Genel

Psikolojik Şiddet Nedir? Aile İçi Psikolojik Şiddet

Fiziksel şiddet kadar net anlaşılmasa da etkili sonuçları bulunan psikolojik şiddet, hayatın her alanında var olan bir gerçektir. Evliliklerde de görülebilen bu durum, mağdur kişinin duygusal olarak aşağılanması, cezalandırılması şeklinde ortaya çıkar. Psikolojik şiddet aslında çok daha yaygın görülen bir durum olsa da anlaşılması çok kolay olmayabilir. Evliliklerde görülen psikolojik şiddetin etkileri özellikle çocuklar üzerinde olumsuz izler bırakabilir. Bu durumun sonuçları çocuklar için travma etkisi yaratarak uzun süre boyunca etkisini gösterebilir. Bu nedenle psikolojik şiddetin ne olduğu ve neler yapılması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir.

Psikolojik Şiddet

Psikolojik Şiddet Nedir?

Psikolojik şiddet, fiziksel bir müdahale olmadan bir tarafın karşı tarafı rahatsız edecek durumların içine sokmasıdır. Ağır ve kırıcı eleştiri, küçümseme, yalan söyleme, rahatsız hissettirme veya duyguları manipüle etme gibi durumlar psikolojik şiddetin örneklerinden sadece bazılarıdır. Psikolojik olarak uygulanan şiddetin etkileri kimi zaman fiziksel şiddetten çok daha zararlı olabilir. Psikolojik şiddete maruz kalan kişilerin depresyon, anksiyete ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Mağdur olan kişilerin kendilerini çıkmazda olmasına ve çaresizlik hissine kapılmasına neden olabilen bu durum, gerekli önlemler alınmadığı takdirde daha derin sorunlara yol açabilir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki tüm dünyada oldukça yaygın olan psikolojik şiddete daha çok kadınlar maruz kalır. Evde, işte veya günlük hayatta kadınların psikolojik şiddete uğrama olasılığı mevcuttur. Bununla birlikte aile içerisinde gerçekleşen durumlarda ebeveynlerin yanı sıra çocuklar da mağdur konumunda bulunur. Psikolojik şiddetin hissedildiği durumlarda en kısa sürede uzmanlardan yardım alınması olası olumsuz sonuçların önüne geçmeye yardımcı olabilir.

Psikolojik Şiddete Maruz Kaldınız Mı?

Psikolojik şiddetin kolay bir şekilde anlaşılamaması mağdurlar için oldukça tehlikeli olabilir. Günlük hayatta karşılaşılan bazı basit görünen durumlar bile psikolojik şiddetin örnekleri arasında yer alır. Psikolojik şiddete maruz kalındığını anlamak için uygulanabilecek pratik yöntemler mevcuttur. Bu durumu anlamaya yardımcı olan yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Psikolojik şiddetin en zor anlaşıldığı alanlardan bir tanesi aile ortamıdır. Psikolojik şiddete uğrayıp uğramadığını düşünen kişilerin büyük bir çoğunluğu mağdur konumundadır.
  • Psikolojik şiddete uğrayan kişiler genel olarak gördükleri şiddetten dolayı kendini suçlu hisseder.
  • İlişki veya aile ortamında rahat hissetmeyerek başlayan durumun ileride özgürlüğü kaybederek kısıtlanma hissine dönüşmesi psikolojik şiddetin sonuçları arasında yer alır.
  • Bir kişinin karşısındaki kişiyi sürekli olarak eleştirerek beceriksiz ve değersiz hissettirmesi mağdurun benlik saygısına olumsuz etki yapar. Bu durum mağdurun psikolojik şiddete uğradığını fark etmesini ve kabullenmesini daha güç bir hale dönüştürür.
  • Psikolojik şiddete uğrayıp uğramadığı konusunda emin olmayan kişilerin zaman kaybetmeden harekete geçmesi daha kolay bir şekilde durumun farkına varmasını sağlar. Aynı zamanda psikolojik destek almaya ne kadar erken başlanırsa etkilerinden kurtulmak da bir o kadar kolay olur.

Kadına ve Çocuğa Psikolojik Şiddet

Mağdurların ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan psikolojik şiddet, aile içinde bir kişinin diğer üyelere karşı gösterdiği saldırgan ve küçümseyen davranışlardır. Aile içi psikolojik şiddet olaylarının büyük bir çoğunluğu kadınlara ve çocuklara karşı gerçekleşir. Şiddete aile içinde maruz kalan kadın ve çocuklarda görülen etkilerin giderilmesi de zaman alabilir. Yakın bir kişiden gelen psikolojik şiddeti algılamak ve bu durumu kabullenmek daha zordur. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığında geçiştirmemek gerekir. Aksi takdirde şiddetin ve baskının etkileri çok daha fazla boyutlara ulaşabilir. Psikolojik sorunlar yaşayan kadın ve çocukların çok büyük bir bölümü aile içinde gelişen olayların sonucudur. Psikolojik şiddet konusuyla alakalı merak ettiğiniz tüm konular için uzmanların görüşlerinden faydalanmanız çözüme daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olur.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/signs-of-mental-abuse
https://www.healthline.com/health/child-neglect-and-psychological-abuse

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago