Anaokulu

Sevimli Canavarlar, Çocuklar İçin Film Önerisi

Sevimli Canavarlar

Sevimli Canavarlar film önerisiyle birlikte çocuklar için film seçimine de değineceğiz. Çocuğuyla birlikte iyi bir sinema filmi izlemek, sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayarak onun ne kadar mutlu olduğunu görmek her ebeveynin hayalidir. Ancak çocukların ekranla tanışma zamanlarını ve ekranla ne kadar iç içe olmaları gerektiğini doğru belirlemek de onların bilişsel ve zihinsel sağlığı için oldukça önemlidir. Eğer doktorunuzun da onayını aldıysanız ve çocuğunuz en az 4 yaş ve üzerindeyse onunla kısa süreli seyir keyiflerine başlayabilirsiniz. Çocuklarla birlikte film izlemeye başlamadan önce nelere dikkat etmek ve film seçerken hangi konuları göz önünde bulundurmak gerekir diye merak ediyorsanız; konuyla ilgili ipuçlarını aşağıda görebilirsiniz. Bunun yanı sıra çocuğunuzla birlikte izleyebileceğiniz harika bir film önerisini de eleştirileriyle birlikte inceleyerek sonuca kendiniz karar verebilirsiniz.

Yaş sınırı 5 yaş olarak belirtilen Sevimli Canavarlar filmi, dünyaca ünlü animasyon yapımcısı Pixar’ın imzasını taşıyan ve çocukların heyecanla izlediği sürükleyici ve neşeli filmlerdendir. Peki, çocuklar için film önerisi listelerinde parmakla gösterilen Sevimli Canavarlar filminin konusu nedir? Aşağıda detaylarıyla birlikte gözden geçirebilir, çocuğunuza çok eğleneceği ve heyecanlanacağı bir sinema günü yaşatabilirsiniz.

Sevimli Canavarlar Filmi ve Konusu

Sevimli Canavarlar filmi yeni nesil 3D eğlenceli film serilerinden biridir. Toy Story, Wall-E gibi büyük yankı uyandıran filmlere imza atan Pixar tarafından hazırlanan filmin konusu, sevimli canavarlar ülkesi üzerinedir. Filmde kurgulanan dünyada yer alan canavarların her biri son derece sevimlidir. Canavarlar Dünyası adını verdikleri dünyada yaşayan canlılar, yaşamlarını sürdürebilmek için insanlara ihtiyaç duyar. Canavarların dünyasına yanlışlıkla küçük bir kız dahil olur ve kızın dünyalarına gelmesiyle düzenleri bozulan canavarlar için işler çok karışır. Eğlenceli, trajikomik ve oldukça komik olan bu hikaye sayesinde çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirebilir, onun için harika bir etkinlik hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz, çocuğunuzun en sevdiği yiyecekleri de bir ziyafet sofrasına dönüştürebilir, filme eşlik eden lezzetli öğünleri keyifle tüketebilirsiniz.

Çocuklar İçin Film Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklar belirli bir yaş ortalamasının üzerine geldiklerinde istedikleri tüm medya içeriklerine kolaylıkla ulaşabilir durumdadır. Ancak bu durum bazen tehlikeli ve sakıncalı olabilir. Filmler çocuklar üzerinde büyük etkiler yaratan görsellerdir. Çocukların olumlu ve olumsuz davranışları üzerinde etkisi olduğu bilinen çizgi filmler ve animasyon türleri, özümseme süreci olarak belirtilen çocukluk döneminde oldukça dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Çocukların beyin ve görme sinirleri arasında bulunan bağlantılar 8 yaşından önce henüz yeterince gelişmemiştir. Bu nedenle 8 yaşından küçük çocukların kendilerinin seçim yapmaması önerilir. İzlemek için seçim yapılırken her zaman ebeveynlerin doğru seçimlerinden faydalanmak gerekir. O hâlde bir yetişkin olarak çocuğunuz için nasıl filmler seçmelisiniz ve hangi noktaların üzerinde durmalısınız, aşağıda inceleyebilirsiniz.

  • Çocukların görme siniri bağlantılarının henüz gelişmemesi, izledikleri şeyleri yeterince geniş bir çerçeveden görememelerine sebep olur. Bu sebeple çocukların izledikleri şeylerin olabildiğince detaysız ve sade görseller olması önerilir. İçerisinde çok fazla karakter ve karmaşa olan görüntüler, çocuklar için oldukça yorucu olabilir ve bu görüntüleri anlamakta ve bağdaştırmakta da sorun yaşayabilirler. Bu filmler çocuğun eğlenmesini ya da öğrenmesini engelleyerek anlama sorunları yaşamalarına sebep olabilir.
  • 3 ila 8 yaş arası çocuklar, diyalog ve olayları bağdaştırmakta da güçlük çekebilir. Özellikle gördükleri ve anlamaya çalıştıkları duyguları hissederken yetişkinlere ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca izleme sırasında kendisi için kaygı ya da korku veren herhangi bir uyaran gördüğünde de ebeveyne sığınmak isteyebilir. Bu sebeple 3-8 yaş aralığındaki çocukları film izlerken yalnız bırakmanız önerilmez. Film izleyeceği zaman dilimlerini birlikte bir etkinliğe dönüştürerek çocuğunuzla kaliteli vakit geçirebilir, korku anında ya da kaygılı anlarında onun yanında olarak kendisini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun gelişimini de bu şekilde takip edebilirsiniz.
  • Karışık eylem ve duygular içeren filmler çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Çocuk ani olarak gördüğü herhangi bir korku, şiddet, aşırı kaygı içeren görüntüler, çocuklarda yaşam boyu kalıcı izler bırakabilir. Bu nedenle çocukların korku, şiddet, psikolojik şiddet, gerilim, şiddetli aksiyon, kaygı, öfke içeren içeriklerden her an uzak tutulması çok önemlidir.

Çocuk Filmleri Ebeveynler Tarafından Denetlenmelidir

  • İzlenecek olan her film ya da çizgi dizinin önceden anne baba tarafından izlenmesi ve denetlenmesi önerilir. Çünkü filmler içerisinde bir anlık olsa da istenmeyen görüntüler ortaya çıkabilir ve bu görüntü çocuğun kısa süreli şoklar yaşamasına sebep olabilir.
  • Çocuğunuza film seçerken, filmlerin hangi yaş gruplarına özel olduğunu dikkate alabilir, çocuğunuz çok istese dahî, onu farklı seçeneklere yönelterek yaş grubuna uymayan filmlerden uzak tutabilirsiniz.
  • Ebeveynlerin medya konusunda kendilerini geliştirmeleri ve medya okuryazarlığı konusunda gelişme kaydetmeleri de oldukça önemlidir. Bu sayede çocukların izledikleri şeyler hakkında yeterince fikir sahibi olunabilir. Çocukların özellikle bol görselli kitap okuma alışkanlığı kazanması ise TV’de ya da ekranda izledikleri görsellerle kolay bağdaştırma yapabilmelerini sağlar. Siz de çocuğunuza film seçerken kitaplarında gördüğü nesnelere benzer şekiller ve çizimler içeren filmler tercih edebilirsiniz.
  • Seçim yaparken, çocuğunuza iyimserlik aşılayan ve güzel davranışlar için öğretici mesajlar veren filmleri de tercih edebilirsiniz. Bu sayede film karakterleri çocuğunuz için bir rol model hâlini alabilir ve film izlemeye harcadığınız zaman dilimi eğitici-öğretici bir sürece dönüşebilir.
  • Çocuğunuzun kazanmasını istediğiniz davranışlar için filmlerden yardım alabilir, seçtiğiniz filmleri eksik olan alışkanlığı göz önünde bulundurarak seçebilirsiniz. Örneğin, tuvalet eğitimi, zamanında yemek yeme, oyuncak paylaşımı gibi kritik önem taşıyan konularda filmlerin öğretici yanını kullanabilirsiniz.
  • 0-3 yaş aralığındaki çocuk ve bebekleri ekrandan uzak tutarak konuşma geriliği, zeka geriliği gibi önemli problemlerden koruyabilirsiniz.
  • Ailenin değerini vurgulayan, kaliteli filmler seçerek çocuğunuzun aile yapısına duyduğu güveni artırabilirsiniz.
  • İyimser ve pozitif karakterlerin olduğu filmleri seçerek çocuğunuzu iyi ve nitelikli bir insan olma yolunda destekleyebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.rtuk.gov.tr/assets/Icerik/AltSiteler/ilkogretim-cagindaki-cocuklarin-televizyon-izleme-aliskanliklari-arastirmasi0053-2.pdf
https://www.researchgate.net/publication/330778121_4-6_Yas_Arasi_Cocuklarin_Televizyon_Izleme_Aliskanliklari_Uzerine_Okul_Oncesi_Ogretmenlerin_Gorus_Ve_Tutumlari

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago