Genel

Hamilelikte Folik Asit Önemi: Folik Asit Ne İşe Yarar?

Gebelik döneminiz boyunca hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilmek için dengeli ve sağlıklı beslenmeniz büyük önem taşır. Bu sayede rahat ve rahatlıkla geçirebilir, kaygılardan uzak kalabilirsiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenme düzeni, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri de yeterli miktarda barındıran bir rutini kapsar. Sağlıklı bir yaşam için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminler, sağlıklı bir yaşam yollarından, yani besinlerden alınır. Ancak söz konusu söz konusu olduğunda söz konusu olduğunda başvurabilirsiniz.

Ode gebelikte ilk trimesterde takviye gereken vitaminlerin arasında folik asit bulunur. Uzmanlar, folik asit takviyesine gebelikte başlanmasını ve takviye alımının gebeliğin ilk üç ayı boyunca boyunca olarak sürdürülmesinin önemini vurgular. Peki, folik asit nedir ve hamilelikte neden takviye olarak alınmalıdır? Hangi besinler folik asit içerir? Folik asit takviyesi alırken nelere dikkat etmelisiniz? Tüm bu soruları birlikte yanıtlayalım.

Folik Asit Nedir?

Folik asit aminoasitlerin birbirine dönüşmesini sağlamak olan bir B vitamini türevidir. Başka bir kelime, folik asit hücrelerin yapı taşlarının ve DNA’nın oluşumunda ve onarımında önemli bir rol üstlenir. Kan hücrelerinin oluşması ve çoğalması vücutta yeterli dozda olduğunda mümkündür. Folik asit eksikliği olan kişilerde halsizlik, ciltte solgunluk ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Sağaltım sağlayamamak, sağlığın sağlanlamasına yol tarifi.

Folik Asit Eksikliği çağrı Nelerdir?

Folik asit eksikliğine karşı temel nedenler arasında, dengesiz ve sağlıksız beslenme rutinleri bulunur. Aşırı alkol tüketimi de folat emilimini engellemesi ve folik asidin vücuttan atılmasını hızlandırması nedeniyle folik asit eksikliğine neden olabilir. Öte yandan gebe kalmak, anne adaylarının folik asit ihtiyacını doğrudan artıran faktörler. Çünkü fetüs hücrelerinin gelişiminde folik asit önemli bir rol oynar ve bu süreçte süreçte artar.

Çölyak hastalığı, bağırsak ameliyatları ve iltihapları ile bazı sindirim yetersiz da folik asit eksikliğine yol açabilir. Genetik olarak MTHFR geninin bir varyantına sahip olan uygulayıcı folatı dönüştüremediği için söz konusu kişilerde folik asit eksikliği görülme riskli daha fazladır.

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, uzun kısa kilo kayıpları, depresyona eğilim ve cilt solgunluğu yer alır. Ayrıca folik asit eksik kalan kişilerde baş dönmesi ve baş ağrısı, ağız içi yaraları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Folik asit yetersizliğinde ortaya çıkabilecek bir diğer hastalık ise megaloblastik anemidir. Kemik iliğinde bulunan kan hücrelerinin normalden daha büyük olması halinde megaloblastik aneminin temeli, folik asit ve B12 vitamini yetersizliğine dayanır.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Neden Önemlidir?

Folik asit, halihazırda onun yaştan ve cinsiyetten sağlığının incelik önemli bir rol üstlenir. Söz konusu gebelik dönemi olduğunda, anne adayının sağlığının sağlanmasının yanı sıra, bebeğin gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için de folik asit takviyesine duyulur. Çünkü bebeklerin içinde ilk sistemdeki sistemler arasında yer alır. Folik asit, sinir sisteminin gelişmesi oldukça önemli bir yere sahiptir. Keza Dünya Sağlık Örgütü’nün de anne adaylarına takviye olarak almalarını tavsiye ettiği vitaminler de folik asit ve demirdir.

Gebelik döneminde folik asit takviyesi almayan ve folik asit halinde yetersiz beslenen anne adaylarının bebeklerinde, spina bfida olarak bir sinir tüp bozukluğu görülme riski vardır. Spina bfida, embriyonun gelişim süreci sırasında beyin ve omuriliği oluşturmakla görevli nöral tüpün doğru şekilde kapanamaması içinde ortaya çıkar. Söz konusu nöral tüp, hamileliğin ilk haftalarında gelişmeye ve kapanır. Nöral tüpün açık kalması spina bfidaya, üst kısmının doğru şekilde gelişememesi ise anensefaliye yol açar. Bu nedenle hamileliğin ilk trimesterinde anne adayının folik asit yaşamaması büyük önem taşımaktadır.

Bebeğin sağlığının dışında, folik asit takviyesine anne adayı kalmadan önce başlanması tercih edilir. Ancak gebeliklerin bölümünün plansız gerçekleştiği için, anne adaylarının gebelik döneminde de folik asit halinde yeterli bir beslenme düzeni sürdürmesi tavsiye edilir. Öte yandan, diğer yandan, soru sorma soru sorması soru sorması.

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Folik asit takviyeleri, planlı gebelikler halinde 2 – 3 aylık periyotlar halinde. İdeal kullanım şekli ve sıklığını doktorunuzla iletişim kurarak kafa. Halihazırda folik asit içeren besinler ise;

  • Balık
  • Ceviz
  • Yumurta
  • Baklagiller
  • Ay çekirdeği
  • Kuru fasulye
  • Yeşil mercimek
  • Brokoli
  • Kuşkonmaz
  • Kişniş
  • Ispanak
  • Nane
  • Kereviz
  • Soya fasulyesi
  • Ciğer
  • Buğday
  • Fındık
  • Avokado
  • Tahin
  • Brüksel lahanası
  • Muz
  • Papaya
  • Turunçgiller
  • Domates suyu
  • Maydanoz olarak sıralanabilir.

Folik asit suda eriyen bir vitamin türü. Bu yemek pişirdiğiniz sebze yemeklerine su ekleyebilirde, yemek yemek dahil etmediğinizde, yemek besinlerde yemek yemeğe dahil etmediğinizde, yemeklerinde yemek yemek yemek yemek dahil etmediğinizde, başka yemeklerde yemek yemek kaybı yaşanabilir.

Hamilelikte Ne Zaman Folik Asit Kullanılmalı?

Gebelikte folik asit kullanımı için kullanım zamanı, henüz gebeliğin başlamasıdır. Nedeni adet kanamasının gecikmesi sonucu teşhisi konulan gebelikler, bu esnada 5. haftasına ulaşmış olabilir. Embriyonun beyin ve omurilik gelişimi nöral tüpün gelişmesi ve kapanması ise, yaklaşık olarak hamileliğin ilk 4 haftasında döner. Bu nedenle hamileliğin 5. haftasından sonra başlanan folik asit takviyesinin nöral tüpü önleme etkisi yoktur. Uzmanlar, anne adaylarına gebelik hazırlık folik asit takviyesi önermeyi tavsiye eder.

Gebelik öncesindeki en az 1 – 3 ay boyunca salınacak folik asit miktarı günde 400 mikrogramdır. Folik asit takviyesinin gebeliğin ilk 3 ayı boyunca sürdürülmesi gerekir. Gebelik yerine gereken ideal folik asit miktarı, onun anne adayı için gösterebilir. Örneğin, anne adayı geçmişte folik yetersizliği nedeniyle merkezi sisteminde hasar bulunan bir bebek dünyaya getirdiyse gereken folik asit ihtiyacı artabilir. Bu bazı tüm anne adaylarının hekim tavsiyesi ile folik asit kepçe başlaması ve takviyeyi sürdürmesi büyük önem taşır.

Araştırmalar, gebelik ve gebeliğin ilk 3’te folik asit takviyesi kullanılmasının, doğacak bebeklerin nöral tüp defektine sahip olma% 50 -% 70 oranında azalttığını gösterir. Folik asit takviyeleri tek başına alınabileceği gibi, yeterli düzeyde folik asit içeren multivitaminlerin de bu süreçte kullanımı hekimler tarafından tavsiye edilebilir.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Folik asit kullanımınızı, sıklığınızı ve dozunuzu tavsiyede ışığında belirlemelisiniz.
  • Planlanmamış bir gebelik yaşıyorsanız, kısa sürede doktorunuza başvurarak folik asit takviyesine başvuralısınız.
  • Folik asit yetersiz bir beslenme düzeni sürdürmemek adına, folik asit içeren besinleri öğünlerinize dahil etme özen göstermelisiniz.
  • Tükettiğiniz besinlerin folik asit değerinin azalmaması için, besinleri fazla pişirmekten ya da sebze sularını ayırmaktan kaçınmalısınız.

Kaynak: https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/folik-asit/

https://www.medicana.com.tr/haber-detay/10217/gebelikte-folik-asitin-onemi
https://www.drbanuciftci.com/sayfa/hamilelik-ve-folik-asit
http://www.drpinarkadirogullari.com/makale/gebelikte-folik-asit-kullanimi
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/folik-asit-nedir-folik-asit-eksikligi-belirtileri-nelerdir#baslik-4

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago