Genel

Slime Nasıl Yapılır? Çocuklar İçin Zararlı mıdır?

Çocuklar için en iyi oyun kağıtları arasında yer alan sümük, onları destekleyen, akışkan ve yumuşak kıvamlı oyun hamuru türlerinden biri. İçeriğinde bulunan kimyasal maddeler de bulunan maddelerden elde edilen sıvı çok hamil olsa da kullanımda sağlığını korumak için bir takım almak gerekir. Çocukların güvenli bir şekilde slime kullanması için yapmanız gerekenleri burada inceleyebilir, dilerseniz slime yapımını öğrenerek çocuğunuzla birlikte eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.

Slime Nedir?

Tutkal, su, boraks, gıda boyası gibi bileşenlerden oluşan slime çeşitleri, dünyanın çok ülkesinde kullanılan ve severek oynadığı eğlence araçlarından biri. Bazı hazır slime ürünlerinde daha farklı materyal eklentileri de bulunabilir. Slime çeşitlerinin katılık yazı yazı gösterir. Slime’ın kullanım amacına ve çocuğunuzun yaşına göre farklı kıvamlarda slime satın alın. Çocuklar için en büyük kaynaklarından biri olan slime, yüzeylere ve daha sonra yüzeyden ayrılabilir ve yüzeylerde leke, iz, kir gibi rahatsız edici etkiler yaratmaz. Slime bu özelliği aynı zamanda hemler ebeveyn hem de Çocuklar tarafından üretilen tercih edilen bir oyuncak türüdür.

Slime Hamurunun İçeriğinde Neler Bulunur?

Slime hamuru çok sayıda kimyasal maddeyi barındıran bir hamur çeşididir. Siz de kendi slime’ınızı yapabilir, çocuğunuz için yazın hangi toplandığını bilerek hazırladığınız bir slime elde edebilirsiniz.

  • Boraks: Slime yapımında kullanılan bir mineraldir. Eczanelerde, satışa sunulduğu mağazalarda aktarıldıklarında ve süpermarketlerde bulabilirsiniz.
  • Tutkal: Slime’ın akışkan ve yüzeylere yapışmayan formu almasını sağlayan tutkal, kimyasal içerdiği için, bu maddeyi incelemek istediğinizde. Dilerseniz, tıraşı yerine kullanma, daha sağlıklı içeriklere sahip olan slime’ler hazırlayabilirsiniz.
  • Gıda Boyası: Renkli slime yapmak, gıda boyalarını az yemek ekleyerek çeşitli renkler oluşturabilirsiniz. Gıda boyası kullanmak istemiyorsanız, renkli tutkallar satın alabilir, slime rengini tutkallar alabilirsiniz.
  • Su: Slime hazırlarken boraksı karıştırmanız için bir su bardağı su bulundurmanız gerekir. Bir su bardağının içerisine bir çay kaşığı boraks koyarak yerleştirmeniz yeterli olacaktır.
  • Tahta Kaşık: Slime hazırlarken kıvam elde etmek için ve kıvamın doğru bir şekilde hazırlanması için tahta kaşık tarifi tavsiye edilir.
  • Karıştırma Kabı: Plastik derin bir kap ya da derin cam bir kap için derinliği hazırlarken olan derinliği için.
  • Boraks yerine, tıraş köpüğü, şampuan, bulaşık deterjanı, sıvı sabun, jeli gibi malzemeler de kullanılabilir. Eğer boraks bulamadınız, bu malzemeleri alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Slime Nasıl Yapılır?

Slime 5 yaş altı çocuklar için uygun bir oyun hamuru türü değildir. 5 yaş ve üzeri olan ise slime oyununu ebeveyn gözetiminde oynaması. İçeriğinde kimyasal olduğu için hassas cilt yapısına sahip olan teması engellenmelidir. Hassas cilt karşı hazırlıklı hazırlık hazırlıklarına sahip olan ebeveynler de hazırlık hazırlıklarına sahip. Slime hazırlanırken kimyasal materyaller kullanılacağı için ortaya çıkacak pencerelerin açık olması tavsiye edilir. Koku hassasiyeti ve toz hassasiyeti olan, inceltme işleminde maske takabilir. Çocukların ve sicimlerin slime ile oyun oynama ve ağızlarına dokunmaları. Ellere bulaşan kimyasalların göz ve ağızla temas etmemesi, sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

  • Öncelikle slime hazırlamadan önce ellerinizin temizliğine emin olun. Ellerinizi su ve sabunla 20 saniye boyunca yıkayabilir, slime’ın daha sağlıklı sağlayabilirsiniz.
  • Derin bir kap içerisine bir çay kaşığı ucu kadar boraks ve bir çay kaşığı gıda boyası kıvam alana dek karıştırın.
  • Sonra aynı anda hazırladığınız bir bardak suyu aynı anda karıştırmaya devam edin.
  • Karışımı kıvam alana dek hızlı bir şekilde karıştırın. İçerisinde bulunan kaba yapışmamaya başladıysa slime’ınız hazır olmuş demektir.
  • Slime yapmak kullanılan malzemelerle göster. Siz de evinizde slime yapmak için diğer malzemeleri değerlendirebilir, denemeler yaparak farklı slime tarifleri deneyebilirsiniz. Slime hazırlığı bittikten sonra ellerinizi yıkayabilir, ellerinize temas eden kimyasallardan korunabilirsiniz.

Slime Nasıl Saklanmalıdır?

Kolay bir şekilde cıvıklaşan slime, kapaklı saklama kaplarında ya da havasız ve kilitli poşetlerden bozulmadan saklanabilir. Ancak kap ya da poşet içerisine konulan slime’lar, buzdolabında saklandığında daha uzun ömürlü olabilir. Düşük sıcaklıklara, slime’ların küflenmesini ve düşük bakteri üremesini geciktirebilir. Slime’ları saklarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kapların havayla temasını kesmektir. Bu sebeple ağız bölümünde bulunan saklama kaplarını tercih edebilir, poşet vermeyi poşetin havasını alarak kapatabilirsiniz.

Slime’ın uzun ömürlü olması için, kullanım sırasında tozlu ve kirli yüzeylerden uzak tutabilirsiniz. Her oynamadan önce ellerinizin ve çocuğunuzun ellerinin temiz olmanız, slime’ın bakterilerinden yardımcı olabilir. Slime’lar genellikle bir hafta dolduktan sonra bozulur. Slime üzerinde küfler oluşmaya başladığını bilmiyor. Bu tür yazma slime’ı çöpe atmanız en doğrusudur. Küflenme üretme, beyaz ve mavi lekeler şeklinde haz için bu lekeleri öğrenmenizde küflenmenin başladığını anlayabilirsiniz. Bu oluşumlar, slime’da herhangi bir kötü koku gelirse atılması. Bu slime’ın bozulduğu taşınabilir. Slime kirli bir yüzeye düşyse de atılması gerekir.

Slime Çocuklar İçin Zararlı mıdır?

Slime 5 yaş altı çocuklar için güvenli bir oyuncak türü değildir. Bunun sebebi koparak parçalara ayrılabilmesi, yutulabilmesi, çeşitli kimyasal maddeler içermesi gibi tehlike oluşturabilecek etkenlerdir. Bu yüzden 5 yaşın altında çocuklar slime’dan uzak tutulmalıdır. 5 yaş üzeri çocuklar ebeveyn kontrolünde slime hamurlarıyla oynayabilir. Ancak slime’la birlikte temas edeceği yüzey temiz olmalıdır. Oyun oynadıktan sonra, ellerin yıkanmasını teşvik edebilir, çocuğunuzun sağlıklı yaşamasına hayata geçirebilirsiniz. Slime maruz kaldığı kimyasallar nedeniyle bir öğretme tehlikesi. Ancak ebeveyn kontrolü altında oluşabilecek zararlar önlenebilir.

Slime hazırlığında kullanılan malzemeler arasında; boraks, tutkal, oyun jeli, sıvı yapıştırıcı gibi güçlü kimyasallar içeren tehlikeli kimyasallar taşıdı bu maddelerle yalnız bırakılması tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Hazırlık aşamasını bir yetişkinin gerçekleştirmesi daha doğru bir yaklaşım olabilir. Eğer çocuğunuz bir cilt sorunu yaşıyorsa ya da egzama, kızamık gibi cilt hastalıkları slime’la oynamasına izin vermemeniz tavsiye edilir. Slime’da bulunan kimyasal maddeler, çocuğunuzun cildi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu tür dermatologlara başvurabilir, çocuğunuzu bir cilt doktorunun onayını alarak sonra slime’la oynatabilirsiniz.

Slime’ın Çocuklara Faydaları Nelerdir?

Slime hazırlığında rol alan ve kendi slime’ını teşvik edilen çocuklar, hazırlık sonunda özgüvenlerini geliştirebilir. Hazırlık sırasında beceri sergileyen Çocuklar, elde ettikleri başarı duygusu sayesinde özgüvenlerini destekleyebilirler. Slime yaratıcılığını yaratıcı tetikleyen ve hayal geliştiren oyuncak türlerinden birisidir. Ayrıca araştırmaya odaklanmasına ve dikkatini toplamasına da yardımcı olabilir. Slime, el ve göz koordinasyonunu artırma gibi ince ve kaba motor gelişimlerini artırabilir. Siz de çocuğunuzla birlikte slime yapabilir ve oynayabilir, günün stresinden uzaklaşabilirsiniz. Aynı zamanda seninle paylaşarak bağınızı güçlendirebilirsiniz.

Kaynakça:

https://bilgihanem.com/slime-nedir-nasil-yapilir/

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/slimein-tuhaf-ozelliklerini-kesfedelim
https://inovatifkimyadergisi.com/doktorlar-slime-konusunda-uyariyor

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago