Bebek Ürünleri

Bebek Oto Koltuğu Tavsiye: Oto Koltuk Nasıl Seçilir?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Bebek arabası, bebek karyolası veya bebek beşiğinin yanı sıra, bebek oto koltuğu genellikle yakında ebeveyn olacaklar için yapılacak ilk yatırımlardan biridir. Peki bebek oto koltuğu nasıl seçilir?

Çocuğunuz için bir araba koltuğuna ihtiyacınız varsa, onun boyuna veya ağırlığına göre hangi koltuğun uygun olduğunu seçebilirsiniz. Sizin için güvenlik onaylarından geçmiş saygın bir markaya sahip bebek oto koltuğu satın almanız muhtemel olsa da, satın aldığınız koltuğun AB onaylı olması koltuğun güvenli olduğunu gösteren detaylardan biridir. Avrupa’da bebek oto koltukları için çeşitli yasalar mevcuttur. Bebek oto koltuğunun AB onaylı olup olmadığını kontrol etmenin ise kolay bir yolu vardır; sadece üzerindeki etikete bakarak, daire içinde büyük “E” harfini görmeniz bu konuda yeterli olacaktır. “E” ye ek olarak, onaylanmış yükseklik temelli koltukların üzerindeki etiket “R129” ve onaylanmış ağırlığa dayalı koltuklarda “ECE R44” ibarelerini görebilirsiniz.

Araba Koltuğu Kategorileri

Çevrimiçi gezinirken, araba koltuğu grup numaralarının (grup 0, grup 1 vb.) bebek oto koltuğu kategorilerinin (öne bakan vb.) yanında listeleneceğini bilmek yararlıdır. Gruplar ağırlık aralıklarına göre düzenlenmiştir. Bu başlangıçta kafa karıştırıcı gelebilir ama çocuğunuzun yaşını, kilosunu ve / veya boyunu biliyorsanız, aslında oldukça basittir.

Araba koltuğu grup numaraları:

• Grup 0: 0-10kg (yaklaşık doğumdan 6-9 aya kadar)

• Grup 0+: 0-13kg (yaklaşık 12-15 ay arası doğum)

• Grup 1: 9-18 kg (yaklaşık 9 ay ile 4 yaş arası)

• Grup 2: 15-25 kg (yaklaşık 4-6 yaş)

• Grup 3: 22-36 kg (yaklaşık 6-11 yaş)

Bebek Oto Koltuğu Modelleri

i-Size ve Isofix Ne Anlama Geliyor?

i-Size, R129 düzenlemesinin bir parçasını oluşturan yeni bir Avrupa çocuk oto güvenlik standardıdır. İ-Size’ın arkasındaki fikir, çocukların boylarına göre uygun büyüklükte bir koltuğa oturmalarını sağlamaktır. I-Size koltuklar yalnızca Isofix bulunan arabalarla uyumludur. Isofix, araba koltuklarını yerinde sabitlemek için emniyet kemerleri yerine sabit bağlantı noktaları kullanan bir araba koltuğu güvenlik sistemidir. Sabit bağlantı noktaları, bebek oto koltuğunun kayışları takıldığında daha sert bir his uyandırması nedeniyle bebeğinizin güvende olmasını sağlayacaktır. Bazı araba koltukları, koltuğun bir parçası olarak kendi Isofix konektörleriyle birlikte gelir ve diğerleri, arabanıza bir Isofix tabanının takılmasını gerektirir. Tüm Isofix koltukları tüm Isofix uyumlu arabalara uymaz, ancak bu aslında yeni i-Size koltuklarının düzeltmeyi amaçladığı bir şeydir. i-Size hazır bir arabanız varsa, herhangi bir i-Size koltuk aracınıza uygun olacaktır.

Arkaya Bakan Bebek Oto Koltukları

Tüm bebekler 15 aylık olana kadar arkaya dönük oto koltuğu kullanmalıdır, (Grup 0 ve Grup 0+) çünkü bebeklerin boyunları 15 aylık olana kadar otomobil kazasından doğacak geri tepmeye dayanacak kadar güçlü değildir. Öne dönük pozisyonda olan bir bebek oto koltuğu bu yüzden tercih edilmemelidir. Alacağınız 0 ve 0+ grupları bu nedenle kesinlikle arkaya bakmalıdır.

Bu tip ve boyuttaki bebek oto koltuklarının çoğu, bir bebek arabasının yanında daha geniş bir seyahat sisteminin ek bir parçası olarak gelir ve doğru adaptörlerle kullanıldığında, çocuk arabası şasisine takılabilir. Bu kullanışlı bir seçenek olsa da, bebek oto koltuklarının uzun süreli uyku için değil seyahatler için yapıldığını unutmamanız uzmanlar tarafında öneriliyor. Bebeğinizin mümkün olduğunca düz bir pozisyonda uyuması da yine bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.

Arkaya Bakan Bebek Oto Koltuğu Nasıl Takılır?

1. Bebek oto koltuğu ile birlikte gelen montaj parçalarının büyük olasılıkla kullanılmasına gerek olmayacaktır çünkü arabanız 15 yaşından büyük değilse, arabanızda bebek oto koltuğu sabitleme noktaları büyük ihtimalle bulunacaktır.

2. Koltuğu arabanın hangi tarafına koyacağınızı seçmelisiniz. En güvenli seçeneğiniz yolcu tarafı olacaktır, ancak birden fazla çocuğunuz varsa veya ek bir araba koltuğu takıyorsanız, bu tavsiyeye uymayabilirsiniz.

3. Çocuk koltuğunun arkasındaki tabanı çocuğunuz için doğru açıya ayarlamalısınız. Koltuğun yan tarafında size rehberlik edecek etiketler olması muhtemeldir.

4. Denge çubuğunu çocuk koltuğunun önünden (çocuğunuzun bacaklarının olacağı yer) dışarı çekmeli ve denge çubuğunu aracını arka koltuğuna sıkıca değecek şekilde çocuk koltuğunu yerleştirmelisiniz.

5. Isofix bir bebek oto koltuğuna sahipseniz, öncelikle koltuğun tokalarının dışarı çekilmesi gerekmektedir. Çünkü genellikle çocuk koltuğunun kumaşında bir yerde gizlenmiş olacaklardır; küçük emniyet kemerleri gibi görünürler. Arabanızın koltuğunun her iki yanındaki Isofix bağlantı noktalarının yerlerini vurgulamak için Isofix logolarını görmelisiniz. Sağda Koltuk arkalığının tabanla buluştuğu yerde Isofix noktalarını görmüyorsanız, daha az güvenli olan emniyet kemeri veya üst bağlama teçhizatını kullanmanız gerekebilir.

6. Toka kayışlarını bükmemeye dikkat ederek Isofix tokalarını çocuk koltuğunun her iki yanındaki yerine kilitleyebilirsiniz.

7. Kayışın gösterge noktasında yeşil çizgi görünene kadar çocuk koltuğunun her iki yanındaki Isofix kayışları sıkılmalıdır.

8. Üst bağlama kayışını çocuk koltuğundan çıkarmalı ve maksimum uzunluğa gelene kadar çekmelisiniz.

9. Arabanızda ayarlanabilir koltuk başlıkları varsa, koltuk başlığını yukarı kaldırılmalı ve bağlama kayışını koltuk arkalığının üzerinden geçirmelisiniz, böylece bağlama noktasına en doğrudan yolu (koltuk başlığı direklerinin içinden veya etrafından) almasını sağlayın. Bu genellikle koltuğun arkasında bulunur. Bazı arabalarda bu üst bağlama noktası arka rafta veya tavanda bulunur, ancak nerede olacağına dair şüpheniz varsa araç kullanıcı el kitabını kontrol edebilirsiniz.

10. Üst bağlama kayışının kenarını kelepçe olmadan, herhangi bir gevşeklik olmadan düz oluncaya kadar çekerek sıkabilirsiniz. Kemerdeki bükülmeyi en aza indirdiğinizden emin olmalısınız – her zaman biraz bükülme olacaktır, ancak minimum düzeyde olduğundan emin olmalısınız.

11. Bebek oto koltuğu yerine oturduktan ve kemerlerini bağladıktan sonra, bağlama kayışının diğer tarafını (kelepçe ile) sıkabilirsiniz.

12. Son olarak, ön koltuğun bebek koltuğunuza baskı uygulayacak kadar arkaya doğru itilmemesini sağlamak önemli önlemlerdendir.

Bebek Oto Koltuğu Nasıl Temizlenir?

1. Bebek oto koltuğunun elektrik süpürgesiyle temizlenmesi, bu kırıntıları arabanıza yaymamak için önemlidir.

2. Kumaş örtüleri çıkarmalı, mümkünse bunu araba koltuğunu arabanızdan çıkarmadan yapmalısınız. Çünkü doğru şekilde yeniden takamazsanız birçok güvenlik sorunu ortaya çıkabilir. Kapakların çıkarılması için kullanım kılavuzunuza bakmalı ve başlamadan önce koltuğun fotoğrafını çekerek nasıl görünmesi gerektiğine dair bir referans edinmelisiniz. Kumaş örtüleri yıkayıp kuruttuğunuzda, parçaların nereye takılacağını unutabilirsiniz.

3. Kayışları aşındırıcı olmayan bir bez, hafif bir deterjan ve ılık su kullanarak temizleyebilirsiniz. Kayışlar çamaşır makinesinde yıkanmaz; çünkü bu kumaşa zarar verebilir, yani olası bir çarpışma durumunda gücünü kaybetmesine neden olabilir.

4. Tokaları temizlemek için bazı üreticiler sabun kullanabileceğinizi söylese de, tokaları ılık suyla yıkamak genellikle daha mantıklı olacaktır.

5. Plastik çerçeveyi nemli bir bez, yumuşak sabun ve suyla silebilirsiniz. Sabun kalıntılarını temiz, nemli bir bezle temizleyebilirsiniz.

6. Her şey temizlendikten ve kuruduktan sonra parçaları tekrar bir araya getirmeye başlayabilirsiniz. Kullanım kılavuzunun yanı sıra çektiğiniz fotoğraflara bakakabilirsiniz.

Bebek Oto Koltuğu Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Noktalar

Bebeğinizin yüzü arkaya bakarken bebeğinizi görmenizi sağlayan ayna veya bebeğinizin güneşten etkilenmemesi için güneşlik gibi bakmak isteyebileceğiniz birkaç bebek oto koltuğu aksesuarı vardır, alacağınız koltuğa uygun aksesuarları araştırabilirsiniz.

Ayrıca, üreticinin iletişim listesinde olmanızı sağlayacağı için en kısa sürede garanti programına kaydolmayı unutmayın, koltukla ilgili herhangi bir güvenlik güncellemesi veya ürün geri çağırma olduğunda üretici size böylelikle haber verebilecektir.

Referans:

https://www.healthline.com/health/parenting/best-infant-car-seat

https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/on-the-go/Pages/Car-Safety-Seats-Information-for-Families.aspx

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago