Genel

Okula Dönüşte Çocuk Maskesi ve Önemi

Pandemiyle birlikte gelen yaşam koşullarına uyum sağlamak ve korunmak için birçok farklı eşya gündelik hayatın bir parçasına dönüştü. Bu eşyalar arasında en önemlilerden bir tanesi maskedir. Ağız ve burun yoluyla yayılan virüsün yayılmasının önündeki en etkili çözümlerden bir tanesi olan maske, okula giden çocuklar için de son derece önemlidir. Bununla birlikte doğru çocuk maskesi seçmek de gerekir. Çocukların güvenliğini sağlayacak ve gün boyu konforlu hissetmelerini sağlayacak maskeleri seçme konusunda ailelerin titiz bir şekilde araştırma yapması tavsiye edilir.

Çocuk Maskesi

Çocuk Maskesinin Özellikleri Nelerdir?

Maske takmak herkes için zorlayıcı olsa da özellikler çocuklar için daha zorlu bir süreçtir. Okulda eğitim, eğlence ve sosyalleşme içerisinde olan çocukların maskelerinin özellikleri kişisel olarak uygun olmalıdır. Çocuklar için tercih edilen maskelerin koruculuğu sağlayan teknik özelliklerinin yanı sıra pratik kullanım kazandıran özellikleri de önemlidir. Farklı yaş grupları için özel olarak tasarlanan maske modellerinin özellikleri de bu durumlara bağlı olarak şekillenir. Maskelerin özellikleri arasındaki temel farklardan bir tanesi tek kullanımlık ve yıkanabilirliktir. Bu özellikler arasında sizin için ideal olanı tercih edebilirsiniz. Çocuk maskesinin özelliklerinden bir tanesi de desenli olarak tasarlanmalarıdır. Desenli maskeler okulda birçok farklı çocukla birlikte olunan ortamlarda maskenin daha kolay bir şekilde kimin olduğunu belli eder. Böylece maskelerin karışma ihtimali de azalır. Maske özelliklerinde boyut, telli olup olmaması gibi noktalar da ön plana çıkar. Bu özellikler arasından çocuğunuz için güvenli ve konforlu olan modellere yönelebilirsiniz.

Çocuk Maskesi Okul İçin Etkili Midir?

Hızlı bir şekilde yayılan virüse karşı en önemli koruyuculardan bir tanesi olan maskeler, Türkiye’de yüz yüze eğitimlerde zorunludur. Maske takmaktan korkan ya da istemeyen çocuklar için bu durum oldukça zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte maskelerin virüse karşı güvenli bir duvar oluşturması büyük fark yaratır. Maske çeşitlerinin koruyuculuk seviyeleri sahip oldukları özelliklere göre değişiklik gösterir. Okul gibi çok sayıda kişinin bir arada ve kapalı ortamlarda bulunduğu yerlerde maskeler bulaş riskini büyük ölçüde azaltır. Maske çeşitlerinin her biri belirli bir oranda koruma sağlar. Medikal alanlarda kullanılan maskelerin özel tasarımları bu noktada ön plana çıkar. Cerrahi maskelerin özel yapıları etkinliklerinin de yüksek olmasına yardımcı olur. Okulda etkili olacak maskelerin güvenilir ve kaliteli olmaları gerekir. Çocuklar için özel olarak üretilen maskelerin yüz hatlarını tamamen kapatması da bir diğer önemli etkendir. Bu nedenle çocuğunuzun yaş grubu için üretilen maskeleri tercih etmelisiniz.

Çocuk Maskesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Okula gitmeye uzun bir aradan sonra tekrar başlayan çocuğunuz için maske seçimi yaparken belirli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalara dikkat etmek okulda çocuklarınızın virüse karşı korunmasını ve konforlu hissetmelerini sağlar. Çocuk maskesi modelleri arasında tercih yaparken göz önünde bulundurabileceğiniz noktalardan bazıları şu şekildedir:

  • Maskenin belirlenen sağlık standartlarına uygun olarak üretilen modelleri seçilmelidir. Roll ve Evony gibi güvenilir markaları tercih edebilirsiniz.
  • Maskenin burun bölgesinde tel olan modelleri önerilir. Burun telli çocuk maskeleri burun bölgesini kavrayarak güçlü bir koruma sağlar.
  • Maskenin rahat hissettirmesi ve kaşıntıyı engellemesi için anti alerjik özelliğe sahip olması tavsiye edilir.
  • Maske modellerinin kulak lastiklerinin yumuşak olanlarını tercih edebilirsiniz.
  • Çocuklar için özel olarak geliştirilen ve yüzü tam anlamıyla kavrayan doğru yaş grubu maskeleri kullanabilirsiniz.
  • Maske modelleri arasında tercih yaparken düşük solunum direncine sahip modelleri tercih etmeniz çocuğunuzun rahat bir şekilde nefes almasına imkan sağlar.

Okula dönüş aşamasında çocuğunuz için alabileceğiniz önlemler ve aklınıza takılan tüm noktalar için uzmanların görüşlerinden faydalanmaya hemen başlayabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-children-and-masks-related-to-covid-19
https://www.unicef.org/turkey/covid-19-ve-maske-aileler-i%C3%A7in-i%CC%87pu%C3%A7lar%C4%B1

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago