ay bebekler için kritiktir. Bu süreçte kendisini hâlen anne karnında zanneden bebekler, aynı ortamı ve huzuru arar ve bulamadıkça da dış dünyaya adaptasyon konusunda sorunlar yaşayabilir. Kundaklama, bebeklere anne karnında buldukları huzuru ve rahatlığı hatırlatması sebebiyle çok sayıda anne tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Peki bebek nasıl kundaklanır, kundaklamanın avantajlı ve dezavantajlı yönleri nelerdir, biliyor musunuz? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Bebek Kundaklama Nedir?

Bebek kundaklama, bebeğin vücudunu bir battaniye ya da örtüyle güçlü bir şekilde sarma işlemine verilen isimdir. Kundaklama, tam ve yarım olmak üzere iki gruba ayrılır. Tam kundaklamada bebeğin boynundan itibaren tüm vücut sarılır ve böylece bebeğin kendisini daha güvende hissetmesi amaçlanır. Yarım kundaklamada ise bebeğin üst vücudunun sabitlenmesi, bel altının ise rahat kalması hedeflenir. Kundaklama, bebeğin kendisini anne karnında hissetmesine yardımcı olarak bebeğinizin huzurunu artırabilir. Bebeğinizin kontrolsüz hareketlerle kendisine zarar vermesini de önleyen kundaklama yöntemine doğumdan sonraki 3-4 gün içinde başlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz kundaklıyken rahat ve huzurlu bir şekilde uyuyorsa, işlemi yapmaya devam edebilirsiniz. Kundağın bebeğinizi rahatsız ve huzursuz ettiğini fark ederseniz, kundak yönteminden vazgeçmeniz tavsiye edilir.

Bebek Kundaklamanın Faydaları

  •  Anne karnındaki rahat ortama uyum sağlayan bebeklerin uykularında da aşırı hareketler yapmasını engellemek için kundaklama birebir. 
  • Kundaklanan bebeklerin daha hızlı bir biçimde uyuduğu bilinen bir gerçek, uykusuz geceleri kısaltmak için bile olsa bebeğinizi kundaklamalısınız.
  • Uyku sırasında aşırı hareketler yapabilen bebekler genellikle bu hareketleri sonucu kendilerini uyandırıyorlar. Onların daha derin bir uyku çekmesi için kundak gerekli.
  • İlk haftalarda yeni doğan bebeğin ısı algısı tam olarak gelişmediği için pamuktan üretilmiş ürünlerle yapılan bir kundak onun terlemesine mani olup sıcak tutar.
  • Kundaklanan bebeklerin daha az gaz sorunu yaşadığı biliniyor. Dolayısıyla bu bebekler daha az sancılı uykuların tadını çıkarabiliyor.
  • Huysuz diyebileceğimiz, yeni anne ve babaları tam anlamıyla çileden çıkaran aşırı ağlayan bebeklerin de ağlamasını azaltabilen harika bir yöntem kundaklama. Belki de kundaklamanın faydalı olmadığı tek durum havanın sıcak olduğu zamanlarda yapılanıdır. O zaman bu kundaklama bebeğin sıcaktan dolayı ani ölümüne bile sebep olabilir.

Bebek Nasıl Kundaklanır?

Bebek kundaklamanın farklı yöntemleri bulunur.

Tam kundaklamada bebek, açık bir battaniye ya da örtüye çaprazlama yatırılır ve bebeğin kolları önünde birleştirilir. Örtünün dört kenarı, bir ucu kol altından bir ucu kol üstünden gelecek şekilde sıkı bir şekilde katlanır ve kundak sıkıştırma yöntemiyle ya da çengelli iğneyle sabitlenir.

Yarım kundakta ise kullanılacak örtü üçgen hâline getirilir ve bebek üzerine yatırılır. Daha sonra üçgenin köşeleri, bebeğin kollarının altından geçirilerek sabitlenir ve bebeğin bacakları serbest bırakılır.

Kundak yaparken dikkat etmeniz gereken temel nokta, bebeğinizin vücudunu fazla sıkmamaya özen göstermektir. Aşırı sıkı kundaklar, bebeğinizin kan dolaşımını ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Fazla sıkı kundakların bir diğer zararı ise bebeğinize kendisini huzursuz hissettirmesidir.  

  • Düz bir zemin üstüne serilen örtünün üzerine bebek yerleştirilir.
  • Bebeğin boynuna gelecek şekilde örtünün kafanın arkasında kalan kısmı katlanır.
  • Örtünün bir kısmı bebeğin sol elinin altında kalacak şekilde bedenine sarılır.
  • Örtünün altı bebeği adeta bir dürüm yaparmışçasına altını kapatacak şekilde yukarı doğru kıvrılır.
  • Örtünün açık kalan tek tarafı hali hazırda rulo haline gelen bebeğin etrafına sarılır.
  • Tüm bu aşamalar doğru yapıldığı sürece tam kundaklama tamamlanmış olur.

Bebek Kundaklamanın Püf Noktaları

·       Genellikle tam kundaklama yapmak önerilmediği için ayakların serbest bırakıldığı yarım kundaklama çoğu bebek için tercih edilmelidir. 

·       Bebek bir aylık olduktan sonra kundaklama tamamen bırakılmalı zira uzun süreli kundaklama bebeğin gelişimini kısıtlayabiliyor.

·       Kundaklamada kullanılan örtünün hafif ve hava geçirebilen bir yapıya sahip olması bebeğin genel sağlığı açısından oldukça önemli.

·       Ne olursa olsun bebeğin yüzünün kapanmaması da kundaklamanın hassas noktalarından bir tanesi.

·       Kundağın sıkı olması bebeğin gelişimini etkileyecektir bu yüzden kundaklama sonrası kundakta en az bir elin gireceği kadar boşluk yaratmaya dikkat edin.

·       Kalça çıkığı gibi rahatsızlıkların oluşumunu engellemek adına bebeğin bacakları kundak içerisinde sıkıştırılmamalı. 

·       Sıkı yapılan kundaklar bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları oluşumuna da sebebiyet verebileceği için bu tarz sıkı kundaklardan sakınmakta fayda var.

Bebek Kundaklama Zararlı mıdır?

Bebek kundaklama konusunda farklı görüşler bulunur. Uzman hekimlerin bir bölümü kundak uygulamasını zararlı bulurken bazı çocuk doktorları ise kundağı tavsiye eder. Bu noktada belirleyici olan nokta, kundağı bebeğinize zarar verecek şekilde yapmamanız ve bebeğinizin tercihlerine saygı duymanızdır. Bebeklerin bir bölümü, kısıtlanma duygusundan hoşlanmaz ve bu sebeple de kundağa tepki gösterir. Bu gibi durumlarda bebeği zorlamamanız ve kundak işleminden vazgeçmeniz önerilir. Bebeğinize zarar vermemek için ise esnek kundak bezleri kullanmanız, bebeğinizin kemiklerine ve kaslarına zarar vermediğinden emin olmanız ve kundağı uzun süre kapalı tutmamanız önerilir. Uzmanlar, yarım kundağın tam kundaktan daha güvenli olduğu konusunda görüş bildirir. Bu sebeple kundak işlemini tercih edecekseniz ağırlıklı olarak yarım kundağa yönelmeniz önerilir.

Bebekler Kaçıncı Aya Kadar Kundaklanır?

Kundaklama işlemlerinin temel amacı, bebeğinizin kendisini anne karnında hissetmesi ve daha huzurlu bir şekilde uyumasıdır. Bu sebeple de bebek kundaklamak için ideal evre, bebeğin çevresel farkındalığının henüz oluşmadığı ilk üç aydır. Üçüncü ay dolduktan sonra bebekler anne karnında olmadıklarını anlar, çevrelerini keşfetmeye başlar ve bu duruma paralel olarak da hareketlilik kazanır. Elleriyle nesnelere uzanmaya çalışan ve vücudunu döndürmek isteyen bebeklerin asla kısıtlanmaması önerilir. Bu sebeple de dördüncü aya girdikten sonra kundak işlemine tamamen son vermenizde ve bebeğinize kendisini ve çevresini keşfedebilme fırsatı tanımanızda yarar bulunur.

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf

https://www.betterhealth.vic.gov.au/campaigns/babybundle

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago