Gebeliğin belirli dönemlerinde, doktor muayenelerinde rutin taramalar ve testler yapılmaktadır. Bu testlerden biri de “TORCH Paneli” ya da “TORCH Ekranı” olarak da adlandırılan TORCH testidir.

TORCH Testi Nedir?

TORCH; başlıca toksoplazma, rubella, cytomegalovirus, herpes simplex ve HIV gibi enfeksiyon (iltihap) etkenlerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. TORCH testi, hamile kadınlarda bu tür enfeksiyonları tespit etmek için uygulanır. Testte bakılan bulaşıcı hastalıkların antikorları kanda taranır. Antikorlar, virüs ve bakteriler gibi zararlı miktoorganizmaları tanıyan ve onları yok eden proteinlerdir.

TORCH testinde bakılan enfeksiyon etkenleri hamilelik sırasında fetüse yani bebeğe geçebilir. Bu durumda ise bebekte bazı komplikasyonlar (yan etkiler) görülebilir, ancak enfeksiyonun erken tespiti ve tedavisi yenidoğanlardaki yan etkileri önleyebilir. Gebeden alınan kan ile toksoplazmozis, HIV, hepatit virüsleri, suçiçeği, parvovirüs, kızamıkçık, sitomegalovirüs, uçuk virüsü, frengi gibi hastalık etkenlerinin vücutta bulunup bulunmadığı TORCH testi başlığı altında incelenir. Bu etkenlerin varlığı sonucunda görülebilecek komplikasyonlardan bazıları: Katarakt, sağırlık, zihinsel engel, kalp sorunları, sarılık ve düşük trombosit seviyeleridir.

Toksoplazma

Toksoplazma, Toksoplazma gondii adı verilen parazit bir bakterinin vücuda ağız yoluyla girerek enfeksiyona neden olduğu bir hastalıktır. Bu parazit, kedi kumu ve kedi dışkısının yanı sıra az pişmiş et ve çiğ yumurtada bulunabilir. Rahimde toksoplazmoz ile enfekte olan bebekler genellikle birkaç yıl boyunca herhangi bir belirti göstermezler. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde görme kaybı, zeka geriliği, sağırlık ve nöbet geçirme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Rubella (Kızamıkçık)

Rubella ya da kızamıkçık, virüs kaynaklı döküntüye neden olan bir hastalıktır. Bu virüsün yan etkileri çocuklarda hafiftir. Bununla birlikte, kızamıkçık virüsü fetüse bulaşırsa kalp kusurları, görme problemleri ve gelişme geriliği gibi problemlere neden olabilir.

Sitomegalovirüs (Cytomegalovirus)

Sitomegalovirüs ya da kısaca CMV, herpes virüs ailesinden bir virüs türüdür ve genellikle yetişkinlerde belirgin semptomlara neden olmaz. Fakat gelişmekte olan bir fetüste işitme kaybı, epilepsi ve zihinsel gelişme geriliğine neden olabilir.

Herpes simpleks

Herpes simpleks virüsü yetişkinlerde uçuklara neden olan virüs türüdür. Genital bölgede herpes simpleks virüsü mevcutsa doğum sırasında anneden fetüse iletilir. Bebek rahimdeyken virüs bulaşması da mümkündür. Enfeksiyon bebeklerde, beyin hasarı, solunum problemleri ve nöbetlere neden olabilir. Belirtiler tipik olarak bebeğin yaşamının ikinci haftasında görülür.

TORCH Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Planlı gebeliklerde, gebelik öncesinde bu testin yapılması en güvenilir tercih olacaktır, ancak yapılmadıysa gebeliğin erken dönemlerinde yani ilk 3 ay içerisinde testin yapılması önerilmektedir.

TORCH Testinin Riskleri Nelerdir?

TORCH testi basit, düşük riskli kan testidir. Sadece kan alınan bölgede morarma, kızarıklık ve hafif ağrı hissedebilirsiniz. Fetusun bu testten etkilenme riski yoktur.

TORCH Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

TORCH testi sonuçları şu anda bulaşıcı bir hastalığınız olup olmadığını veya yakın zamanda bir hastalık geçirip geçirmediğinizi gösterir. Ayrıca, daha önce yapılan aşılar sonucunda Rubella gibi bazı hastalıklara karşı bağışıklığınız olup olmadığını da gösterebilir.

Test sonuçları “pozitif” veya “negatif” olarak değerlendirilir. Pozitif bir test sonucu, taramada bakılan bir veya daha fazla enfeksiyon için IgG veya IgM antikorlarının bulunduğu gösterir. Bu, şu anda bir enfeksiyona sahip olduğunuz, geçmişte bir hastalık geçirdiğiniz veya hastalığa karşı aşılanmış olduğunuz anlamına gelir. Doktorunuz test sonuçlarınızı açıklayacak ve her birinin ne anlama geldiğini size aktaracaktır.

Negatif test sonucu, aşı olmanız gereken bir hastalık olmadığı sürece genellikle normal kabul edilir. Bu, antikor tespit edilmediği ve şimdi veya geçmişte enfeksiyon olmadığı anlamına gelir. IgM antikorları, mevcut veya yeni bir enfeksiyon olduğunda kanda bulunur. IgG antikorlarının varlığı ise genellikle geçmişte bir enfeksiyon geçirildiği veya hastalık etkenine karşı bağışıklığınızın olduğunu gösterir.

Aktif bir enfeksiyon varsa, birkaç hafta sonra ikinci bir kan testi yapılır, böylece antikor seviyeleri karşılaştırılabilir. Seviyeler artarsa, enfeksiyonun son zamanlarda veya şu anda gerçekleştiği anlamına gelebilir. Bir enfeksiyon bulunursa, doktorunuz sizinle gebeliğe özgü bir tedavi planı oluşturacaktır.

Bu yazı ilginizi çekebilir:

https://www.cicicocuk.com/bebeklerde-asi-takvimi/

Referans:

https://www.healthline.com/health/torch-screen

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2990211/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago