Hamileyim

Sıkça Sorulan Sorular & Hamilelik

Hamilelik hakkında merak ettiğiniz soruların cevabı yazımızda.

Hamilelik Ne Zaman Belli Olur?

Genellikle 4 ile 6 haftalık sürede belli olur. Kadınlar için regl olmama durumu hamileliğin işareti olabilir. Tabi kesin sonuç için hamilelik testi yapılması gerekmektedir. Beklenen adet dönemi geciktiğinde ya da gecikmeden bir hafta sonrasında test yaparak sonuca ulaşabilirsiniz.

Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?

Adetinizin gecikmesi ve hamilelik belirtileri göstermeye başlamanız hamile olduğunuzu gösterebilir. Tabi hamile olduğunuzu anlamak için kesin çözüm mutlaka kan testi ve gebelik testi yaptırmanızdır.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Gebeliğin ilk belirtileri, döllenmenin oluşumundan sonraki 5-10 gün arasında görülebilir. Şişkinlik hissi, meme hassasiyeti gibi regl öncesinde yaşadığınız belirtiler gebeliğin ilk belirtileri arasında yer alır.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamileliğin kesin belirtileri ve sonucu 4 ve 6 haftalık sürede anlaşılır. Ama yine de ilk haftadan hamilelik ihtimalinizi güçlendiren belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Akıntının fazlalaşması, regl döneminde yaşadığınız ağrılara benzer şiddetli sancılar, memelerde hassasiyet hamilelik ihtimalini güçlendiren belirtilerdendir. Fakat yine de 1 haftalık hamilelik testlerde sonuç vermez. Bunun için 4 ve 6 hafta arasında beklemeniz ve hala belirtileriniz devam ediyorsa test yaptırmanız gerekir.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamile olduğunuzu düşündüğünüzde ya da adetiniz her geciktiğinizde test yaptırabilirsiniz. Fakat zamanından önce test yaptırmanız testin negatif çıkmasına yol açabilir. En doğru sonucu almak için cinsel ilişkiden 4 hafta sonra testi uygulamanız gerekmektedir. Hamilelik testinin içinden çıkan etiketteki bilgileri okumayı unutmayın.

Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Hamilelik testi için sabah ilk idrara çıkış zamanınızı tercih etmelisiniz. İlk idrar daha doğru sonuç vermektedir. Eğer aldığınız hamilelik testinde test çubuğu var ise, test çubuğunu idrar akışında 5-6 sn basılı tutun. Eğer almış olduğunuz testte kap mevcut ise kabı idrarla doldurun ve test çubuğunu içerisinde 5-6 sn tutun. 5-10 dk arasında gebelik testinizin sonucunu görebilirsiniz. Genellikle bekleme süresinin sonunda tek çizgi görülüyorsa bu sonucun negatif olduğunu, yani hamile olmadığınızı gösterir.  Çift çizgi ise pozitif sonucu, yani  hamile olduğunuzu ifade eder. Bu durumda da mutlaka emin olmak için kan testi olmalı ve doktorunuza danışmalısınız. Hamilelik testinizin son kullanma tarihini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Gebelik testi cinsel ilişkiden 10 gün sonra hamileliği bulabilir. Fakat sonuçlara kesin doğru demek mümkün değildir. Bu nedenle erken test yaptırsanız bile teyit etmek için 4-6 hafta arasında yaptımalısınız. Hamilelik testinin içinden çıkan etiketteki bilgileri okumayı unutmayın.

Hamilelik Nasıl Hesaplanır?

Genellikle son adet tarihi, hamilelik başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Son adet olduğunuz tarihten bulunduğunuz tarihe kadar olan gün aralığını hesaplarsanız hamileliğinizi hesaplamış olursunuz. Bu sayede bebeğinizin kaç haftalık olduğu bilgisine de ulaşabilirsiniz. Geç döllenme durumunda ise tahmininiz 1-2 kadar ileri tarihe denk düşebilir. Bu nedenle hamileliğinizi 2. ve 3. aylarında doktorunuza danışarak daha net sonuca ulaşabilirsiniz.

Hamilelilkte Cinsiyet Ne Zaman Belli Olur?

anne bebek

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre, bebeğin cinsiyetinin doğru sonucu için hamileliğin 4. ayının dolması gerekmektedir. Bazı doktorlar tarafından 13. haftada da bebeğin cinsiyetine dair netleşme olabileceği söylenmektedir. Fakat kesin sonuç için hamilelik içinde 16 hafta beklenmelidir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Genellikle 5. ve 6. haftalarda görülmektedir. Bu bazı anne adaylarında olmayabilir. Genellikle mide bulantısı 9. ayda şiddetlenebilir. Bazı anne adaylarında mide bulantısı kusmaya sebep olabilir. Bazılarında ise sadece bulantı olarak seyredebilir. Genellikle ise 16. ve 18. hafta arasında düzelmeye başlamaktadır.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Öncelikle bulantıyı tetikleyecek koku ve ortamlardan kaçınmalısınız. Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durabilirsiniz.Bulantı sırasında bir küp buz ya da bir dilim taze limon emerek hafifletebilirsiniz. Günde 5-6 öğün yiyerek kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.

Hamilelikte Nasıl Beslenmeli?

Günde 8-10 bardak su içmelisiniz. Süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Protein ve zorunlu yağlar içeren yiyeceklerden tüketmelisiniz. Hindiba, brokoli, ıspanak, armut, kuruyemiş, yulaf, pancar vb. gibi folik asit içeren ürünler tüketmelisiniz. Yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Kafeinli içecekler ve sigara, alkolden uzak durmalısınız.

Hamileyken İlişkiye Girilir mi?

İstisna olan durumlar haricinde hamileyken cinsel ilişkiye girillir. Hamilelikte cinsel ilişki oldukça doğaldır. Düşük riski olmadığı sürece hamilleliğin 8. ayına kadar ilişkiye girilebilir. Cinsel ilişkiye girmemeniz istisnai durumlar da bulunabilir. Bu gibi durumlar için doktorunuza danışabilirsiniz. Örneğin daha önce düşük yaptıysanız ya da bu hamileliğinizde düşük riskiniz var ise, plasenta çok düşükse, vajinal kanama ve kramplarınız varsa ya da benzer durumlarda hamilelikte cinsel ilişki tavsiye edilmez. Bu noktada mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamileyken Adet Olunur mu?

Hamilelik sürecinde adet olunmaz. Fakat çeşitli sebeplerle kanama olabilir bu nedenle adetle karıştırılabilir. Örneğin embriyonun rahme tutunması aşamasında yerleşme kanaması olur. Halk arasında üstüne görme olarak ifade edilir.

Hamilelik Nasıl Oluşur?

Sperm hücresi bir yumurta ile birleştiğinde buna döllenme denir. Döllenme hemen gerçekleşmez. Sperm hücresi yumurtanıza katılırsa, döllenmiş yumurta fallop tüpünden rahime doğru hareket eder. Gittikçe daha fazla hücreye bölünmeye başlar ve büyüdükçe top biçiminde hücre oluşturur. Hücre topu döllenmeden yaklaşık 3-4 gün sonra rahime ulaşır.

Hücre topu 2–3 gün daha uterusta yüzer. Hücre yumağı rahminizin iç yüzeyine yapışırsa buna implantasyon denir. Hamilelik resmen başlar.

Beta HCG Ne Demek?

HCG; rahim duvarında döllenmiş yumurta yapışması ve sonrasında plasentanın salgıladığı hormondur. Yani HCG hormonuyla hamile olup olunmadığı anlaşılır. Bu nedenle Beta HCG’ ye hamilelik hormonu da denilmektedir.

Kaynakça:

ayseduman.com

gonulcimen.com

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago