Genel

Çocuğun Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

ırnak yeme alışkanlığına hemde hem de çocuklarda rastlanabilir. Zamanla alışkanlık çocuklarda başlar. Bu alışkanlık ergenlik dönemi sonrasında ya da daha erken dönemlerde kendiliğinden geçebileceği gibi, çocukluk çağlarında tırnak yeme alışkanlığı olmayan kişiler ergenlik dönemi sonrasında tırnak yemeye başlayabilir.

Çocuklarda yeme alışkanlığının başlangıcı birden çok olabilir. Peki, söz konusu nedenler kimlerdir? Çocuğunuzun yeme alışkanlığından vazgeçmesi için neler yapabilirsiniz? Tırnak yeme alışkanlığı hangi ciddiye alınmalı ve bir uzmana danışılmalıdır? Gelin, çocuklarda yeme alışkanlığı hakkında aklınıza takılan sorulara beraberce yanıt bulalım.

Tırnak Yeme Hastalığı (Onikofaji) Nedir?

Onikofaji, tereyağı ve ayak tırnaklarını da tırnakların etrafındaki deriyi koparma, kemirme veya yeme dürtülerini kontrol altına alamamalarına yolun bozuk davranışluğudur. Tırnak yeme alışkanlığı kişi tarafından kontrol altına alınamayan bir dürtü dönüştüğünde, onikofajiden söz edilebilir.

Tırnak yeme alışkanlığı ilk etapta onikofaji olarak tanımlanmaz. Birçok faktöre tepki olarak başlayabilen bu alışkanlık, zamanla bilinçsizce ve kontrolsüzce yapılmaya başlandığına bulaşmaya dönüşebilir. Tırnak yeme belirtileri başlarde başlarken çocukluk başlar.

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığının sesi Nelerdir?

Yapılan araştırmalar, çocuklarda yemek yeme alışkanlığı 3 – 4 yaşadığındığını gösterir. Öte yandan, bu alışkanlığa kız çocuklarında erkek çocuklarına daha yaygın olarak rastlandığını söylemek mümkündür. Tırnak yemek, genellikle bir güvensizlik ve kaygı belirtisi olarak değerlendirilir. Ancak söz konusu olduğunda, tırnak yemeğin birçok sebebi olabilir.

Bebeklik dönemi sonunda buluşma yeme alışkanlığı, parmak emme davranışıyla ilişkilidir. Küçük yaştaki çocuklar meraktan, can sıkıntısından ya da stresten yeme yeme eğilimi. Diş iyileştirme dönemleri tırnak yeme alışkanlığı daha sık görüldüğü süreçler. Ebeveynleri yeme alışkanlığına sahip çocuklar, bu eylemi ebeveynlerini taklit etme `ve öğrenilmiş davranış niteliğinde de yapabilir.

Özgüven eksikliği, güvensizlik, aile içi huzursuzluk, kaygı, stres ve aile içi şiddet gibi faktörler de çocukları yeme alışkanlığına iten faktörler de çocukları. Bu okul çağına gelmiş olabilirler, onların hayatına yeni sorumluluklar, onların üzerinde baskı ve kaygı oluşmasına yol açabilir. Ailenin öğrenmek okul başarısıyla ilgili, anlayışsız ya da mükemmeliyetçi bir tutuma sahip olması, güvensiz olma ve başarısız olma bozukluğuyla mücadele etmek durumunda kalmasına neden olabilir. Tırnak yeme alışkanlığı da bu tip duygular ve endişeler ortaya çıkabilir.

Tırnak Yemenin Zararları Nelerdir?

Tırnak yemek bir alışkanlığa ya da kontrolsüzce sürdürülen bir eyleme dönüştüğünde, uzun vadede parmaklarında ya da tırnaklarında şekil oluşmasına yol olabilir. Tırnak dokularının ve parmakların yeni formunu kaybetmesi, kişilerde ve özellikle çocuklarda özgüven problemine neden olabilir. Tırnak yeme alışkanlığına sahip olan çocuklar zaman içinde ellerini kullanmalarını aktivitelerine girmeden önce saklamaya başlayabilir. Haliyle bu durum da sosyal yaşamını doğrudan etkileyebileceği gibi, çocukları daha fazla kaygılanmaya iterek bir kısır döngü halini alabilir.

Tırnak yiyen tırnak tırnaklarını kemirmeleri ve yutmaları, onların sağlığını da riske atan bir problemdir. Tırnakların yutulması, ağız ve mide enfeksiyonlarına yol açabilir. Tırnak aralarında biriken kir ve mikropların ağızla teması, dişlerin yapısının bozulmasına ve çene ekleminin deforme olmasına neden olabilir. Nadiren görülse de, maloklüzyon olarak ve çenenin doğal formunda kapanmamasına yol hoşuna da tırnak yeme alışkanlığı olabilir ortaya çıkabilir.

Tırnak Yeme Alışkanlığı Hangi Durumlarda Risk Barındırır?

Çocuklarda yeme alışkanlığı ergenlik dönemi sonrasında ya da olasılık çağında kendiliğinden geçen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda, bir uzman tarafından tedavi edilmesi tavsiye edilir. Sürekli olarak tırnaklarını yiyen oynama ve tırnakları zaman içinde kanamaya ya da formunu yitirmeye başlayabilir. Bu tip haplerin bir uzmana danışması ve doktor kontrolünde bir tedavi öğrenmek.

Nadiren görülse de, tırnak yeme alışkanlığı, çocuklarda anksiyete bozukluğunun bir belirtisi ya da habercisi olabilir. Tırnak yeme alışkanlığı bir anda ortaya çıkması ve ortaya çıkması, kısa bir sürede artması, bu alışkanlığa ve stres gibi ortaya çıkan ortaya çıktı; ebeveynlerin bir uzmana danışması tavsiye edilir.

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Çocuğunuzun tırnaklarını yediğini farkde, onu doğrudan bu davranışı bırakmaya zorlamaktan kaçınmalısınız. Öncelikle ne gencin ne dışarı çıkacak yediğini ve eylemi sürdüri hangi faktörlerin ittiğini anlamaya çalışmanız tavsiye edilir. Böylelikle çocuğunuzun hayatındaki muhtemel stres ve kaygı faktörlerini keşfedebilir ya da başka kişinin sizi taklit etmek veya meraktan tırnaklarını yediğini saptayabilir.

Çocuğunuzun yeme alışkanlığını bırakması için uygulayacağınız yeme alışkanlığı, tehdit, azarlama ve alay etme yöntemleri, çocuğunuzu daha çok stres altında bırakarak tepebilir. Bu kadar ilk etapta uygulamanızın tırnak yeme alışkanlığını görmezden gelerek onu ellerini daha sık kullandığın aktivitelere yöneltebilir, bu esnada çocuğunuzun hangi sahada tırnak yediğini araştırabilirsiniz.

Senin içinde bulunduğu sevgi ve güven ortamını hissettirecek bir tutum içinde bulunmanız büyük önem taşıyacaktır. Yeni bir okul, taşınma, aileden birinin kaybı ya da boşanma gibi tehlidinde tehlikelenmeye başlayabilecek nedenler olabilir. Söz konusu konularını öğrenmeyla konuşmaya çalışabilir, onu canını sıkan düşüncelerini öğrenebilirsin.

Uygulayabileceğiniz bir başka yöntem, çocuğunuza tırnak yemenin zararlarını anlatmaktır. Ancak bunu onu korkutacak şekilde yapmamalı, sadece tırnaklarını yemenin hijyenik açıdan riskli şifrenizi aktarmalısınız. Elbette, eğer sizin tırnak yeme alışkanlığınız varsa, bu ic çocuğunuza örnek olmamak için özen göstermelisiniz.

Çocuğunuz ergenlik dönemine yaklaştığında ya da ergenliğe girdiğinde, sosyal kaygıları ve sorundan onay beklemesi artabilir. Tırnak yeme alışkanlığı, çocuğunuzun çevresel ve sosyal endişelerinin de bir belirtisi olarak gelişebilir. Böyle bir çocuğun özgüvenini pekiştirecek aktivitesine yönelmesine önayak olabilir, ona sevildiğini ve güvende olduğunu hissettirmek için birlikte daha çok ve kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

Çocuğunuzun yeme alışkanlığını bırakması için, içeriğinde çocuklar için zararlı dişlerini boşaltmayan acı ojelerden yardım alın. Küçük yaştaki deney gece tırnak yemesini deneyerek, yatmadan önce çocuklara hafif ve ciltlerini tahriş etmeyecek yapıda bir eldiven giydirilmesi de bu davranışın giderilmesini destekleyen yöntem olabilir. Öte yandan, özellikle kız çocuklarını birlikte yapabilecek tırnak aktiviteleri yönlendirmek de etkili ve keyifli bir çözüm olabilir. Çocuğunuzun tırnaklarını kısa tutmaya Özen göstermeli, psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik değil psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak psikolojik olarak tetiklenebilir.

Tırnak yeme alışkanlığına yol açabilecek stres ve kaygı faktörleri kalktığında, çocuğunuzun sahip olduğu alışkanlık konusunda farkındalık kazanmasını destekleyebilirsin. Üzerinden dışarıda yediği anlarda ona verebileceğiniz bir işaret belirleyebilir, böylelikle çocuğunuzu nazikçe uyarabilirsiniz.

Kaynak: https://www.medicalpark.com.tr/tirnak-yeme-hastaligi/hg-2257#3

http://www.burcindemirkan.com/tirnak-yeme
https://drertugrulguler.com/cocuklar-neden-tirnaklarini-yer-ne-yapmali
https://www.anneysen.com/1-6-yas-cocuk/makale/davranis-cocuklarda-tirnak-yeme-sebebi_11597

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago