Hamilelik Belirtileri

7 Günde Hamilelik Belirtileri: 1 Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamile kalmak, pek çok kadının hayatındaki en heyecanlı süreçlerden biridir. Bu benzersiz heyecan, şüphesiz büyük bir sabırsızlığa yol açar ve hamilelik şüphesi yaşayan kadınların büyük bir kısmı, sonucu hemen öğrenmek ister. Gebeliğin tıbbi olarak kesinleşmesi için 4 ila 6 haftalık bir süreç gerekse de kimi durumlarda hamilelik ihtimalini güçlendiren belirtiler ilk bir haftada ortaya çıkabilir. Peki 1 haftalık hamilelik nasıl belirlenir, biliyor musunuz? İşte karşınızda 7 günde hamilelik belirtileri…

Hamilelik ile birlikte yaşanan değişim ve ilk belirtiler hamilelik sürecinin ilk haftasında anlaşılır. Hormonal değişimler ve kadınların daha hassas bir ruh haline sahip olması 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır sorusunun en net cevabı olabilir. Yine de kadınlar erken şekilde hamilelik belirtilerini tespit etmek ve bebeklerinin heyecanını yaşamak isterler.

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik, ağırlıklı olarak 4. ila 6. haftada tespit edilse de ilk bir hafta içinde çeşitli belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler, kesin olarak hamilelik anlamına gelmese de en azından hamilelik ihtimalinin ciddi oranda arttığına işaret eder. Erken dönem gebelik belirtilerinin en önemlileri ise şu şekildedir.

  • En bilinen hamilelik belirtisi, adet gecikmesidir. Adet gecikmesi, bir haftalık gebelikte rastlanması düşük ihtimalli belirtiler arasında yer alsa da geç döllenme ve yumurtlama tarihinizin değişmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bu yüzden adet döngünüzü takip etmenizde yarar bulunur.
  • Pek çok kadın, hamileliğin ilk 2 haftasında yerleşme kanaması yaşar. Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak acısız şekilde gerçekleşir ve ağırlıklı olarak çok düşük seviyede seyreder. 1 haftalık hamilelik şüpheniz varsa ve beneklenme şeklinde kanamalar yaşıyorsanız, gebe kalmış olma şansınız bir hayli yüksektir.
  • Halsizlik ve ruhsal durumda değişiklik de erken dönem hamilelik belirtileri arasında kabul edilir. Sürekli uyku hâlindeyseniz, çabuk yoruluyorsanız ve kendinizi her zamankinden daha gergin hissediyorsanız, 1 haftalık hamile olma ihtimaliniz yüksektir. Bu belirtileri gördüğünüzde doktorunuza danışmanızda ve hamilelik testi yaptırmanızda yarar bulunur.

7 Günde Hamilelik Belirtileri

Yumurta ile spermin eşleşmesinden sonra meydana gelen hamilelikte ilk dönemlere erken hamilelik veya erken gebelik denir. Bu dönemde hormonal değişiklikler olsa da hamileliğin anlaşılması daha zordur. Ancak çoğu kadında görülen aşağıdaki durumlar 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır sorusuna cevap olur.

Akıntının Fazlalaşması: Kadın cinsel organında olan akıntı hamilelik öncesinde fazla olsa da hamile kalındığında bu akıntının daha da fazla olduğu gözlemlenecektir. Adet gecikmesi olmasa dahi akıntınızın fazla olmasından hamile olduğunuzu tahmin edebilirsiniz.

Şiddetli Sancılar: Regl döneminde yaşadığınız sancılar kadar şiddetli sancılar yaşıyorsanız hamile olabilirsiniz. Bu durum embriyonun rahme yerleşmesi ve çocuğun oluşması gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir.

Tırnak Uzaması: Kadın vücudunda meydana gelen hormonal değişikliklerin bir belirtisi olarak tırnaklarda hızlı ve aşırı uzama gözlemlenebilir. Tırnaklarınız eskisinden çok daha hızlı uzuyorsa hamile olabilirsiniz.

Memelerde Hassaslık: Kadınlardaki hormonal değişimlerden kaynaklanan bir durum da memelerdeki hassasiyet ve ağrı durumudur. Gebelikten dolayı memelerde görülen değişim öylesine fazladır ki memelerde şişme gibi durumlarla dahi karşılaşılabilir.

Sık İdrar: Erken gebelik belirtilerinden bir tanesi de sık sık idrar yapmadır. Karın bölgesindeki büyümeden dolayı mesaneye baskı yapılması bu durumun tetikleyicisidir.

1 Haftalık Hamilelik İdrar Testinde Çıkar mı?

1 haftalık hamilelik prediktör adı verilen ve idrarla kullanılan tahmin kitlerinde tespit edilmek için bir hayli erken bir dönemdir. Vücutta gebelik olup olmadığını belirleyen faktör, Beta HCG adı verilen özel bir hormondur. Bu hormon, hamilelik sürecinde hızlı bir şekilde yükselir ve özellikle gebeliğin en başlarında her gün ikiye katlanır. Evde uygulanan hamilelik testleri, Beta HCG taraması esasıyla çalışır. Bu pratik testler, ağırlıklı olarak hamileliğin 4. ila 6. haftası için hazırlandığı için Beta HCG için aradıkları alt sınır bir hayli yüksektir. Bu yüzden hamileliğin ilk haftasında doğru sonuç vermeyebilir. Hastanede yapılacak detaylı idrar testlerinde ise Beta HCG sayımı detaylı bir şekilde gerçekleşir. Hamileliğin ilk haftasında, vücuttaki hormon seviyesi hamileliğin kesin olarak gerçekleştiğini ortaya koyacak kadar yükselmiş hale gelmez. Bu yüzden tek idrar testine göre karar vermek zordur. Ancak her gün ya da gün aşırı şekilde uygulanacak idrar testleri Beta HCG hormonunun katlanarak arttığını ortaya koyarsa, hamilelik ihtimalinin yüksek olduğundan söz edilebilir.

7 Günlük Hamilelik Kan Testinde Çıkar mı?

Hamilelik için yapılan kan testleri de tıpkı idrar testleri gibi Beta HCG hormonu taraması esasına dayanır. Bu yüzden kan testi ne kadar geç yapılırsa, Beta HCG hormonunun artışı da o kadar belirgin şekilde ortaya çıkar. Kan testi yaptırırken, Beta HCG hormonu yükselişinin her zaman hamilelik habercisi olmadığını göz önünde bulundurmanız son derece önemlidir. Beta HCG hormonu, vücutta “alışılmışın dışında bir oluşum” olduğu durumlarda yükselir. Bu durum, çok büyük oranda hamilelik anlamına gelse de Beta HCG hormonu farklı sağlık problemlerinde de yükselebilir. Özellikle kanser türlerinde oluşan tümörler, vücut tarafından “yeni organ” olarak algılanır ve bu durum da Beta HCG hormonunun yükselmesine sebep olur. Dış gebelik adı verilen sağlık sorunu da Beta HCG hormonunun artmasına yol açabilir. Bu yüzden Beta HCG hormonunun yüksekliği, her zaman hamilelik anlamına gelmeyebilir. Sağlığınızla ilgili kesin bilgi almak için doktorunuza danışmanızda ve doktorunuzun gerekli gördüğü ek tetkikleri yaptırmanızda yarar bulunur.

Hamilelik Sonrası Ne Yapmalıyım?

7 günde hamilelik belirtileri sorusuna net bir yanıt verdikten sonra daha dikkatli hareket etmeye özen göstermelisiniz. Zira erken gebelik döneminde dikkatli olmamanız düşük riski ile karşılaşmanıza yol açar. Bu gibi durumlara yol açmamak için ağır kaldırmamalı ve çok iş yapmaktan kaçınmalısınız.

Referans:

https://www.babycenter.com/pregnancy-due-date-calculator

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/EvliligeSagBa%C5%9Flang%C4%B1cDokuman%C4%B1.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago