Hamileyim

Boş Gebelik Nedir? Boş Gebelik Belirtileri ve Nedenleri

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Boş gebelik kabaca rahim içinde bir kese ve plasentanın oluştuğu ancak bu plasentada büyüyen bir bebeğin olmadığı duruma verilen isimdir. Boş gebelik durumunda vücut gebelik hormonlarını hamileliğe göre daha az da olsa üretmeye başlar. Bu sebeple yapılan hamilelik testleri pozitif sonuç verebilir.

Nadir rastlanan bir durum olduğu düşünülen boş gebelik 20-24 yaş arası her 10 kadından 1’inde, 40-44 yaş aralığındaki her 2 kadından 1’inde gözlemlenir. Görüldüğü üzere yaş ilerledikçe yaşanma ihtimali artan boş gebelik, aslında sanılan kadar az insanın karşılaştığı bir durum değildir.

Boş Gebelik Nedir?

Boş gebelik, döllenen yumurtanın uterus duvarına yerleşmesi fakat embriyonun gelişmemesi durumunda meydana gelmektedir. Hücreler hamilelik kesesini oluşturabilecek şekilde gelişme gösterir fakat embriyonun kendisi gelişme gösteremez. Hamilelik sanılan boş gebelik en geç gebeliğin 12.haftasında meydana gelen bir düşükle ortaya çıkar. Boş gebelik için bir düşük türüdür demek de mümkündür.

Boş Gebelik Belirtileri

Peki boş gebelik belirtileri nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi boş gebeliğin en geç vereceği belirti, hamileliğin 12. haftasında gerçekleşen düşük olacaktır. Ancak düşük öncesi, kişinin hamile olduğunu düşünmesine etki eden birçok sebep vardır. Aynı hamilelikte olduğu gibi boş gebelikte de hamilelik hormonları salınımı gerçekleştiğinden erken hamilelik belirtileri olan tüm vücut değişimleri boş gebelikte de yaşanır. Mide bulantısı, halsizlik, göğüs hassasiyeti, koku hassasiyeti ve baş dönmesi gebelik ve boş gebeliğin ortak belirtileri olarak sayılabilir. Hatta boş gebelik durumunda çoğu zaman yapılan hamilelik testleri pozitif sonuç verir.

Boş gebelikte plasenta, bebek olmadan büyüme devam eder. Bu yüzden hamilelik hormonları yükselir, ve yapılan hamilelik testleri pozitif çıkar. Çoğu zaman ultrason testinde rahmin boş olduğu görülene kadar boş gebelik yaşandığını anlayabilmek mümkün değildir. Bu yüzden doktorunuz boş gebelikten şüphelendiğinde bir ultrason kontrolü talep edecektir.

Boş gebelik nasıl anlaşılır?

  • Karın krampları
  • Genellikle lekelenme şeklinde başlayıp artan vajinal kanama
  • Adet görme. Hatta bu adet döneminde yoğun kanama yaşama.

Yukarıda sıraladığımız durumlar boş gebelik belirtisi sayılabilecek işaretlerdir. Hamilelikte bu durumlardan herhangi biri ile karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza başvurun. Boş gebelik yaşamıyor olsanız bile başka bir problemle karşı karşıya olabilirsiniz.

Boş Gebelik Neden Olur?

Boş gebeliğin temel sebebi kromozomal anomalilerdir. Yani vücut gen taşıyan yumurta ve sperm kromozomlarında sağlıklı bir bebek geliştiremeyecek, normal olmayan kromozomlar saptar.

Boş gebelik için kesin bir sebep verilmese de döllenen kalitesiz yumurta ve sperm hücrelerinin boş gebeliğe sebep olduğu en yaygın düşüncedir. Boş gebelik vakalarının yaş ilerledikçe artması, bu tezi güçlendirmiştir.

Boş gebelik nedenlerinden bir diğerinin ise yanlış hücre bölünmesi olduğu düşünülmektedir.

Boş Gebelik Tekrarlar mı?

Boş gebelik tekrarlar mı sorusuna içinize su serpecek bir cevap verelim: genellikle hayır. Bir kere boş gebelik geçirmiş olmak kesinlikle bunun tekrarlanacağı anlamına gelmez. Hatta boş gebeliğin çoğu kadının hayatında bir kere yaşadığı bir durum olduğu söylenebilir. Ancak nadiren de olsa birden fazla kez boş gebelik yaşamak mümkündür.

Boş gebelik genellikle bir kere meydana gelen bir olaydır. Ancak nadiren de olsa birden fazla kez yaşanması söz konusu olabilir.

Boş Gebeliği Önlemek Mümkün mü?

Elbette kimse pozitif hamilelik testi sonucu sonrası boş gebelik yaşadığını öğrenmek istemez. Bu yüzden akıllara gelen ilk sorulardan biri boş gebelik önlenebilir mi olacaktır. Ancak ne yazık ki günümüz koşullarında boş gebeliği önlemek mümkün değil.

Bazı kişilerde tekrarlayan erken gebelik kayıpları meydana gelebilir. Bu durumda doktor genetik test uygulayarak boş gebelik ihtimali öğrenilebilir.

Boş gebelik ihtimalini azaltmak için yapılabilecek tek şey genç yaşta hamile kalmaktır. Ancak bu sadece boş gebelik gözlemlenen kadınların yaş istatistiklerine bakarak verilmiş bir tavsiyedir. Genç yaşta boş gebelik yaşanmayacağı, ya da belirli bir yaştan sonra hamileliğin mümkün olmadığı anlamına gelmez.

Boş Gebelik Sonrası

Ultrason kontrolü ile boş gebelik tanısı konduktan sonra, rahim ve plasentada gelişen bir embriyo olmadığı için gebeliği sonlandırmak tek çaredir. Bazı boş gebeliklerde vücut boş keseyi kendi kendine atarken, bazı vücutlar bu keseyi korumaya devam eder. Eğer kese vücuttan atılmazsa kürtaj uygulanır. Bu konuda en doğru yönlendirme için doktorunuzun tavsiyelerine kulak verin.

Kürtaj ya da vücuttan kese atımı gerçekleştikten 1-1,5 ay sonra adet kanaması görülür. Genellikle adet döngüsünde bir bozulma olmaz.

Boş gebelikten kaç ay sonra hamile kalınır?

Evet biliyoruz, boş gebelik sonrası hamilelik anne ve baba olmak isteyen çiftlerin psikolojilerini en iyi toparlayacak gelişmedir. Öncelikle boş gebelik sonrası hamile kalınır mı sorusunu cevaplayalım: elbette! Boş gebelik ilerideki hamile kalınması ve sağlıklı bir hamilelik geçirilmesi için asla bir engel değildir.

Ancak boş gebelikten kaç ay sonra hamile kalınır diye soracak olursanız, biraz beklemenizi önereceğiz. Doğum ya da gerçek bir hamilelik gerçekleşmemiş olsa da vücudunuzda bazı hormon değişimleri oldu. Hormonların tamamen eski haline dönmesi için vücudunuzun yaklaşık 2-3 aya ihtiyacı olur. Bu süreden sonra gönül rahatlığıyla aile planlamasını uygulamaya başlayabilirsiniz!

Referans:

http://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_25374/European%20Archives%20of%20Medical%20Research-29-98-En.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago