Doğum

Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Doğumdan sonra adet düzensizliği kadınların doğum ertesinde yaşadıkları en ciddi sorunlardandır. Kadınlar açısından doğum fizyolojik değişimlerin en büyüğüdür. Bu nedenle doğum öncesi ve sonrasında vücutta pek çok düzensizliğin ortaya çıkması normal olarak karşılanır.

Doğum; her kadın için aynı etkiler göstermez. Bazı kadınlar doğum sürecinde ciddi problemler yaşarken bazı kadınlarsa sıradan bir gün geçirmiş gibi hayatlarına devam eder. Ciddi problem yaşayan kadınlar açısından karşılaşılan sorunlardan biri de doğumdan sonra adet düzensizliğidir.



Doğum sonrası adet düzensizliği

Sağlıklı kadınlarda adet döngüsü 28 günde bir tekrarlanır. 28 gün içinde 4 gün adetli olan kadınlar 24 gün adet kanaması olmadan yaşamlarını sürdürür. Ancak doğum sonrasında bazı kadınlarda 28 günlük süre uzayabileceği gibi kısalabilmektedir. Böylesi durumlarda ciddi sağlık problemleri görülmekte ve üreme fonksiyonunda eksiklikler yaşanmaktadır.

Doğum Sonrası Adet Düzensizliği Nedenleri

Doğum ertesinde kadınlar metabolizmalarının tekrardan düzene girmesi ve fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bir süre beklemek durumundadır. Nitekim rahmin eski boyutuna dönmesi, hormonların seviyesinin normalleşmesi ve emzirme döneminin getirdiği değişimi atlatmak belirli zaman alır. Adet düzensizliğinin en belirgin nedenleri olarak sayılabilecek bu unsurlarda en belirli faktör emzirmedir. Zira uzmanlar tarafından yapılan pek çok araştırmaya göre emziren anneler ile emzirmeyen annelerin adet düzeninin farklı olduğu saptanmıştır. Emzirmeyen anneler daha erken adet görürken en erken adet 45. günde görülür.

Doğum Sonrası Adet Düzensizliği ve Önlemler

Doğumu takip eden 45. günde adet gören kadınların ilk 6 ayda adet kanaması ile karşılaşması daha düşük bir ihtimaldir. Ancak tekrar ifade etmek gerekir ki bu durum emzirme ve emzirmeme durumları ile doğrudan ilişkilidir. Bebeklerini emzirmeyen veya nadir emziren anneler ilk 3 ayda adet kanaması ile karşılaşabilir.

Emzirme ve diğer bütün semptomlar ortadan kalktıktan sonra hala bir düzensizlik söz konusu ise derhal bir kadın hastalıkları uzmanına danışmanız gerekir. Çünkü rahim bölgesinde ortaya çıkacak bir hastalığın tedavisi uzun sürebilir. Söz konusu süreçte erken teşhis sağlığınızı koruma altına almanız açısından oldukça mühimdir. Bu nedenle doğum sonrası adet düzensizliğini göz ardı etmemeniz gerekir.

Referans:

http://istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/lohusalik_rehberi.pdf

https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/when-will-my-periods-start-again-after-pregnancy/

Yorumlara Bak

  • Doğumdan hemen sonra 3 defa adet gördüm şuanda adetimin üstünden 5 gün geçti normal mi

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago