Hamileyim

Hamilelik Çatlakları

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Cilt çatlakları, hamile kadınların en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Hamilelik süresi boyunca pek çok kadın, karın ve bel bölgelerinde çeşitli boyutlarda cilt çatlağı sorunu yaşayabilir. Gebeliğin en doğal sonuçları arasında yer alan çatlaklar, çeşitli yöntemlerle azaltılabilir ve kimi zaman tamamen ortadan kaldırılabilir. 

Hamile Çatlakları Neden Olur?

Hamile çatlaklarının temel sebebi, cilt yüzeyinin hızlı bir şekilde genişlemesidir. Hamilelik boyunca hem karnınızın büyümesi hem de hamileliğin doğası gereği kilo almanız, karın ve bel etrafınız başta olmak üzere vücudunuzun pek çok noktasında çatlak oluşumuna yol açar. Vücudun esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanan çatlaklar, kontrollü kilo alımı ve çatlak oluşumu öncesinden itibaren cilt bakımı uygulama yöntemleriyle azaltılabilir. Hamile çatlakları, cilt tipinizle de yakından ilgilidir. Hassas ciltlerde daha fazla çatlak oluşurken esnek ve güçlü cilt tiplerinde daha az çatlağa rastlanır.

Hamilelikte Çatlak Oluşumu Ne Zaman Başlar?

Çatlak oluşumunun başlaması, hamilelik sürecindeki kilo alma hızınızla doğrudan ilişkilidir. Eğer gebeliğin ilk ayından itibaren hızla kilo aldıysanız, birinci ya da ikinci aydan itibaren vücudunuzun farklı noktalarında çatlak oluşumlarına rastlanabilir. Kilo alımını kontrol altında tutmanız durumunda ise çatlak oluşumu ilk aylarda gerçekleşmeyebilir. Hamile kadınların karınları, ağırlıklı olarak 4. aydan itibaren belirginleşir ve 6. aydan sonra da net bir şekilde ortaya çıkar. Bu sebeple, kilonuzu kontrol altında tutmanız durumunda çatlaklar 6. aya kadar çıkmayabilir. Eğer cildiniz dayanıklıysa ve kişisel bakımınızı da ihmal etmiyorsanız, çatlak oluşumu yok denecek kadar az seviyede olabilir.

Hamilelik Çatlakları Kimlerde Görülür?

Hamilelik çatlakları, neredeyse tüm kadınlarda görülebilen durumlardır. Hamile kalan ve sağlıklı bir şekilde doğum aşamasına ulaşan her kadın, az ya da çok seviyede deri çatlağıyla karşılaşır. Eğer sporculuk geçmişiniz varsa; kaslarınız güçlü, cildiniz esnek ve dayanıklıysa, çatlak problemini asgari seviyede tutabilir ve doğum sonrasında büyük oranda ortadan kaldırabilirsiniz. Bu sebeple hamilelik öncesinde spora ve cilt bakımına vakit ayırmanız, cilt çatlağı sorununu minimum seviyede yaşamanıza yardımcı olabilir.

Hamilelikte Çatlak Oluşması Önlenebilir mi?

Hamilelikte çatlak oluşmasını önlemek bir hayli zor olsa da gebelik sürecinden en az seviyede çatlakla çıkmanız son derece olasıdır. Bunun için hamileliğin ilk aylarından itibaren beslenme programınıza dikkat etmeniz, dinlenmeye vakit ayırmanız ve cilt bakımı uygulamanız önerilir. Hamilelik çatlaklarını önlemek ve gidermek için çeşitli kremler satılsa da doktorunuzun onayı olmadan bu ürünleri kullanmanız tavsiye edilmez. Çatlak önleyici kremlere başvurmadan önce kadın doğum uzmanınızdan görüş almanız son derece önemlidir.

Hamilelik Çatlaklarına Ne İyi Gelir?

Hamilelik çatlaklarını gidermenin etkili yollarından biri, doğumdan sonra lazer tedavisi uygulamaktır. Doğal yöntemlerle çatlakları azaltmak için ise hamilelik boyunca ve sonrasında cildinizi nemli ve esnek tutmanız önerilir. Doktorunuza danışarak zeytinyağı, argan yağı, sarı kantaron yağı gibi doğal ürünlerle karnınıza düzenli olarak masaj yapabilir ve bu sayede çatlama oranını azaltabilirsiniz. Doğumdan sonra ise düzenli spor yaparak cildinizin gerginliğini artırabilir ve çatlakları mikro düzeye indirebilirsiniz.

Hamilelikte Çatlak Kremi

Hamilelikte çatlak kremi, vücudunda çatlak oluşmasını istemeyen anne adaylarının tercih ettiği kremleri ifade etmektedir. Hamile bireylerin, vücutlarında meydana gelen çeşitli değişikliklerden dolayı karın bölgesi, bacak bölgesi ve hatta kollarda çeşitli çatlaklar meydana gelebilmektedir.

Kadınların %70’inde görülebilen bir sorun olan çatlak, görüntü olarak kadınları fazlasıyla rahatsız ettiği için hamile iken önlem alarak ve krem kullanarak bu çatlakların önüne geçmeye çalışılmaktadır. Günümüzde piyasada pek çok farklı çatlak kreminin olduğu düşünüldüğünde kişilerin bazı kafa karışıklığı yaşaması ve hangi kremi kullanacağım diye kendini sorgulaması oldukça normal bir durumdur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kremin güvenilirliği ve daha önce denenip olumlu sonuçlar alınabilmiş olmasıdır.

Hamilelik Çatlak Kreminin Hangisi Daha İyidir?

Hamilelikte bireylerin hamilelik esnasında aldığı fazla kilolar genellikle çatlaklara neden olabilmektedir. Ancak bazen fazla kilo alımı olmasa dahi vücudun genetik yapısından dolayı çatlaklar meydana gelebilmektedir. Aslında hamilelikte çatlakları önleyebilmek için yapılması gereken en önemli şey cildin kuru bırakılmamasıdır. Çünkü kuruyan cilt çatlamaya çok daha müsaittir. Bunun için cildinizi sürekli nemlendirmelisiniz. Yani nemlendiriciliği yüksek olan çatlak kremlerini tercih ederek hamilelikte oluşan çatlakların önüne geçebilmeniz mümkündür. Bunun dışında bitkisel ürünler kullanarak da hamilelikte çatlakları önleyebilmeniz mümkündür. Zeytinyağı gibi nemlendirme oranı yüksek olan yağlar, cildin kuruluğunun önüne geçerek hamilelikte çatlakların en aza indirilmesini sağlayabilmektedir.

Hamilelikte Çatlak Kremi Etkili Midir?

Hamilelikte çatlak kremi etkili midir sorusuna verilebilecek net bir cevap bulunmamaktadır. Çünkü bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bazı kadınların ciltleri esnek bir yapıya sahiptir. Bu ciltler herhangi bir krem, yağ kullanılmasa dahi çatlamaz ve ilk günkü görüntülerini korumaya devam ederler. Ancak bazı ciltler vardır ki yapıları hiç esnek değildir ve kurudur. Bu ciltlerin çatlamasını kremler ya da yağ ile engelleyebilmek mümkün değildir. Fakat yağlar ve kremler bu çatlamaları en aza indirebilmek için yardımcı olurlar. Bu durumda hamilelikte çatlak kremi etkili midir sorusuna kişiden kişiye ve ciltten cilde göre değişkenlik gösteriyor diyebilmek mümkündür.

Hamilelik Çatlakları Kalıcı mı?

Cilt yüzeyinin genişlemesi sebebiyle oluşan çatlakların önemli bir bölümü, uzun süre boyunca görünür halde kalabilir. Hamilelik sürecinde oluşan çatlaklar da bu gruba dahildir. Hamilelik çatlaklarının görünürlüğünü azaltmanız ise mümkündür. Hamilelikte aldığınız kiloları doğru bir beslenme ve spor programıyla vermeniz, cilt nemlendirici ve yenileyici ürünler kullanmanız ve duş alırken soğuk ya da ılık suyu tercih etmeniz, cildinizi kısa sürede canlandırır ve sıkılaştırır. Bu sayede çatlaklarınızın görünürlük oranı da azalır ve daha estetik bir görünüm sergilemeniz mümkün hale gelir.

Referans:

https://greatist.com/health/stomach-tightening-during-pregnancy

https://bingolkdch.saglik.gov.tr/TR,220264/gebelik-ve-deri-hastaliklari.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago