Bebeğin sağlıklı gelişimi, mutluluğu için uyku konforu önem taşıyor. Bebeklerin yatakları yeteri kadar rahat olmadığında, bebekler uykusuzluk çekebiliyor. Anne kucağının rahatı bulunmadığında bebekler daha yorgun ve mutsuz hissedebiliyor. Bebeklerin daha iyi uyuması için uyutma teknikleri, uyku arkadaşı önerilerine kulak vermiş olabilirsiniz. Peki, bebeğinizin yatağının sağlıklı gelişimi için uygun olduğundan emin misiniz? 

Bebek Yatağı Modelleri

Bebek yatakları modelleri arasında onlarca çeşide rastlayabilirsiniz. Bebek yatakları nasıl olmalı incelemeden önce, yatağın ebeveynler için de kullanışlı olduğundan emin olmalısınız.

  • Yatak taşınabilir ve hafif olmalı. Tekerlekli ayaklar bulunabilir ancak devrilme riski taşımamalı. 
  • Bebek yatakları korumalı olmalı ve güvenlik vadetmeli. Ayak genişliği ideal ve yer tutuşu sağlam olmalı.
  • Eğer beşik türü ürünler alacaksanız fonksiyon sunan yatakları tercih edebilirsiniz. Katlanabilir, yükseltilebilir modeller kullanışlılık vadediyor. Beşiklerin tek elle kontrol edilebilmesi rahatlık sağlıyor. Bu ürünlerde güvenlik kilidi aramalısınız. 
  • Karyola doğal materyallerden imal edilmeli, keskin köşeleri olmamalı, doğal boyalar kullanılarak boyanmalı. Yataklarda antibakteriyel özellik bulunmalı. 
  • Yatak beşiğin içine tam oturmalı. Karyola ve yatak boyutlarının uyumundan emin olmalısınız. 

Bebek Yatağı Fiyatları

Bebek yatakları fiyatları; yatağın özelliklerine, materyaline, boyutlarına ve markasına göre değişiyor. Sağlıklı ve konforlu uyku için bebek yatağı seçerken öncelikle özelliklerine dikkat etmeli ihtiyaçlara cevap veren ürünleri bulduktan sonra fiyat kıyası yapmalısınız. Bebek yatağı fiyatları karyola ile beraber 300 liradan başlıyor, birkaç bin liraya kadar uzanıyor. Doğru bebek yatağını seçerek bebeğinize huzurlu uykular, anne kucağı rahatında pembe düşler sağlayabilirsiniz.

En İyi Bebek Yatakları

Bebek Uyku Yatağı

Bebek uyku yatakları kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Yatak kullanırken dikkatli olarak bebeğinizin güvenliğini ve sağlığını korumak için önemli bir adım atabilirsiniz: 

  • Bebek yatağında yıkanamaz hiçbir malzeme olmamalı.
  • Nevresimlerden önce muhakkak alez kullanmalı ve üzerine çarşafı gergin şekilde sermelisiniz.
  • Bebek örtüsü yatağa sıkıştırılmalı, bu sayede dolanması engellenmeli. Örtünün çok kalın ve ağır olmadığından emin olmalısınız.
  • Uyku esnasında yatak içinde oyuncak bırakmamalısınız. 
  • Yatağı pencere ve kapı kenarına yerleştirmemelisiniz. 
  • Yatak kenarında üzerine düşebilecek çerçeve veya raflar olmamalı. Karyola çevresinde perde ve ip gibi dolanabilir parçalar olmadığına dikkat etmelisiniz. 

Bebek Yatakları Nasıl Olmalı?

Birçok kişi bebeğin belli bir süre annesi ile beraber uyuması veya yumuşacık yataklarda yatması gerektiğini düşünüyor. Oysa uzmanlar bebeğin, ebeveyn odasında ancak kendi beşiğinde yatması gerektiğinin altını çiziyor. 6. ayın sonrasında odasının da ayrılabileceği belirtiliyor. Bebeklerin yumuşak yataklardansa sert veya orta sert yataklarda uyuması öneriliyor. Güvenliği için bebek yatağa konulduğunda, yatağın gömülmemesi gerekiyor. Bebeklerde yastık kullanımı önerilmezken, sentetik uyku tulumlarını kullanımı da sakıncalı görülüyor. Bebek yataklarının materyallerinde, boyalarında bebek sağlığına zararlı maddelerin bulunmaması önem arz ediyor. Son olarak, yataklarda bulunan aksesuarların bebeklerin yutamayacağı kadar büyük ve yerinden çıkaramayacağı kadar sağlam olması gerekiyor. 

Korumalı Bebek Yatakları

Korumalı bebek yatakları bebeklerin uyku esnasında hareket ettiklerinde yere düşmelerini önlüyor. Trabzan aralıklarının çok fazla olmaması bebeğin başının veya diğer uzuvlarının sıkışmasına mani oluyor. Bebekler büyüdükçe uzanmaya ve kilitleri açmaya daha eğilimli oldukları için yatakların korumalı ve trabzan aralıklarının dar olması büyük önem taşıyor. Karyola parmaklıkları arasının maksimum 6 cm olması gerekiyor. Korumalıkların boyunun bebeğin aşamayacağı kadar yüksek olduğundan emin olmalısınız. 

Bebek Yatağı Tavsiyeleri

Bebek yatakları, her bebeğin uyku sürecini rahatlatmak için tasarlanıyor. Bebeklerin özel ihtiyaçları ve alışkanlıkları gereği uzmanların farklı önerilerde bulunabileceğini aklınızda tutmalı, tavsiyeleri değerlendirirken önce yataklarda uzmanların önem verdikleri özellikleri aramalısınız. İşte uzmanların bebek yatağı için önerileri: 

Visko: Bebekler için visko yatak kullananları duyabilirsiniz. Ancak uzmanlar 3 yaşına kadar visko kullanımını önermiyor. Tüm vücudun şeklini alan visko yatakların kemik gelişimi açısından 3 yaş sonrası kullanılması tavsiye ediliyor.

Lateks: Doğal bir malzeme olan lateks bebek yataklarında sık sık kullanılıyor ancak bebekte alerji olması durumunda diğer yataklara geçilmesi öneriliyor. Nadiren de olsa alerjik reaksiyon görülebiliyor. 

Elyaf: Sentetik bir malzeme olduğu için ilk etapta bebekler için tercih edilmeyen elyaf, alerji sorunu olan bebekler için kullanılabiliyor. 

Sünger: Kalitesi düşük olan sünger yataklar kısa sürede inceleceği için bebeğin vücudunu destekleyemiyor. Yüksek kalite sünger yataklar alerji durumunda tercih edilebiliyor. 

Yaylı: Yaylı yataklar, yetişkinlerin kullandığı modeller olma özelliği taşıyor. Sünger, yay ve elyaftan yapılan yatakların kaliteli olması hem sağlık hem de güvenlik açısından önem arz ediyor. Yatağın yaylarının çıkmayacağından ve bedeni destekleyeceğinden emin olmalısınız. 

Bu yazı ilginizi çekebilir:

Referans:

https://www.montessoridunyasi.com/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago