Çocuk Sağlığı

En İyi Ateş Ölçer Seçimi İçin Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerin doğumdan itibaren kullanacağı en önemli medikal ürünlerden biri olan ateş ölçerlerdir. En iyi ateş ölçer seçimini yapmak isteyen aileler için onlarca farklı marka tarafından çeşitli biçimlerde tasarlanan sağlık gereçleri vardır. Doğum alışverişi ile birlikte hemen edinilmesi önerilen ateş ölçer çeşitleri, bebeklerin sağlık durumu hakkında ipuçları veren önemli nesnelerdir ve her ebeveynin evinde bir ateş ölçer bulunması bebeklerin sağlığının korunması bakımından büyük önem taşır.

Peki ateş ölçer alırken nelere dikkat etmek gerekir? Doğru ve hızlı sonuçlar veren, en iyi ateş ölçer çeşitleri hangileridir? İpuçlarına hemen göz atarak bebeğinizin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmesi için gerekli önlemleri alabilirsiniz.

En İyi Ateş Ölçer Markaları, Özellikleri ve Fiyatları

Vücut sıcaklığının normal değerlerin üzerinde anormal derecede artış göstermesi ateş olarak tanımlanır. Bebekler, özellikle yaşamın ilk aylarında vücut sıcaklıklarını doğal yollarla dengeleyemez ve vücut bağışıklıkları henüz çok düşük olduğu için kolaylıkla hastalanarak ateşlenebilirler. Bu tip durumlarda ateşi kontrol altına almak, düşüp düşmediğini kontrol etmek, yeniden ölçüm yapmak ve normal sonuçları rutin bir şekilde kontrol edebilmek için bir ateş ölçere sahip olmak oldukça önemlidir. Bebeklerin ateşleri tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi vücudun farklı bölgelerinden ölçülebilir. Alın, koltuk altı, ağız, kulak içi, rektal bölge gibi çeşitli vücut bölümlerinden ateş kontrolü yapılabilir.

Gelişen medikal teknolojilerin de etkisiyle onlarca farklı markanın yüzlerce çeşitte ateş ölçer üretimi yaptığını görebilir, hangi ateş ölçerin daha güvenli olduğu konusunda ikilemde kalabilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki araştırmada belirtilen özellikleri göz önünde bulundurabilir, bebeğiniz için en güvenli ateş ölçere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Yapılan Araştırmalar Ne Diyor?

Bir diğer adı termometre olan ateş ölçerler hakkında Başkent Üniversitesi Pediatri Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Biyoistatistik Bölümü’nün ortak çalışmasıyla yapılan araştırmada; koltuk altı ölçümü, timpanik (kulak içi) kızılötesi termometre ve temassız kızılötesi termometreyle yapılan ölçümler karşılaştırılmıştır. Araştırmaya göre ebeveynlerin;

  • Sıcaklık ölçümü konusunda güvenli olan,
  • Çocuk ve bebeklerin sağlığını korumak adına çok hızlı sonuç veren,
  • Vücudun iç sıcaklığı konusunda kesin sonuçlar gösteren,
  • Ekonomik fiyat aralıklarına sahip olan,
  • Bebeklerin sağlığını hızlı bir şekilde destekleyebilmek için kullanım konusunda kolaylık sağlayan,
  • Hava ısısı, güneş ışığı gibi çevresel faktörlerden etkilenmeden ölçüm yapabilen,
  • Ölçüm sonuçlarının ölçümü yapan kişiye göre değişiklik göstermediği ürünlerin tercih edilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Sonuçlar

Aynı araştırmada termometrelerin verdiği sonuçlar da belirtilmiştir. Buna göre aşağıdaki maddeleri gözden geçirerek ateş ölçer seçimi yapabilirsiniz:

  • Kulaktan kızılötesi ateş ölçümü yapan cihazlar, alından temassız ölçüm yapan cihazlara ve dijital koltukaltı termometreleri olarak tanımlanan ürünlere göre daha yüksek seviyede ölçüm yapar. Eğer en küçük derece değerinin bile önemli olduğu bir rahatsızlığı bulunan, kronik rahatsızlığı olan bir bebeğiniz varsa bu durumda diğer ateş ölçer seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
  • Sağlık problemleri olan bebekler ve diğer tüm bebekler için en güvenli ölçüm yapan cihazlar rektal termometre olarak tanımlanan cihazlardır. Bu ürünler, vücut iç sıcaklığını en iyi veren ürünlerdir. Bu sebeple acil tıpta ve hastanelerde de sıklıkla tercih edilir. Eğer bebeğinizin ateşini güvenli bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, rektal termometreler sizin için en güvenli seçim olabilir.
  • Avrupa’da yapılan çalışmalar, yenidoğan bebeklerin ateş ölçümlerinin yalnızca koltuk altından yapılması gerektiğini savunur. Çocukluk döneminde ise 5 yaşa dek koltuk ölçümü ve kulaktan yapılan timpanik ölçüm yeterlidir.
  • Amerikan Pediatri Derneği de ateşin dijital termometreler yardımıyla ölçülmesinin güvenli bir yöntem olduğunu bildirir. Ancak özellikle kritik durumlarda, 0-3 ay arası bebekler için alından temassız ölçüm yapan termometrelerin güvenli sonuçlar vermediği de bildirilmiştir.
  • 0-3 yaş bebekler için en güvenli yöntemin rektal ölçüm olduğunu bildiren araştırmalar, civalı termometre türlerinin zararlı olduğu konusunda da uyarılar içerir. Bazı araştırmacılar ise 0-3 yaş döneminde koltuk altı ölçümlerinin de güvenli ve gerçekçi sonuçlar verebileceği yönünde hemfikirdir.
  • Siz de bebeğiniz için bütçenize uygun olan bir koltuk altı termometresi ya da rektal termometre alabilir, dilerseniz her iki ürünü de satın alarak kritik durumlarda ölçümleri karşılaştırabilirsiniz. Ancak bunu yaparken ölçtüğünüz bölgeye göre normal kabul edilen değerleri incelemeniz önerilir. Çünkü koltuk altından yapılan ölçümlerin en yüksek değeriyle rektal ölçümlerin en yüksek değeri arasında farklılıklar olabilir.

Ateş Ölçer Kullanım Önerileri

Ateş ölçerlerin her biri farklı bir uygulama metoduyla kullanılır. Doğru sonuçlar almak için, ölçüm yaparken uyulması gereken talimatları tam anlamıyla yerine getirmek önemlidir. Bebeklerin ateşinin elle ya da dudakla kontrol edilmesi ise uzmanlara göre oldukça yanlış bir yöntemdir.

Bebeğinizin ateşini ölçerken dikkat etmeniz gereken hususları aşağıda görebilir, bu noktaları göz önünde bulundurarak güvenli ölçüm yapabilirsiniz:

  • Öncelikle özellikle civalı termometreleri evinizden ve bebeğinizden uzak tutabilir, olası kaza durumunda bebeğinizin zehirlenmesini önleyebilirsiniz.
  • Ağız ölçümü için satışa sunulan ya da koltuk altı ölçümü için tasarlanmış olan bir termometreyi farklı bir bölgeden ölçüm yapmak için kullanmanız önerilmez. Bu durumda bebeğinize zarar verebilir, bununla birlikte yanlış ateş ölçümü yaparak bebeğinizin ateşini öğrenmeyi daha güç hâle getirebilirsiniz.
  • Her ateş ölçeri kullanım kılavuzunda belirtilen talimatlara göre kullanabilir, kesin sonuçları bu doğrultuda alabilirsiniz.
  • Kullandığınız ateş ölçeri her ölçümden sonra steril bir duruma getirebilir, bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
  • Rektal ölçümlerde bebeklerin rektal bölgelerinde bakteri oluşumu bulunabileceğinden özellikle bu bölgede kullanılan ateş ölçerlerin her kullanımda yeterli derecede sterilize edilmesi önerilir.
  • Bazı kaynaklar, rektal ölçümlerde en az 3 dakika beklenmesi gerektiğini de bildirir. Siz de bebeğinizin rektal ölçümünü yaparken bu süreyi gözetebilirsiniz.
  • Yenidoğan bebeğinizin ateşini günde 2 defa ölçerek kontrol edebilir, giysilerini vücut sıcaklığına göre ayarlayabilirsiniz.
  • Koltuk altı ölçümlerinde ölçümü yaparken bebeğin kolunun sabit olduğundan emin olmak önemlidir. Kulak içi ölçümlerinde ise cihazların en uç bölümünün kulak içine tam olarak temas etmesini sağlayabilirsiniz.

Kaynakça:

1- http://www.cocukenfeksiyondergisi.org/upload/documents/201603/82-85.pdf

2- http://www.cocukenfeksiyondergisi.org/upload/documents/201404/200-1.pdf

3- http://hemarge.org.tr/ckfinder/userfiles/files/2013/SAYI3/6-ayfer.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago