Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Yaz aylarının eşsiz meyvesi çilek zamanı geldi. O güzel kokusu ve kırmızı rengiyle sizi kendine doğru çeken çilekleri yemek istiyorsunuz ama daha önce hamileyken çilek yemek ile ilgili birçok rivayet duydunuz. Tüm duyduklarınız bir anda aklınıza üşüştü ve sizi endişelendiriyor: Hamilelikte çilek yemek leke yapar mı? Hamilelikte çilek yemek zararlı mıdır? Hamileyken çilek yenir mi?

Şimdi derin bir nefes alıp sakin olabilirsiniz. Bu yazımıza öncelikle cevabı en çok merak edilen soruyu cevaplıyoruz: hamilelikte çilek yemek leke yapar mı? Buna ek olarak bir de hamilelikte çilek faydalarını listelediğimiz bu yazıyı okuduktan sonra o güzel çilekleri içiniz rahat bir şekilde yiyebileceksiniz!

Hamilelikte Çilek Yemek Leke Yapar mı?

Çilek; vitamin ve mineral bakımından zengin, besin değeri yüksek yaz meyvelerinin başında gelmektedir. Lifli yapısı sayesinde anne adaylarının tok kalmasını sağlayan ve kilo almaya engel olan çilek; fosfat, potasyum, manganez, A, C, E vitaminleri bakımında da rakipsiz bir meyvedir. Lezzeti yanı sıra içerdiği zengin besin değerleri de hamileyken çilek yemek için yeterli bir sebeptir.

Ancak halk arasında yayılmış bir rivayete göre hamileyken çilek yemek bebekte leke yapar. Bilimsel araştırmalar hamilelikte çilek yemek doğum lekesi yapar inanışına dair bir kanıt bulamamıştır. Hamilelikte çilek yiyen her annenin çocuğunda leke olmadığı gibi lekesi olan her bebeğin annesinin gebelikte çilek yemediği gözlemlenmiştir. Bu nedenle hamilelikte çilek yemek leke yapar mı sorusunun cevabı açıkça hayır yapmaz olacaktır.

Hamileyken çilek yemek ile ilgili yayılan bu rivayetler anne adaylarının kafasında ikinci bir soruya daha sebep olur: hamileyken çilek yemek zararlı mı? Bu soruya da vereceğimiz cevap kesinlikle hayır olacak. Zararlı olmasının aksine çileğin hamilelikte faydaları saymakla bitmez. Bu faydalara yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz.

Hamilelikte Çilek Faydaları

Her şey bir kenara, çilek vitamin ve mineraller bombası bir meyvedir. Zengin besin değerleri ve bol lifli yapısı tokluk hissi sağlayarak ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca içerdiği vitamin ve minerallerin her biri hamilelikte çilek faydalarını arttırır.

  • Potasyum bebeğin kalp fonksiyonlarını ve sağlığını geliştirir.
  • Manganez fetüsün kemik gelişimine katkı sağlar.
  • Folat bebeğin beyin, omurilik ve kafatası gelişimini sağlar.
  • C vitamini annenin kan basıncını düzenler.
  • A ve E vitaminleri cilt sağlığını ve güzelliğini korur.

Hamilelikte Çilek Yenir mi?

Yukarıda saydığımız faydalardan sonra hamileyken çilek yenir mi sorusuna hayır cevabı vermemiz beklenemez elbette. Ancak şunu da hatırlatalım, her şeyin fazlası zarar! Çileğin hamilelikte faydalarını görebilmek için gebelikte çilek yemek konusunda ölçülü davranmak gerekiyor.

Anne adayları zengin besin değerlerinin yanında fazla miktarda şeker de içeren çilek meyvesini tüketirken dikkatli olmalıdır. Gebelikte çilek tüketiminde dikkat edilmesi gereken kurallar aşağıdaki gibidir:

  • 200 gramı aşmayacak şekilde meyve olarak tüketilebilir.
  • Çilekli meyve suyu ya da çilekli süt içebilirsiniz. Ancak bu içeceklerin doğal olmasına özen göstermekte fayda vardır.
  • Yoğurt – çilek karışımı ile ara öğün yapabilirsiniz. Yine kullandığınız çileğin 200 gramı aşmaması önemlidir.
  • Çilek reçeli ile kahvaltı sofranızı zenginleştirebilirsiniz.

Anne adayları besleyici niteliğe sahip çileği bir öğünde 200 gramı aşmamak kaydı ile tüketebilir. Ancak anne adaylarının çilek tüketmeden önce hamilelikte çilek yemek leke yapar mı sorusunu değil çileğe karşı alerjim var mı sorusunu cevaplaması gerekir. Nitekim çilek alerjisi anneye ve çocuğuna zarar verebilir.

Referans:

https://www.momjunction.com/articles/is-it-safe-to-eat-strawberry-during-pregnancy_00346354/

https://parenting.firstcry.com/articles/eating-strawberries-during-pregnancy-is-it-safe/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago