Anaokulu

Çocuklarınızın Evde Sıkılmadan Oynayacağı Eğitici Oyunlar

İnsanların öğrenme kapasitesi çocukluk döneminde en yüksek düzeydedir. Her konuda hızlı bir şekilde öğrenen çocuklar, derslerinin yanı sıra oynadığı oyunlardan da pek çok kazanım elde eder. Çocukların öğrenirken becerilerini de geliştirmesini sağlayan birçok eğitici oyun mevcuttur. Eğitici oyunlar çocukların yaş grupları için özel olarak tasarlanır. Çocuklar bu oyunlar ile yaratıcılıklarını geliştirebilir, olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenebilir veya problem çözme alışkanlıkları edinebilir. Çocukların sosyal, fiziksel ve duygusal zekalarını geliştirmeye yardımcı olan oyunlar, aynı zamanda öğrenme hevesini canlı tutarak çocuklara bu bilinci aşılar.

Eğitici Oyunlar

Eğitici Oyunların Çocuklar İçin Önemi

Çocukların öğrenme arzusunu harekete geçiren ve eğlenirken bir şeyler öğrenmesine yardımcı olan eğitici oyunlar oldukça önemlidir. Her biri farklı yaş grubundaki çocuklar için özel olarak geliştirilen oyunların birçok açıdan gelişim sağlaması onları ön plana çıkarır. Özellikle erken yaşlardaki çocukların eğitici oyunlar ile oynaması beyinlerinin gelişmesine katkı sağlar. Çocuklara hayatta başarılı ve adapte olmayı aşılayan eğitici oyunların kullanımını uzmanlar da sıklıkla önerir. Eğitici oyunları önemli kılan bir diğer nokta ise duyguların düzenlenmesine sağladığı katkıdır. Çocukların eğlenirken öğrenmesi onların hayata farklı açılardan bakmalarını da mümkün kılar. Teknolojik aletlerin hayatın içerisine son derece dahil olduğu bugünlerde çocukların vakitlerini eğitici oyunlar ile geçirmeleri büyük fark yaratır. Problem çözme odaklı oyunlar gündelik hayattaki durumlara analitik bir şekilde yaklaşmalarını öğretir. Bununla birlikte oyunlarla vakit geçirirken istedikleri sonuçları elde etmeyen isteyen çocuklar plan yapma konusunda da kendilerini geliştirir. Eğitici oyunlar öğrenme ve eğlenceyi aynı anda sunduğundan her çocuk için tavsiye edilir.

Eğitici Oyunlar Arasında Nasıl Karar Verilmeli?

Çocukların birçok açıdan gelişimine büyük katkı sağlayan oyunlar arasında karar verirken göz önünde bulundurulabilecek bazı hususlar mevcuttur. Bu noktalara dikkat etmek çocuklar için ideal oyunların bulunmasını sağlayarak daha fazla yardımcı olur. Eğitici oyun seçenekleri arasında karar verirken dikkat edilmesi gereken ilk nokta oyunun çocuğunuz için doğru yaş grubu için olup olmadığıdır. Her yaş grubu için özel olarak geliştirilen oyunların gerektirdiği beceriler de buna bağlı olarak şekillenir. Daha sonra çocuğunuzun gelişmesi gerektiğini düşündüğünüz becerileri için ideal olan oyunları tercih edebilirsiniz. Tercih sırasında oyunun diğer oyuncaklarla uyumlu olmasını da göz önünde bulundurabilirsiniz. Eğitici oyunlar arasında seçim yaparken oyunun ne kadar süre faydalı bir şekilde kullanılacağı da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Eğitici oyunların bir bölümü bireysel bir bölümü ise takım halinde oynanır. Tercih sırasında bu detaya dikkat edilmesi oyundan yüksek verim elde edilmesine katkıda bulunur. Bu hususlara dikkat ederek eğitici oyunlar arasından çocuğunuz için en kullanışlı oyunu bulma şansı yakalayabilirsiniz.

Farklı Yaş Grupları İçin Eğitici Oyunlar

Eğitici oyunların yaş grupları için özel olarak tasarlanmaları beraberinde birçok seçeneği getirir. Yaş gruplarına özel olarak seçebileceğiniz oyunlardan bazıları şunlardır:

  • 2 yaş grubundaki çocukların dikkat gelişimi oldukça kısa sürelerle sınırlıdır. Bununla birlikte eşyaları saptama ve bulma işlemlerini yapabilme kapasiteleri bulunur. Bulup takma, set oyuncaklar veya seslendirme gibi oyunlar bu yaş grubu için idealdir.
  • Ufak sorumlulukların alınmaya başlandığı 3 yaş grubu çocuklar için zihinsel gelişimi destekleyici oyunlar tercih edilebilir. Denge oyuncakları ve eşleştirme oyunlarını seçebilirsiniz.
  • Dikkatini daha uzun süre tutabilen 4 yaş grubundaki çocuklar için hafıza gelişimi ve motor becerilerini çalıştıran oyunlar kullanılabilir. Fark bulma, sayı blokları gibi oyunlar bu yaş grubuna uygun olan seçeneklerdir.
  • 5 yaş grubundaki çocuklar için birden fazla işlevi olan oyunların seçilmesi faydalıdır. Uzaktan kumandalı araba, puzzle ve yapboz gibi oyunlar çocukların yaratıcılıklarını da geliştirmesine yardımcı olur.
  • Çocukların dil öğrenme kapasitelerinin yüksek olduğu dönemlerde kullanabileceğiniz birçok eğitici oyun da bulunur. İngilizceye erken yaşta başlamaları okul çağında büyük katkı sağlar.

Eğitici oyunlar ve çocukların gelişimi hakkında merak ettikleriniz için uzmanların görüşlerinden faydalanmaya dilediğiniz an başlayabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.educationalplaycare.comhttps://www.playskipy.com

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago