Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Gebelik döneminin başında embriyonun rahme yerleşmesi sırasında oluşan hafif kanama, yerleşme kanaması ya da implantasyon kanaması olarak adlandırılır. Kanamanın nedeni, embriyonun rahim içine yerleşirken rahmin iç dokusunda hafif düzeyli zedelenmelere neden olmasıdır.

Tıp ismiyle implantasyon halk arasında bilinen isimleriyle ise üstüne görme ya da yerleşme kanaması, hamileliğin en erken belirtilerinden biridir. Adet dönemi dışında ve hamilelik boyunca görülen kanamalar kadınlarda genellikle endişeye uyandırır. Tek istisna ile! Korkutucu olmayan hatta bir müjde habercisi olan yerleşme kanaması hamile kalmayı deneyen kadınlar tarafından dört gözle beklenir.

Peki yerleşme kanaması belirtileri nelerdir? Yerleşme kanaması ve adet kanaması arasındaki farklar nasıl anlaşılır? Yerleşme kanamasının rengi ve kıvamı nasıldır? Yerleşme kanaması hakkında tüm sorularınızın cevabı bu yazıda!

İmplantasyon Kanaması Nedir?

Babadan gelen spermin annede yumurtayı döllemesiyle oluşan mikroorganizmaya embriyo adı verilir. Embriyo yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için rahime bağlanmak zorundadır. Embriyonun rahme bağlanmasına implantasyon adı verilir. Bu bağlanma esnasında rahim içi bazı damarlar çatlar. Bu çatlama sebebiyle ortaya hafif bir kanama çıkabilir. Embriyo rahime bağlanırken rahim damarlarında meydana gelen çatlamayla ortaya çıkan bu kanamaya implantasyon ya da yerleşme kanaması denir. Halk arasında bu kanamadan üstüne görme olarak da bahseden kimseler vardır.

Başarılı döllenme habercisi olan yerleşme kanaması ve regl arasındaki farkları ayırt etmek zor olabilir. Ancak yerleşme kanamasının rengi ve kıvamına ek olarak adet kanamasından daha kısa sürmesi de implantasyon kanaması ile regl arasındaki farkları anlamaya yardımcıdır. Bu farklara yazımızın ilerleyen bölümünde detaylı olarak değineceğiz.

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Erken hamilelik belirtilerinden biri olan implantasyon kanaması, döllenmeden kısa süre sonra yaşandığı için hamileliğin ilk dönemlerinde görülür. Hatta yerleşme kanaması yaşayanların çoğu henüz hamile olduğunu henüz öğrenmemiştir.

Halk arasında bilinen adıyla üstüne görme döllenmeden sonraki 10. gün ile 14.gün arasında meydana gelmektedir. Adet kanamasından önce gerçekleşir. Hatta yumurtlama ile adet kanaması arasında yaklaşık iki hafta olduğu için adet döneminden 3-4 gün önce görülmesi oldukça yaygındır. Bu nedenle yerleşme kanaması erken gelen adet kanaması ile sık sık karıştırılmaktadır.

İmplantasyon Kanaması Nasıl Anlaşılır?

Yerleşme kanaması adet kanamalarıyla karıştırılabildiği için anne adaylarında gebe kalmadıklarına dair yanlış bir algı oluşmasına yol açabilir. İmplantasyon kanamasını adet kanamalarından ayıran birkaç temel fark bulunur. Bunlardan ilki, kanamanın süresidir. Adet kanamalarının sona ermesi 3 – 7 gün arasında değişiklik gösterirken, yerleşme kanaması birkaç saat içinde sona erebilir ya da 3 güne kadar lekelenmeye yol açabilir. 

Kanamanın rengi de ayırt edici bir unsur olarak karşınıza çıkar. Adet kanamasının rengi ilk günlerde parlak kırmızıdır, son günlere yaklaşıldığında ise kahverengileşebilir. Yerleşme kanamasının rengi ise daha soluk ve pembeye yakındır. Bazı kadınlarda yerleşme kanamasının rengi de kahverengi olabilir. Öte yandan, yerleşme kanamaları adet kanamalarına kıyasla daha yoğun kıvamlıdır. İki kanama türünün sıklıkla karıştırılmasının başlıca nedeni, genellikle aynı belirtiler eşliğinde ve zaman aralığında gerçekleşmeleridir. Ancak göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, bulantı ve karın bölgesinde oluşan kramplar gibi belirtiler, yerleşme kanamasında adet kanamasına kıyasla daha hafif şekilde seyreder.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kıvamı, rengi ve süresi sebebiyle yerleşme kanamasının belirtileri aslında oldukça açıktır. Birçok kişi için implantasyon kanaması ismi yanıltıcıdır. İsmi sebebiyle yoğun bir kanama beklentisine sebep olan üstüne görme aslında akıntı şeklinde gerçekleşir. Genellikle açık pembe renktedir. Özetle en belirgin yerleşme kanaması belirtileri adet döneminden önce görülmesi ve pembe akıntı şeklinde olmasıdır.

Şunu hatırlatmakta fayda var. İmplantasyon kanaması her kadında kesinlikle gözlemlenmesi gereken bir hamilelik belirtisi değildir. Araştırmalara göre yerleşme kanaması yaşayanların oranı her 3 hamile kadından 1 şeklindedir.

Yerleşme Kanamasında Ağrı

Yerleşme kanamasının adet kanaması gibi ağrılı olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak implantasyon kanaması ağrılı olmaz. Ufak ağrılar ve kramplar gözlemlenebilse de bunlar adet ağrısı kadar şiddetli değildir. Şiddetli bir ağrı ile karşılaşılması durumunda doktora gitmekte fayda vardır.

Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar

Yukarıda da bahsedildiği gibi yerleşme kanaması embriyonun rahme yerleşirken kılcal damarların çatlaması ile meydana gelen bir kanamadır. Adet kanaması ise döllenme gerçekleşmemesi durumunda yumurtanın çatlaması ile gerçekleşen kanamadır. Yani implantasyon kanaması ve regl tamamen farklı şeylerdir.

Farkları ayırt etmek için yerleşme kanaması belirtilerini bilmek oldukça önemlidir. Aşağıda sizler için yerleşme kanamasının belirtilerini adet kanaması ile karşılaştırdık.

  • Yerleşme kanaması soluk renkli pembe veya kahverengiyken adet kanaması kırmızı renktedir.
  • Yerleşme kanaması koyu ve kıvamlı bir haldeyken adet kanaması akışkandır.
  • Yerleşme kanaması 3 saat ila 3 gün arasında sürerken adet kanaması süresi 3-10 gün arasında değişebilir.
  • Yerleşme kanaması regl döneminden öncedir ancak adet kanaması her zaman belirli aralıklarla ortaya çıkar.

Yerleşme Kanamasından Sonra Adet Görülür mü?

Sağlıklı bir gebelik dönemi boyunca olması beklenen tek kanama türü yerleşme kanamasıdır. Bu kanama döllenmenin gerçekleştiğinin ve gebeliğin başladığının bir göstergesidir. Bu nedenle anne adayının doğum yapana dek bir daha adet görmemesi gerekir. Yerleşme kanaması dışında gebelik döneminde oluşan hiçbir kanama, tıbbi açıdan normal kabul edilmez. Söz konusu kanamalar farklı sağlık problemleri nedeniyle meydana gelebilir ve acil müdahale gerektirir. 

Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında düşük riski daha fazla olduğu için yerleşme kanaması olduğunu düşündüğünüz kanamanın çok şiddetli ya da uzun süreli olması halinde ve yerleşme kanamasından sonra başka bir kanama yaşanması durumunda vakit kaybetmeden doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Gebelik döneminde yaşanan tüm şiddetli ağrıların ve kanamaların, mutlaka ve en kısa sürede nedeninin tespit edilmesi büyük önem taşır.

Kanamadan Sonra Gebelik Kaç Günde Belli Olur?

İmplantasyon kanaması gebeliğin en erken habercisidir. Döllenme gerçekleştiğine işaret eden yerleşme kanamasından yaklaşık 3 gün sonra gebelik ortaya çıkmaktadır. Yani yerleşme kanaması gözlemledikten 3 gün sonra yapılan gebelik testinin doğru sonuç verme ihtimali yüksektir. Çünkü yerleşme kanaması hamileliğin yaklaşık 7.gününde meydana gelmektedir.

Yerleşme Kanamasından Kaç Gün Sonra Gebelik Testi Yapılır?

Yerleşme kanaması yaşayan anne adayları çoğunlukla 5 – 7 günlük hamiledir. Gebeliğin daha kesin olarak tespit edilebilmesi adına, yerleşme kanamasından 3 ya da 4 gün sonra gebelik testi yapılabilir. Yerleşme kanaması esnasında yapılan gebelik testlerinin doğru sonuç vermeme olasılığı vardır. Eğer yerleşme kanaması görmediğiniz halde kesin olarak hamile olup olmadığınızı öğrenmek ya da kanamanın bitmesini beklemek istemiyorsanız, kan testi yaptırarak net bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Referans:

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397137/gebelik-hakinda-sikca-sorulan-sorular.html

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0400/04005.html

https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/implantation-bleeding/

Yorumlara Bak

  • 6 Ekim'de yumutladim diye sanıyorum o günlerde ilişkim oldu 16 sinin gecesi kahve rengi başladı kırmızı devam etti en fazla 1-2 günde bitti birazda midem bulanıyor gibi kusma yok hamile olabilirmiyim

  • Merhabalar 2 ve 9 ekim arası doğurganlık dönemimdi. 7 si en yüksek olduğu gündü. Eşimle birlikteliğimiz 3'ün de oldu. Sonrası günlerde 5-6'sın da akıntım oldu ve 7'sin de kahverengi akıntı oldu. Bebek istiyoruz. Sizce bu yerleşme kanaması mıdır.Testi ne zaman yapmaliyim.Adet dönemim Ekim 21 de başlayacak. Şimdiden bilgileriniz için teşekkür ederim.

  • Merhabalar ben bir aylık evliyim 3 Eylül ve 9 Eylül arası doğurganlık donemimdi ve ben iki güne bir korunmadim üçünde korunmadim beşinde korunmadim ve yedisi sekizi gibi kasık ağrısı hafif ve kan renginde olmayan devamida olmayan bir kahverengimsi gibi leke oldu göğüs de hamilelik belirtisi yaşayanlar var ama bende olmadı bir kerede baş ağrısı oldu hamilemiyim degilmiyim bilmiyorum 💁

    • Merhaba Aslı Hanım,
      Hamilelik belirtileri çoğunlukla döllenme gerçekleştikten 3 hafta sonra ortaya çıkmaya başlar. Hamilelik şüphesinde adet kanamasının beklenen tarihte gerçekleşmemesi durumunda bir hamilelik testi uygulamanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı günler!
      cicicocuk ailesi

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago