Beslenme

7 Aylık Bebek Çorba Tarifleri

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

7. ay, ek gıdaya geçişin hem ebeveynler hem de bebekler açısından en keyifli zamandır. Bebeklerin yeni tatlar keşfetmeye daha meraklı oldukları 7. ayda tüketebilecekleri besin çeşitleri de henüz sınırlıdır. Anne sütü ya da anne sütünün az olması durumunda mamayla beslenen bebekler; yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, pekmez, pirinç unu, pirinç, doktor önerisine bağlı olarak yumurta sarısı, et, balık, tavuk eti, bitkisel yağlar, sebze püreleri, sebze çorbaları tüketebilir. Ancak bu besinlerin her biri anne sütünün yerini dolduracak nitelikte olmamalıdır.

7. Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır? 

Tamamlayıcı besinler olarak adlandırılan bu besinler, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen önerilere göre 6-8 ay aralığında olan bebeklerde günlük 200 kalori olacak şekilde düzenlenmelidir. Daha fazlası bebeklerin daha az anne sütü almasına ve bebeklerin gereksiz kilo problemleri yaşamasına neden olabilir. Birer kase sebze çorbası ve yoğurt, bir adet yumurta sarısı 200 kaloriye tekabül eder. Siz de bebeğinize yedirdiğiniz besinlerin kalori miktarına göz atabilir, bilmediğiniz besinler için araştırmalar yapabilirsiniz. Katı gıdaya geçişle birlikte anne sütünde azalma da görülebilir. Eğer 7. ayda bebeğinize verdiğiniz anne sütü yetersizse bunun yerini ek gıdalarla doldurmanız önerilmez. Bu durumda bebeğinizi devam sütleri ve tamamlayıcı ek gıdalarla birlikte beslemeniz tavsiye edilir.

Bebeğinizin mide kapasitesi 6. ayda 180 cc yani bir çay fincanı kadardır. Bebeğiniz beslenme sırasında ağzını açmıyorsa beslenme reddi yaşamaması için yemeye devam etmesi konusunda ısrarcı olmanız önerilmez. Bebeğinize yeni besinler tattırırken bu ayda da 3 gün kuralına uygun olarak beslemeniz daha doğru olur. 7 aylık bebeklerde çorbaların ve diğer besinlerin kıvamı püre şeklinde olduğunda bebeğiniz daha iyi beslenebilir. 7. ayda verdiğiniz ek besin sayısı günlük 2-3 kez olmalıdır. Emzirilmeyen bebeklerde bu sayı doktor tavsiyesiyle arttırılabilir. Bebeğinize hazırladığınız çorbalara margarin gibi katı yağlar, tuz ve baharat eklemesi yapmamanız bebeğinizin sağlığı için önemlidir. 

7 Aylık Bebek Çorba Tarifleri

7 Ay+ İçin Besleyici Sebze Çorbası Tarifi 

Malzemeler: 

  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet küçük patates
  • 1 adet yeşil kabak
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • Sebzelerin üzerini 1 parmak kalınlığında aşacak kadar su
  • İsteğe bağlı olarak 1 adet havuç da ekleyebilirsiniz. 

Tarif: Tüm sebzelerin kabuklarını soyun ve iri dilimler hâlinde doğrayın. Ardından sebzeleri kısa bir süre zeytinyağıyla birlikte soteleyin. Tencerenize su ilave ederek kapağını kapalı tutun. İyice yumuşayana dek pişirin. Ardından sebze sularını süzmeden blenderize edin. İsterseniz çorbanızı çatal yardımıyla iyice ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Ancak bu işlemi 7. ayın sonlarında olan bebekler için yapabilirsiniz. Çorbanızın hızlı soğuması için çorba kasesini soğuk su doldurduğunuz bir kabın içerisinde bekletebilirsiniz. 

7 Ay+ İçin Yayla Çorbası Tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı yulaf unu. 

Tarif: Pirinçleri küçük bir tencerede haşlayın. Yoğurt, yumurta ve yulaf ununu bir kase içerisine alın ve iyice karıştırın. Karışımın üzerine iyice pişen pirinçlerin suyundan 2-3 yemek kaşığı kadar koyun. (Bu işlem sayesinde yoğurdun pişme sırasında kesmesi engellenir.) Ardından haşlanan pirinçlerin suyuna kase karışımını ilave edin. İlave işlemi sırasında kaseyi tencereye azar azar ve karıştırarak ekleyin. Karışım kaynayıncaya kadar sürekli olarak karıştırın. Son olarak kaynadıktan sonra 2-3 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Çorba ılık olana kadar soğumasını bekleyin. Her iki tarif için de artan kısımları küçük bir kavanoz içerisine koyabilir. Kavanozların kapağını kapatarak ertesi gün de bebeğinize yedirebilirsiniz. 

Referans:

https://parenting.firstcry.com/articles/easy-and-tasty-soup-recipe-for-baby/

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/kids-soup-recipes

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago