Hamileyim

33 Haftalık Gebelik – Hamileliğin 33. Haftası

33. haftalık gebelik döneminde anne adayı, hamilelik sürecinin önemli bir bölümünü tamamlamıştır. 7 aydır yaşadığınız süreç heyecanlı olduğu kadar yorucu da geçmiş olabilir. Ancak bu hafta sizin ve bebeğinizin yaşayacağı değişiklikleri bilmek, süreçten keyif almanızı kolaylaştırabilir.

33 Haftalık Gebelik

33. Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

33. haftalık gebelik döneminde ultrason görüntülerinde doktorunuz bebeğinizin akciğerlerinizi inceleyerek solunum sistemini kontrol eder. Bebeğin kol ve bacak hareketleri ise herhangi bir sorun olup olmadığı konusunda hekime fikir verir. Ayrıca amniyon sıvısının çeşitli bölümlerindeki renk tonları üzerinde inceleme yapılarak sıvının istenilen miktarda olup olmadığı incelenir.

Ultrason görüntüsüne baktığınızda fetal boyutun baştan kalçaya kadar 30 cm olduğunu görebilirsiniz. Saçlar ve tırnaklar ise son halini almış olur.

Hamileliğin 33. Haftasında Bebeğin Ortalama Büyüklüğü

33 haftalık gebelik döneminde 3. trimesteri yarılamış olursunuz. 8. Ayın içinde olduğunuz bu dönemde bebeğiniz yaklaşık 1800-1900 gram ağırlığında ve 43-44 cm boyunda olmalıdır. Ancak unutmamalısınız ki her bebeğin gelişimi aynı değildir. Doktorunuz bebeğinizin boyu ve kilosunu takip ederek bir sorun olması durumunda bunu sizinle paylaşır.

33. Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

33. haftalık gebelik dönemine geldiğinizde bebeğin organlarının büyük bölümü tamamlanmış olsa da anne adayı hala pek çok yeni sorun ve değişiklikle karşı karşıya kalabilir. Yaşayabileceğiniz 33. hafta gebelik belirtilerini bilmeniz ve bu duruma kendinizi hazırlamanız, süreci daha konforlu geçirmenize yardımcı olabilir.

  • Her geçen gün büyüyen bebeğiniz pelvisinizi zorlayarak mesaneye baskı yapabilir. Bu da daha sık tuvalete gitmeniz anlamına gelir. Özellikle hapşırma, öksürme gibi ani hareketlerde idrar kaçırma sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Ancak su tüketiminizi azaltmamanız bebeğiniz ve sizin sağlığınız için son derece önemlidir.
  • Gebeliğin 33. haftasında rahimde hafif kasılmalar hissedebilirsiniz. Genellikle regl ağrılarına benzetilen bu hisse, Braxton Hicks adı verilir. Özellikle ilk gebelikte doğum sancılarıyla karıştırabileceğiniz Braxton Hicks kasılmalarını hafifletmek için oturma ya da yatma pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz. Su tüketimini artırmak ve hafif yürüyüşler yapmak da faydalı olabilir. Doğum sancısıyla karıştırmamak için Braxton Hicks kasılmalarının düzensiz olduğunu, kasılmaların giderek artmadığını, çoğunlukla vücudun ön bölümünde hissedildiğini ve pozisyon değişimlerinin ağrıyı hafifletebildiğini bilmenizde fayda vardır.
  • Karpal tünel sendromu, gebeliğin 33. haftasında en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Özellikle el bileklerinizde yüksek miktarda ödem mevcutsa bu şişliğin kemiklerinizi ve bağlarınızı etkilemesi mümkündür. Kendisini uyuşma ve ağrı hissiyle gösteren karpal tünel sendromu, doğum sonrasında yavaş yavaş yok olur. Eğer uyuşma hissi rahatsız edici bir seviyede ise bir ortopedi doktoruna danışabilir ve bileğiniz sabitlemek için atel kullanabilirsiniz.
  • Gebelik sürecinde vücut her zamankinden daha fazla kan üretir. Kan hacminin artması ise kalbinizin daha hızlı çalışmasına ve nabzınızın yükselmesine neden olabilir. Zaman zaman kalp çarpıntısı hissedebilirsiniz. Ancak bu durum rahatsızlık verici düzeydeyse doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Bu hafta itibariyle nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Gebelik sürecinde anne adaylarının %60’ının bu sorunla karşılaştığı görülmüştür ve telaşlanmanız gereken bir durum yoktur. Ancak nefes egzersizleri yapmak rahatlatıcı olabilir.

33. Haftalık Gebelikte Bebekteki Değişiklikler

Hamileliğin 33. haftasına geldiğinizde bebeğinizin hareketlerinin arttığını görürsünüz. Amniyotik sıvının maksimum seviyede olması, tekmeleri daha keskin şekilde hissetmenize neden olur.

5 duyu organı da oluşan bebeğiniz, rahim duvarının da incelmesiyle birlikte artık geceyle gündüzü birbirinden ayırt etmeye başlar. Bebeğinizin gündüz daha hareketli olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca ultrason görüntüsünde de uyuyup uyamadığını anlamak mümkündür. Onunla konuştuğunuzda sakinleşiyor olması ve kalp atış hızının düşmesi ise sesinizi ayırt etmeye başladığının bir göstergesidir.

Artık kendi bağışıklık sistemine sahip olan bebeğiniz yine de amniyon sıvısındaki antikorlardan faydalanır. Bu nedenle mümkün olduğunca bağışıklık sisteminizi güçlendirecek şekilde beslenmeniz önemlidir.

Bu hafta itibariyle bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başlar. Ancak kafatası kemiği doğuma kadar sertleşmez. Bu sayede doğum kanalından rahatlıkla geçebilir. Doğumdan sonraki iki yıl içerisinde ise kafatası kemikleri sertleşerek normal forma ulaşır.

Doğum sonrasında ihtiyaç duyacağı yaşamsal gereksinimlerini karşılamak için son hazırlıklarını tamamlayan bebeğiniz emme refleksini geliştirmeye başlar. Yanağına aldığı dokunuşlarda ağzını çevirip başını oynatarak emme ve yutma alıştırmaları yaptığını görebilirsiniz.

33. Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğin 33. haftasına geldiğinizde iyice büyüyen rahminiz, kalbe kan taşıyan toplar damarlara baskı yapabilir. Bu baskı bacaklarınızın şişmesine neden olabilir. Bacak ödemlerini minimuma indirmek içinse bacaklarınızı yüksek bir yere kaldırarak uzanabilirsiniz. Ek olarak gün içerisinde rahat ayakkabılar kullanmanız da önemlidir.

33. haftalık gebelik dönemine geldiğinizde büyüyen karnınız uyumanızı iyice zorlaştırabilir. Daha rahat uyuyabilmek için hamilelik yastıklarından faydalanabilir ve sırt üstü uyumak yerine yan yatmayı deneyebilirsiniz.

Aldığınız kilolar ve vücudunuzun ağırlık merkezinin değişmesi, sırt ağrıları yaşamanıza neden olabilir. Bu ağrıların önüne geçmek için yoga ve pilates yapabilirsiniz. Üstelik bu sayede kaslarınızı gevşetebilir ve vücudunuzu doğuma hazırlayabilirsiniz. Ayrıca ılık duş almak ya da sıcak su torbası kullanmak da ağrınızın hafiflemesine yardımcı olabilir.

Özellikle son haftalarda karın ve göğüs bölgesinde oluşan büyüme, cildinizin gerilmesine neden olabilir. Bu gerilmeler, kaşıntıya ve çatlaklara neden olabilir. Uygun içerikli nemlendiricilerle gün içerisinde cildinizi nemlendirmenizde fayda vardır.

Bu süreçte aldığınız omega-3, bebeğinizin beyin gelişiminde önemlidir. Bu nedenle haftada 2-3 gün cıva içermeyen balıkları tüketebilirsiniz. Ayrıca keten tohumu, ceviz gibi besinlerden de omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. İhtiyaç duymanız durumunda doktorunuzla görüşerek takviye alabilirsiniz.

Hamileliğin son trimesterinde mide sorunları yaşamanız olasıdır. Eğer mide yanmalarınız arttıysa süt tüketimini sınırlamanızda ve lif tüketimini artırmanızda fayda vardır. Kalsiyum ihtiyacınızı ise peynir, yoğurt gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz.

Mümkün olduğunca bol ve rahat kıyafetler giymeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca gün içinde daha az aktif olmanızda ve dinlemek için kendinize zaman ayırmanızda fayda vardır.

Gebelik, bebek bakımı ve sağlığı konusunda ihtiyaç duyacağınız tüm bilgileri Cicicocuk.com adresinde bulabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/33-weeks-pregnant#symptoms
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-33.aspx
https://www.verywellfamily.com/33-weeks-pregnant-4159211
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/33-weeks-pregnant

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago