Sağlıklı Hamilelik

19 Haftalık Gebelik – Hamileliğin 19. Haftası

19 haftalık gebelik döneminde, henüz bebeğiniz hareketlenmeye başlamadıysa ilk kıpırtılar bu hafta yaşanabilir. Hamileliğin 19. haftasında 2. trimesterin içerisindesiniz ve bu mucize sürecin hemen hemen yarısına geldiniz. Her geçen gün daha aktif hale gelen bebekle anne arasındaki bağ da hızla artar. Bu hafta sizi bekleyen değişiklikleri öğrenmek ise sürecin daha keyifli geçmesine yardımcı olabilir.

19 Haftalık Gebelik Döneminde Ultrason Görüntüleri

19 haftalık gebelik döneminde fetüsün hızlı bir şekilde büyüdüğü gözlemlenir. Bu nedenle ultrasonda daha belirgin değişikliklerle karşılaşmanız mümkündür. 19. hafta ultrasonunda kalp atışı, bebeğin boyu, plasentanın duruşu kontrol edilir. Ayrıca ikiz gebelikler daha net şekilde gözlenir. Amniyon sıvısı incelenir ve fetal anormallikler varsa tespit edilir.

Sık sık yer değiştiren bebeğinizin baş aşağı durduğunu görebilirsiniz. Doğum öncesi kalıcı pozisyona geçmesi için önünüzde yaklaşık 15 hafta daha bulunur. Ayrıca bebeğinizin elleri daha net seçilmeye ve tırnaklar oluşmaya başlar. Ultrasonda ise parmaklarını kıpırdattığını görebilirsiniz.

19. Haftada Bebeğin Ortalama Büyüklüğü

19 haftalık gebelik döneminde doktorunuz rahim yüksekliğini ölçerek bebeğin büyümesini kontrol etmeye başlar. Hemen hemen bir portakal büyüklüğünde olan bebeğin başından topuğuna kadar olan uzunluğu yaklaşık 22 cm olmalıdır. Başından kalça altına kadar olan ortalama uzunluğu ise 15-16 cm’dir. 4. Ayını tamamlamak üzerinde olan bebeğiniz 270-280 gram ağırlığında olur.

19 Haftalık Gebelik Döneminde Bebekteki Değişiklikler

19 haftalık gebelik döneminde bebekteki değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gebeliğin 19. haftasında erkek bebeklerin testisleri oluşmuştur. Cinsel organları ise büyümeye devam eder. Bir süredir testosteron salgısı devam ettiğinden cinsiyet oluşumu büyük ölçüde tamamlanır. Kız çocuklarda ise fallop tüpleri, rahim ve vajina oluşumu sona ermiştir. Yumurtalıklardaki yumurtalar ise henüz ilkel formdadır.
  • 19 haftalık gebelik döneminde Cilt üzerinde ölü hücreler ve ince tüylerden oluşan özel bir tabaka oluşur. Cildin rahimdeki sıvıdan korunmasına yardımcı olan bu tabaka genellikle doğum öncesinde tamamen yok olsa da kimi bebekler verniks ile kaplı olarak doğabilir.
  • Bebeğiniz sesleri ve hareketleri algılamaya başlar. Bu nedenle onunla konuşmaya ve ona müzik dinletmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca ani hareketlerin bebeğinizin uyanarak hareketlenmeye başlamasına neden olduğunu görebilirsiniz.
  • 19 haftalık gebelik döneminde Böbrek gelişimini tamamlayan bebeğiniz artık idrar üretimini gerçekleştirebilir. Ancak bu idrarın yoğunluğunu henüz ayarlayamaz. Ayrıca içeriğinde üre bulunmayan idrar, amniyon sıvısına atılır ve bebeğin korunmasına yardımcı olur.
  • 19 haftalık gebelik döneminde Bebeğinizin solunum sistemi gelişmeye devam eder ve bronşlar oluşmaya başlar.

19. Haftada Annedeki Değişiklikler

19 haftalık gebelik

Bebeğiniz her geçen gün büyürken siz de vücudunuzda pek çok değişiklik olacağı için yeni hamilelik sorunlarıyla da karşılaşabilirsiniz.

Mide bulantısı genellikle erken hamilelik belirtilerinden birisidir. Ancak 19. haftaya geldiğinizde de devam ediyor olabilir. Mide bulantısını azaltmak için mümkün olduğunca sık ve hafif beslenmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Ayrıca zencefil, nane gibi bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz.

19. hafta anne adayında hamilelik lekelenmelerinin oluşabileceği bir dönemdir. Bu lekeler, yanak ve burun bölgesinde görülür ve nedeni hormonlardaki değişimdir. Doğum öncesinde bu lekeler genellikle yok olur. Ancak koruma sağlamadan güneş ışınlarına maruz kalmak, lekelerin kalıcı hale gelmesine neden olabilir.

İkinci trimester ile birlikte başlayan yuvarlak bağ ağrısı tedirgin olmanıza neden olabilir. Ancak yaygın hamilelik belirtilerinden birisi olup son derece normaldir. Bebeğinizin ve dolayısıyla karnınızın büyümesiyle birlikte gerilen yuvarlak bağlar, göbek bölgesinde ağrı şeklinde kendisini gösterir. Ağrının artmaması için ani hareket etmemeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak yoga ve esneme egzersizleri yapmak ya da ılık bir duş almak bağların gevşemesine yardımcı olabilir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen saç dökülmeleri 19. hafta ile birlikte azalmaya başlar ve saçlarınızın çok daha dolgun göründüğünü fark edebilirsiniz. Karnınızın büyümeye başlamasıyla birlikte gece uykularının kalitesi düşebilir. Mümkün olduğunca yan yatmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca gün içerisindeki kafein alımınızı sınırlandırabilir ve uyumadan birkaç saat önce hafif bir egzersiz yapabilirsiniz.

Hamileliğin 19. haftasında hormonlarda yaşanan değişiklikle birlikte kanın arttığı ve kan akışının hızlandığı görülür. Bu da mukus artışıyla birlikte tıkanıklığa neden olabilir. Ayrıca burun kanaması yaşama ihtimaliniz de bulunur. Bu hafta, gebeliğin ilk döneminde yaşadığınız yorgunluk hissinin azaldığını ve kendinizi daha enerjik hissetmeye başladığınızı görebilirsiniz.

Gebeliğin 19. haftasında anne adayının hızlı bir şekilde kilo alması normaldir. Göğüsleriniz şişerek emzirmeye hazır hale gelir. Ayrıca göğüs ucunun koyulaştığı görülebilir. Anne vücudunu doğuma hazırlayan östrojen ve progesteron hormonların salgılanmasının artması, melanosit hücrelerini de uyarır. Bu nedenle melanin üretimi hızlanır ve karın ile kasıklar arasında linea nigra adı verilen kahverengi bir çizgi oluşabilir. Bu çizgi doğum sonrasındaki birkaç ayda soluklaşarak yok olur.

Hamileliğin 19. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin 19. haftasını daha konforlu geçirmek ve doğum sürecini kolaylaştırmak için bazı ipuçlarınız göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.

· İkinci trimesterin başlamasıyla birlikte uyku şeklinizi değiştirmeye başlamanız önemlidir. Bu sayede ağırlığınızı karnınıza değil sırtınıza vermiş olursunuz. Böylece rahimdeki damarların kasılarak baş dönmesine neden olmasının önüne geçersiniz. Daha rahat etmek için ayaklarınızı kendinize doğru çekebilir ve bir hamilelik yastığı kullanabilirsiniz.

· Hafif egzersizler hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Doktorunuza danıştıktan sonra yoga, pilates ya da yüzme gibi egzersizlere başlayabilirsiniz. Bu sayede sırt ve karın kaslarınızı güçlendirerek doğumu kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca egzersizler stresi azaltarak gebelik sürecini daha sağlıklı geçirmenize de yardımcı olabilir.

· Ani hareketler yapmamaya ve kendinizi çok yormamaya özen göstermelisiniz. Bu sayede karın ağrısını en düşük seviyede tutabilirsiniz.

· Hamileliğin 19. haftasında gebelik nedeniyle alınan ani kilolar karnınızın çatlamasına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için cildinizi mümkün olduğunca nemlendirmenizde fayda vardır.

· İkinci trimesterde anne adaylarını en çok zorlayan durumlar arasında bacak krampları yer alır. Bu sorunu en aza indirmek için fırsat buldukça ayaklarınızı yukarı kaldırmanız ve düzenli olarak bacaklarınızı gerdirmenizde fayda vardır.

Hamilelik ve bebek bakımıyla ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını cicicocuk.com adresinde bulabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/19-weeks-pregnant
https://parenting.firstcry.com/articles/19-weeks-pregnant-ultrasound/
https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/19/your-developing-baby-week-19/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-19.aspx
https://abbottfamily.com.sg/pregnancy-guide/week/19

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago