Sağlıklı Hamilelik

Hamilelikte Karın Ağrısı: Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Hamilelik süreci, vücudunuzda çeşitli değişimler oluşmasına sebep olur ve bu değişimlerin bir bölümü, farklı seviyelerdeki ağrılarla karşılaşmanıza yol açabilir. Hamilelikte en çok rastlanan ağrı türlerinden biri de karın bölgesinde yaşanır. Hamilelikte karın ağrısı fizyolojik ve hormonal anlamda büyük değişim yaşayan kadında görülen yan etkilerden biri olarak değerlendirilir. Pek çok uzmana göre karın ve kasık bölgesinde görülen ağrılar hamileler için normal bir durumdur. Ancak bazı koşullar altında karın ağrısı çeken gebelerin, bir uzmana danışması tavsiye edilir. Karın ağrıları, büyük oranda bebek ağırlığından ve sindirim sorunlarından kaynaklansa da kimi durumlarda ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir. 

Hamilelikte Karın Ağrısı Nedenleri

Hamilelikte yaşanan karın ağrılarının sebepleri, hamileliğin dönemine göre değişiklik gösterir. Gebeliğin ilk haftalarında yaşanan hafif ağrılar, ağırlıklı olarak yerleşme sürecinin doğal bir parçası olarak gelişir ve rahminizin hamileliğe adaptasyon sürecinden kaynaklanır. 2. trimester, yani 3. ila 6. aylar arasındaki süreçte ise bebeğinizin kütlesi artar ve bu ağırlık, beliniz ve sırtınızla birlikte karnınıza da baskı yaparak ağrıya yol açabilir. Bebeğinizin ağırlaşması, bağırsaklarınız üzerinde baskı oluşmasına da neden olur. Bağırsaklar üzerine yük binmesi ise sindirim sisteminizin yeterli seviyede çalışamaması ve gaz sıkışmaları yüzünden şiddetli karın ağrıları hissetmenizle sonuçlanabilir.

Yerleşme Ağrısı: Bebeğin anne rahmine yerleşmesi sırasında gerçekleşen ağrılardır. Genellikle hamileliğin tespitinden evvel ortaya çıkar.

Sindirim Ağrısı: Hamilelikte sindirim de doğrudan etkilenir. Bu nedenle sindirim sorunları yaşanması ve ağrı hissedilmesi oldukça doğaldır.

Kas ve Bağ Gerilmesi: Rahim büyüdükçe rahme bağlı kaslarda gerilme ve kasılmalar olur. Bu kasılmalar sırasında karın doğrudan etkilenir ve hamilelikte karın ağrısı gözlemlenir.

Stres: Hamilelik anneler için hem fiziksel hem de duygusal anlamda oldukça zorlu bir süreçtir. Bu süreçte stres yapılması gayet doğaldır. Strese bağlı karın ağrılarının görülmesi sık yaşanır.

Düşük: Kanama ve karın ağrısının bir arada görüldüğü durumlarda hamilelikte karın ağrısı düşük gibi oldukça ciddi bir soruna işaret eder.

Hamilelikte Karın Ağrısı Normal mi?

Karın ağrıları, hamileliğin en doğal getirilerinden biridir ve olağan sebeplerden kaynaklanan ağrı çeşitlerinin büyük bir bölümü normal kabul edilir. Bebeğin ağırlığından ya da sindirim sorunlarından kaynaklanan ağrılar, doktorlar tarafından ciddi bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmez ve bu tip sorunlar yaşayan kadınlara medikal tedavi yöntemleri önerilmez. Hamileyken mümkün olduğunca az ilaç kullanmanız ve çok gerekli olmadıkça vücudunuzun doğal işleyişine tıbbi müdahalede bulunmamanız tavsiye edilir. Bu yüzden sindirim ve gaz gibi basit sebeplerden kaynaklanan karın ağrıları için doğal çözüm yöntemleri tercih edilir. Eğer karın ağrınız sindirim probleminiz çözüldüğünde bile devam ediyor, vücudunuzun daha geniş bir bölgesine yayılıyor ve ağrılara yüksek ateş, halsizlik, mide bulantısı, kusma, kanama ya da akıntı gibi belirtiler eşlik ediyorsa, ağrının kaynağı daha ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu gibi durumlarda vakit yitirmeden en yakın sağlık kuruluşuna danışmanızda fayda bulunur.

Ne Zaman Doktora Danışılmalıdır?

Hamilelik, son derece hassas bir süreçtir ve bu sebeple yaşadığınız her türlü değişimi doktorunuzla paylaşmanızda yarar bulunur. Gebelik sürecinizi takip eden kadın doğum uzmanınız, hamileliğin ilk dönemlerinde ayda bir, son evresinde ise haftada bir kontrole gitmenizi önerir. Bu rutin kontrollere düzenli olarak katılmanız ve gebelik sürecinde yaşadığınız her türlü farklı durumu doktorunuza paylaşmanız, olası problemlerin tespit edilip çözüme kavuşturulması açısından son derece önemlidir. Eğer ağrılarınız çok şiddetli şekilde seyretmiyorsa, çeşitli beslenme yöntemleriyle hafifliyorsa ve rutin ağrı dışında başka şikayetiniz yoksa, doktorunuza danışmak için rutin kontrolleri bekleyebilirsiniz. Karın ağrınızın sancı şeklinde gidip gelmesi, aldığınız tedbirlere rağmen hafiflememesi ve ağrınıza farklı sorunların eşlik etmesi durumunda ise doktora danışmanızda yarar bulunur.

Karın Ağrısı için Evde Ne Yapılabilir?

Vücudun ağırlık merkezinin değişmesi, sindirim zorluğu ve gaz sıkışması gibi problemlerden kaynaklanan karın ağrılarını evde uygulayacağınız basit yöntemlerle hafifletebilirsiniz. Karın ağrısına karşı alabileceğiniz en etkili yöntem, dinlenmeye bol bol vakit ayırmaktır. Özellikle yorgunluk ve ağırlık sebebiyle yaşanan ağrılar, düzenli dinlenmeniz durumunda büyük oranda hafifler. Hamileler için uygun olan yoga, pilates gibi spor dallarıyla ilgilenerek kaslarınızı güçlendirebilir ve böylece ağrılarınızı giderebilirsiniz. Sindirim kaynaklı ağrıları gidermek içinse lifli gıdalara ağırlık vermeniz; baharatlı yiyeceklerden, hamur işlerinden ve gazlı içeceklerden uzak durmanız önerilir. Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi gaz yapacak yiyecekleri tüketmekten bir süre kaçınmanız da gaz sıkışması yaşama riskinizi en aza indirir. Spor ve beslenme programı uygulamadan önce doktorunuza danışmanızda ve sizin için en uygun programları öğrenmenizde yarar bulunur.

Referans:

http://file.atuder.org.tr/_atuder.org/fileUpload/dYAfZifFpydc.pdf

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/abdominal-cramps.aspx

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397137/gebelik-hakinda-sikca-sorulan-sorular.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago