Sağlıklı Hamilelik

29 Haftalık Gebelik – Hamileliğin 29. Haftası

29 haftalık gebelik sürecinde sizin ve bebeğinizin yaşayacağı değişiklikleri bilmek kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Gebeliğin 29. haftasına geldiğinizde 7. ayı bitirmiş ve 8. ayın içerisinde olursunuz. Hamileliğin 3. trimesterine denk gelen bu süreçte kendinizi heyecanlı olduğu kadar gergin hissetmeniz de normaldir. Gelin bu gerginliği azaltmak için 29 haftalık gebelik sürecinde neler olacağını birlikte görelim.

29 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

29 Haftalık Gebelik

Hamileliğin bu haftasında ultrason kontrolüne giderseniz doktorunuz bebeğinizin boyunu, kilosunu, amniyon sıvısının seviyesini kontrol eder. Ekrana baktığınızda bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başladığından parlak göründüğünü fark edebilirsiniz.

Eğer kontrol esnasında bebek uyanık haldeyse parmaklarını emdiğini görmeniz mümkündür. Bu haftadan itibaren yavaş yavaş doğum pozisyonunu almaya başlar. Ancak hala düz pozisyondaysa tedirgin olmanıza gerek yoktur. Birkaç hafta içerisinde baş aşağı döndüğünü görebilirsiniz.

Bu hafta bebeğinizin kafasını kaplayan ve onu dış ortamdan koruyan ince tüylerden oluşan lanugo, maksimum seviyede görülür. Bu haftadan itibaren dökülmeye başlamakla birlikte kimi zaman doğuma kadar tamamen dökülmemiş olabilir.

Hamileliğin 29. Haftasında Bebeğin Ortalama Büyüklüğü

29 haftalık gebelik noktasına geldiğinizde bebeğinizin ağırlığının 1,1 ile 1,3 kg arasında olması beklenir. Bu süreçten sonra ise mevcut ağırlığının 2-3 katına kadar çıkabilir. Ayrıca unutmamalısınız ki bebeğin gelişimi, genetik faktörlere ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz belirtmediği sürece bebeğinizin daha kilolu ya da zayıf olmasından tedirgin olmanıza gerek yoktur.

Bebeğiniz boyu ise bu hafta yaklaşık 37-38 cm’dir. Baştan kalçaya kadar olan uzunluk ise 25-26 cm aralığında olur.

29 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Yapılan araştırmalar gebeliğin 29. haftasında her 5 anne adayından birisinin varis sorunuyla karşılaştığını gösterir. Bebeğinizin büyüyüp gelişmesi için vücudunuzdaki kan üretimi artar. Kan damarlarına baskı yapan pelvik organlar ve hormonal değişiklikler, varis oluşumunun başlıca nedenlerindendir. Genellikle bacaklarda kendisini göstermekle birlikte rektum bölgesinde ortaya çıkarak hemoroid oluşumuna da neden olabilir. Varis oluşumunu en aza indirmek için uzun süre sabit şekilde oturmamaya özen göstermeli; düzenli olarak kısa yürüyüşler yapmalısınız.

Östrojen hormonundaki artış, hamilelik döneminde migren ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Bu süreçte doktorunuz önermediği sürece ağrı kesici kullanmamanızda fayda vardır. Ağrıyı azaltmak için başınıza soğuk uygulaması yapabilir ve sessiz bir ortamda uzanabilirsiniz.

Gebeliğin 3. trimesterinde halk arasında gebelik beyni olarak bilinen sisli düşünceler ortaya çıkabilir. Unutkanlık, beyin yorgunluğu gibi belirtileri olan bu durumun tamamen hormonlardan kaynaklandığını bilmek içinizi rahatlatabilir.

Hamileliğin 29. haftasında süt yapıcı prolaktin hormonunda artış görülür. Bu sayede doğum sonrasında bebeğin ilk emeceği süt olarak bilinen kolostrum oluşmaya başlar. Kimi zaman göğüslerinizden süt akabileceğinden göğüs pedi kullanmayı da düşünebilirsiniz.

29 Haftalık Gebelikte Bebekteki Değişiklikler

Hamileliğin 29. haftasından bebeğinizin pek çok organı oluşmuş ve doğum sonrasındaki formuna ulaşmıştır. Bu haftadan itibaren doğan bebeklerin tıbbi destekle birlikte hayatta kalma ihtimalleri ise yüksektir.

  • 29 haftalık gebelik ile birlikte bebeğiniz gülümsemeye başlar. Genellikle uyurken gülümsediğini ultrason kontrolleri esnasında fark edebilirsiniz.
  • Bu hafta bebeğinizin solunum sistemi gelişmeye başlamış olsa da henüz tek başına nefes alması için yeterli değildir. Akciğerlerin tamamı hava ile doldurulamadığından şişirme işlevini gerçekleştirilen aktif madde oluşur. Ayrıca solunum sistemi gelişmeye devam eden bebeğiniz bu hafta hıçkırmaya başlar. Son derece hafif olan bu hıçkırık size ya da bebeğinize rahatsızlık vermez.
  • Her geçen gün daha fazla büyüyen bebeğiniz, rahminizin büyük bölümünü kapladığından tekmelerini daha sert şekilde hissedebilirsiniz.
  • Bu haftayla birlikte hızla kilo alan bebeğinizin cildindeki buruşukluğun azaldığı ve cildinin daha pürüzsüz olduğu görülür. Cilt altında biriken bu yağ aynı zamanda vücut ısısının ayarlanmasına da yardımcı olur.
  • Hamileliğin 29. haftasında bebeğinizin beyni ve nöronları hızla gelişir. Beyninin ağırlığı yaklaşık 3 katına çıkar. Bu hafta omega-3 ağırlıklı besinler tüketmeye özen göstermenizde fayda vardır.
  • 29 haftalık gebelikte bebeğin duyma yeteneği oldukça gelişmiştir. Özellikle yüksek sesleri kolayca algılayabilir ve sese doğru başını çevirdiği görülür.

29 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hamileliğin başlangıcından bu haftaya kadar ortalama olarak 8-12 kilo arasında almanız normaldir. 16-17 kilodan fazla aldıysanız beslenmenize dikkat etmenizde sizin ve bebeğinizin sağlığı için fayda vardır.
  • Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte hızla artış gösteren hormonal değişiklikler bağırsaklarınız üzerinde de etkili olabilir. Bağırsak kaslarınızın gevşemesi nedeniyle ortaya çıkabilecek kabızlık sorununu en aza indirmek için su tüketiminizi arttırabilir ve lifli gıdalar tüketebilirsiniz. Ayrıca doktorunuza danışarak probiyotik takviyesi almayı da düşünebilirsiniz.
  • 29 haftalık gebelik sürecinde bebeğinizin akciğerlerinize yaptığı baskı arttığından dolayı nefes alırken zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Düzenli olarak yaptığınız nefes egzersizleri daha rahat nefes almanıza yardımcı olurken doğum sürecinizi de kolaylaştırır.
  • Hamileliğin bu haftasında kendinizi her zamankinden daha yorgun hissetmeniz mümkündür. Gün içerisinde mümkün olduğunca dinlenmeye çalışmanızda fayda vardır. Sırt üstü uyumak zorlaştığından yan yatmaya kendinizi alıştırabilirsiniz. Ayrıca aynı saatlerde uyuyup uyanmaya ve demir içeriği yüksek besinler tüketmeye dikkat edebilirsiniz.
  • Gebeliğin 29. haftasıyla birlikte vücudunuzdaki ödemin iyice arttığını görebilirsiniz. Bu nedenle su tüketiminizi mümkün olduğunca artırmanızda fayda vardır. Ayrıca alyans kullanıyorsanız çıkarmayı düşünebilirsiniz. Bu haftadan sonra yüzüğünüzü çıkarmak zorlaşabilir.
  • Bebeğinizin kemiklerinin sertleştiği bu haftada kalsiyum ihtiyacınız artar. Bu nedenle süt tüketiminizi artırmaya özen gösterebilirsiniz. Eğer süt, midenizi rahatsız ediyorsa yoğurt, peynir gibi gıdaları tüketebilirsiniz.
  • Gebeliğin bu haftasında supin hipotansif sendromu adı verilen sorunla karşılaşan pek çok kadın mevcuttur. Özellikle sırt üstü yattığınızda kalbinizde bir baskı hissedebilir, kalp atış hızında artış ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Duruş pozisyonunuzu değiştirmek ve mümkün olduğunca yavaş hareket etmeye özen göstermek rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Gebelik sürecinizde ve bebeğinizi büyütürken ihtiyaç duyacağınız tüm bilgilere cicicocuk.com adresinde bulabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/29/your-growing-baby-week-29/
https://www.thebirthcompany.co.uk/pregnancy-week-twenty-nine.php
https://www.pampers.com/en-us/pregnancy/pregnancy-calendar/29-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-29.aspx
https://abbottfamily.com.sg/pregnancy-guide/week/29
https://flo.health/pregnancy/week-by-week/29-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/29-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/29-weeks-pregnant

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago