Şeker yükleme testi, hamilelik süresince rutin olarak yapılan ve hem annenin hem de bebeğin sağlığını koruma amacı taşıyan işlemlerden biridir. Annede diyabet hastalığı bulunup bulunmadığını tespit etmek için uygulanan şeker yükleme testi, gebelikte uyulması gereken beslenme programının belirlenmesine de yardımcı olur. İşte karşınızda bu önemli işlem hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…

Şeker Yükleme Testi Nedir?

Şeker yükleme testi adı verilen işlem, hamileliğin 6. ayından sonra uygulanan ve anne adayında diyabet problemi olup olmadığını tespit etme amacı taşıyan bir testtir. Anneye glukozlu su içirilerek ve kan değerlerinin değişimi ölçülerek yapılan işlem, daha önceden var olan ve bilinmeyen ya da hamilelik dolayısıyla ortaya çıkan şeker hastalığının tespit edilmesini sağlar ve bu sayede diyabetin bebeğin gelişimine zarar vermesi önlenir. Hamile diyabeti nedeniyle bebeğin karşılaşabileceği fiziksel anomali, solunum sistemi bozukluğu, kalp ritmi bozukluğu ve sarılık gibi sağlık sorunları, şeker yükleme testi sonucuna göre uygulanacak tedavi yöntemleri sayesinde engellenebilir.

Şeker Yükleme Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Şeker yükleme testi, hem aç hem de tok karnına uygulanabilir. Pek çok uzman doktor, aç karnına yapılan testleri daha güvenilir ve daha sağlıklı bulur ve bu nedenle de testlerin önemli bir bölümü aç karnına yapılır. Ne var ki, hamilelik söz konusu olduğu için hastanın uzun süre aç kalması, farklı sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu gibi durumların yaşanma riski bulunduğunda, tok karnına yapılan testler tercih edilebilir.

Şeker Yükleme Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelerin şeker yükleme testine girebilmeleri için genellikle hamileliğin 6 ayını tamamlamış olması beklenir. Bu sebeple de şeker yükleme testi için ideal zamanlama, 24. ila 28. haftalar arasıdır. Hamileliğinizin daha erken evrelerinde diyabet belirtileri gösteriyorsanız ve doktorunuz bu durumun bebeğin sağlığı için tehlikeli olabileceğini öngörüyorsa, şeker yükleme testi daha erken tarihte de yapılabilir. Hamilelikten önce teşhis edilmiş bir şeker hastalığınız varsa ve bu hastalığa yönelik bir tedavi görüyorsanız, yeni bir test yapılmasına gerek görülmeyebilir.

Şeker Yükleme Testi Öncesi Su İçilir mi?

Şeker yükleme testi öncesindeki son 30 ila 40 dakika arasında tüketilen su, kan değerlerini etkileyebilir. Bu nedenle de bu süre zarfında su içmeniz tavsiye edilmez. Teste girmenize 40 dakikadan daha uzun bir süre olması durumunda ise az miktarda olmak şartıyla su içebilirsiniz.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Zararlı mı?

Hamilelikte şeker yükleme testinin anneye ya da bebeğe zarar verebileceğine dair farklı görüşler bulunsa da pek çok uzmana göre bu test tamamen zararsızdır. Testte verilen glikoz oranı, herhangi bir sağlık problemine yol açamayacak kadar düşüktür ve yalnızca vücudunuzun şekere olan reaksiyonunu ortaya koyar. Bu nedenle de yükleme testleri esnasında aldığınız glikoz, herhangi bir şekerli yiyecekten daha büyük bir etki oluşturmaz ve sağlığınıza zarar vermez. 

Şeker Yükleme Testi Sonuçları Kaç Olmalı?

Şeker yükleme testinde anne adayına içinde 50 gr glukoz bulunan su içirilir ve 1 saat sonra kan değerleri ölçülür. Bu ölçüm esnasında kan değerinin 140 mg/dL ve altında olması beklenir. Eğer kan değeriniz bu seviyenin altındaysa, diyabet probleminden korkmanıza gerek yoktur. Kan değerlerinizin 140 mg/dL üzerinde çıkması durumunda ise 100 gr glukoz içeren 3 saatlik teste geçilir. 3 saat içinde anne adayına içinde 100 gr glukoz bulunan su içirilir ve kan değerleri yeniden ölçülür. Bu testin sonucunda kandaki şeker değerinin 140 mg/dL üzerinde çıkması durumunda ise anne adayına diyabet teşhisi konabilir.

Referans:

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397140/gebelik-izlemi-icin-genel-bilgilendirme.html

https://www.webmd.com/diabetes/guide/oral-glucose-tolerance-test

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/aile_hekimligi/dr_sinem_akboga.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago