Hamile kalmak için dikkat etmeniz gerekenler düşünülenden daha karışık olabilir. Doğal yollarla hamile kalmaya çalıştığı halde hamile kalamayan kadınların oranı azımsanmayacak bir düzeyde. Hatta bu oran için ortalama yüzde 15 diyebiliriz. Bunda genellikle konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmamanın da bir payı vardır.

Hamile kalmak, kimi zaman sürpriz bir şekilde gerçekleşse de anne olmak isteyen pek çok kadın, gebelik şansını artıracak yöntemlere başvurur. Hamilelik şansınızı yükseltmek için tükettiğiniz gıdalardan cinsel ilişki pozisyonuna, ilişki tarihinden kişisel bakıma kadar pek çok noktaya dikkat etmelisiniz.

Hamile Kalınamadığı Ne Zaman Düşünülebilir?

Hamile kalmak uzun süreler alan zahmetli bir iş olabilir. Bu yüzden birkaç denemenin ardından hamile kalamıyorum demek doğru olmaz. En doğrusu çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yeterli bir süre boyunca gebe kalmayı denemesidir. Bu süre 35 yaş üstü çiftler için 6 ayken bu yaşın altındakiler için 1 yıldır. Yumurtlama dönemine denk gelen her ilişkinin gebelikle sonuçlanması gibi bir durum söz konusu olmadığı için bu şekilde uzun bir süre boyunca denemelere devam edilmelidir. Hamile kalmak için cinsel ilişkide korunmamaya ve ilişkilerin olabildiğince düzenli ve sık olmasına dikkat edilmelidir. Haftada en az 2 kere korunmasız cinsel ilişkiye girmek gebelik şansını arttırmak için oldukça gereklidir. Elbette çiftler arasındaki cinselliğin de amacı erkeğin sperminin olabildiğince az zarar ile vajina ile buluşabilmesi olmalıdır.  Bunun için gerekli pozisyonlar daha sık kullanılmalıdır. Eğer bütün bu denemelerden sonra hala gebe kalınamıyorsa ancak o zaman bir kadın doğum uzmanı ile görüşülebilir.

Anneden Kaynaklı Hamile Kalamama Sebepleri

Yumurtlama sırasında yaşanan problemler ve tüplerde çıkan sorunlar sonucu yumurtanın düzgün bir biçimde rahme aktarılamaması kadınlardaki kısırlığın baş faktörlerindendir. Sayısız enfeksiyonlardan bir tanesi (özellikle cinsel bölgede oluşanlar) de kadınlarda kısırlığa sebep olabilir. Özellikle ileriki yaşlarda oluşan yumurta rezervindeki azalma da kısırlıkta büyük bir rol oynayabilir. Tiroid hormon bozukluklarının pek çok türevi de hamile kalınmasını epey zorlaştırabilir. Rahimdeki sperm öldürücülerin varlığı, kemoterapi ya da radyoterapi tarzı tedaviler de gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bir kadının kürtaj geçmişi olması da maalesef onun sonraki gebeliklerini zora sokabilir. Bütün bu tıbbi sebeplerin yanı sıra aşırı alkol ve sigara kullanımı ya da aşırı kilo da gebe kalmaya engel olabilir. Elbette erken menapoz da her kadın için kısırlığı açıklayabilecek olası sebeplerden bir tanesidir.

Babadan Kaynaklı Hamile Kalamama Sebepleri

Baba adaylarının testislerinde bulunabilen tümörler ya da pek de gelişmemiş sperm kanalları da maalesef gebeliği zora sokan durumlardandır. Kistik fibrozis ve azospermi gibi hastalıkların yanı sıra genetik olarak meni içerisinde bulunan sperm sayısının az olması da gebelik olasılığını düşürecektir. Var olan sperm hücrelerindeki yapısal sorunlar da kısırlığa sebep olabilmektedir. Genel ereksiyon ve testis sorunları da döllenme ihtimalini düşürdüğü için sağlıklı bir gebeliğin başlamasını zorlaştıracaktır. Erkekteki genel hormon sorunları ya da gördüğü bir kanser tedavisi de aynı kadınlarda olduğu gibi kısırlığa sebep olabilir. Aynı şekilde sigara ve alkol kullanımında aşırıya kaçmak da erkekleri kısırlaştırabilen faktörlerdendir.

Hamile Kalmak İçin Nasıl Beslenmeli?

Hamile kalmak için ilk olarak sağlıklı bir vücuda sahip olmanız gerekir. Bu yüzden de genel sağlık durumunuzu iyileştirecek gıdalara ağırlık vermeniz ve organik bir beslenme programını takip etmeniz, daha kolay bir şekilde hamile kalmanıza yardımcı olur. Gerçekleşen döllenmelerin ortalama ⅓’lük kısmı, gebeliğin ilk 3 ayında düşükle sonuçlanır ve bu duruma sebep olan birinci faktör, vücudun embriyoya tutunabileceği kadar sağlıklı bir ortam sunamamasıdır. Bu yüzden organik ve dengeli bir beslenme programı, hamileliğin devam edebilmesi açısından da büyük önem taşır. Özellikle hamile kalmaya çalıştığınız dönemlerde yeşil çay, maydanoz, ada çayı gibi ödem söktürücü gıdalardan ve asitli içeceklerden uzak kalmanız, sağlıklı bir gebelik ihtimalini yükseltir. Demir de gebeliğin gerçekleşmesi ve devam edebilmesi için en gerekli bileşenlerden biridir. Bu yüzden doğal şekilde demir içeren gıdaları tüketerek hamilelik şansınızı artırabilirsiniz.

Hamile Kalmak için En İdeal Tarih Nasıl Belirlenir?

Hamileliğinizi şansa bırakmak istemiyorsanız, yumurtlama tarihinizi hesaplamanızda da yarar bulunur. Adet döngüsü 28 gün süren kadınların tahmini yumurtlama tarihi, adetin birinci gününden sonraki 14. gündür. 14. gün ile 21. gün arasındaki bir hafta, hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu dönemdir. Eğer hamile kalmak istiyorsanız, yumurtlama tarihinizin 2 gün öncesinden korunmasız ilişkiye girmeye başlamanız ve bu denemeleri bir hafta boyunca sürdürmeniz önerilir. Yumurtlama tarihi, hamilelik şansının en yüksek olduğu günleri verse de hamile kalmak için tek şansınız bu bir haftalık periyot değildir. Pek çok kadın, adeti tamamlandıktan hemen sonra ya da adetin başlamasına günler kala da hamile kalabilir. Bu durum yumurtaların kalitesine, kadının genel sağlık durumuna ve sperm sayısına göre değişiklik gösterebilir.

Hamile Kalmak İçin En Uygun İlişki Pozisyonları Nelerdir?

Hamile kalmak için en ideal ilişki pozisyonlarını belirlemeden önce, hamileliğin nasıl gerçekleştiğini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Yumurtanın döllenebilmesi için, erkeğin sperminin kadının rahminin içine kadar ulaşabilmesi gerekir. Aksi durumda spermler yumurtaya erişemeyecekleri için hamilelik gerçekleşemez. Bu nedenle, cinsel ilişki pozisyonunun spermlerin yumurtaya ulaşmasını kolaylaştıracak şekilde seçilmesinde yarar bulunur. Bunu gerçekleştirmek için de ayaklarınızın daha yüksek açıda, belinizin ise ayaklarınıza göre alçak açıda durması gerekir.

Hamile Kalmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Hamile kalmadan önce aşağıdaki detaylara dikkat ederek gebelik şansınızı yükseltebilir ve sağlıklı bir hamilelik süreci yaşayabilirsiniz.

  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklarınızı hamilelik sürecinden önce mutlaka terk etmeniz önerilir. Doğurganlığı düşüren ve genel sağlık durumunuza zarar veren alışkanlıkları bırakarak vücudunuzun direncini ve gebelik şansınızı yükseltebilirsiniz.
  • Hamile kalmayı denemeye karar verdiğiniz günden itibaren folik asit içerikli gıda takviyeleri kullanmanız da gebelik ihtimalini artıran faktörler arasında yer alır. Folik asit, hücre üretimini ve kalitesini yükselttiği için bebek gelişimi açısından büyük önem taşır. Takviye kapsüller kullanarak yumurtalarınızı hamile kalmaya hazırlayabilirsiniz.
  • Sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek ve egzersiz yapmaya başlamak da hamile kalma ihtimalinizi artırır. Egzersizle kan dolaşımınızı hızlandırabilir, hücrelerinize daha fazla oksijen gitmesini sağlayabilir ve böylece tüm organlarınızın daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Fazla kilolarınızdan kurtularak hormon seviyenizi de dengeleyebilir ve böylece doğurganlık oranınızı artırabilirsiniz.

Referans:

https://bingolkdch.saglik.gov.tr/TR,220261/gebelik-oncesi-danisma.html

https://dergipark.org.tr/tr/download/issue-file/12554

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago